Existuje mnoho spôsobov, ako jedlo premeniť na zbraň. Od bakteriálnych nákaz cez problematické aditíva až po „čachrovanie“ s jeho kvantitou. Čo sa týka jednotlivých nutričných zložiek, až po množstvo ako také. Práve posledný menovaný parameter, inými slovami nesúlad medzi príjmom a výdajom, mení jedlo v 21. storočí doslova na zbraň hromadného ničenia.
Slovami Mariana Oltmana, hepatológa z gastroentero-hepatologického centra Thalion: „Potraviny, čo zjeme, sa nám zabudovávajú priamo do tela. Naším najväčším orgánom sú svaly, ktoré sú veľmi úzko prepojené aj s funkciou pečene, pankreasu, s metabolizmom tukov, cukrov... Keď sa nehýbeme, všetko sa kompletne mení. Veľmi mechanisticky povedané: tie veci, ktoré organizmus vyrába, svaly neminú, hromadia sa v skladoch a nakoniec urobia zle.“
Čiže najväčšou výzvou každého obyvateľa prosperujúcej časti sveta je nájsť v tomto smere rovnováhu. Popri krotení kvantity však treba kultivovať aj kvalitu. Okrem iného aj preto, lebo konzumácia nutrične nekvalitných potravín nás bude nutne podvedome provokovať ku konzumácii ich vyššieho množstva – s nádejou, že v nich telo konečne objaví vitamíny či minerály, ktoré potrebuje.
Takmer polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno podľa výsledkov správy Európskej komisie z roku 2021 pripísať behaviorálnym a environmentálnym príčinám – čiže takým, ktorým možno predchádzať. Samotné diétne riziká (rozumej nezdravá strava) prispeli k 26 percentám všetkých úmrtí. Dopláca na ne teda každý štvrtý z nás.
Pre telo to nie je jedlo
Nič nemajú súčasní vedci z oblasti potravinárstva natoľko v hľadáčiku ako ultraspracované potraviny. Oprávnene. Šetria nám síce čas, avšak čoraz viac štúdií naznačuje, že možno len v horizonte každodennosti. Inými slovami, celkovo nám z dĺžky nášho života môžu uberať.
Aby sme si ujasnili, o čom je reč: ultraspracované potraviny vznikajú úpravou, pri ktorej sa vstupné suroviny komplexne upravia alebo rozložia, aby sa výsledný produkt dal dlho skladovať a zjednodušila sa jeho prípadná následná príprava. Okrem toho sa upravuje ich chuť.
To všetko si vyžaduje mnohé prídavné látky, vysoké množstvo cukru a soli. Popri tom všetkom prídu vstupné suroviny o svoje nutričné hodnoty vrátane vlákniny a vitamínov. Do kategórie ultraspracovaných potravín spadajú napríklad sériovo vyrábané buchty, instantné rezance a polievky,
Zostáva vám 70% na dočítanie.

