Štvrtá skupina, teda NOVA 4, nesie označenie priemyselne vysoko spracovaných alebo priemyselne ultraspracovaných potravín. Nájdeme tu mrazené hotové jedlá, sladené nápoje, balené sladkosti a slané pochutiny, instantné polievky. (ilustračná fotografia) FOTO: Pixabay
StoryEditor

Zvyšujú riziko vážnych ochorení a úmrtí. Najväčšia vedecká štúdia ukázala, ktoré potraviny sú hrozbou

  • Jej verdikt nie je unikátny, obdobný vyniesli na svetlo mnohé predchádzajúce výskumy.
  • Lenže aktuálna štúdia sa chváli najväčším, úctyhodným rozsahom.
  • Prináša tak významný dôkaz, že konzumácia priemyselne vysoko spracovaných potravín skutočne škodí zdraviu a je spojená s úmrtím na mnohé ochorenia.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Záber štúdie z magazínu The Lancet je obrí. Doterajšie dôkazy o následkoch konzumácie priemyselne vysoko spracovaných potravín totiž jej autorský tím považoval za obmedzené. Svoju prácu označuje za zatiaľ vôbec najrozsiahlejšiu.

Téma štúdie si takúto starostlivosť zaslúži. Ako totiž práca v úvode pripomína, ultraspracované potraviny z nášho jedálnička postupne vytláčajú tie nespracované alebo len minimálne upravené.

Vo vysokopríjmových krajinách, ako je Spojené kráľovstvo, Kanada, Spojené štáty, dnes predstavujú 25 až 60 percent toho, čo ľudia jedia.

Ich súvislosť s chronickými chorobami a rizikom úmrtia potvrdilo už niekoľko štúdií. Aktuálna práca, ktorú vypracoval medzinárodný tím 46 a odborníkov, sa však otázku rozhodla preveriť dôslednejšie.

Výskum vychádza z úctyhodne rozsiahlej vzorky, obsiahol totiž takmer pol milióna mužov a žien. Štúdiu zaujímal ich jedálniček, každé tri až štyri roky monitorovala ich zdravotnú kondíciu. Starostlivo, aj vrátane biomarkerov. Takto ich sledovala až po priemernú dobu šestnástich rokov.

Podstatné bolo, že nikto z nich v začiatkoch výskumu neprekonal ani netrpel rakovinou, ischemickou srdcovou chorobou, mŕtvicou, cukrovkou alebo angínou.

„V tomto ohľade je štúdia z magazínu The Lancet ojedinelá. Doterajšie práce často zbierali informácie o konzumácii vysoko priemyselne spracovaných potravín a chorobách v ten istý čas. Nebolo tiež zrejmé, či človek napríklad konzumoval tieto potraviny, a preto začal trpieť depresiou – alebo či mal depresie, a preto jeho strava pozostávala za čipsov a instantných polievok,“ vysvetľuje epidemiologička a odborníčka na verejné zdravie a výživu Eliška Selinger.

MUDr. Eliška Selinger, MSc.

Eliška Selinger je odborníčkou na výživu, verejné zdravie, epidemiológiu
Odborníčky v oblasti epidemiológie, verejného zdravia a výživy. Vyštudovala všeobecné lekárstvo na 3. lekárskej fakulte Univerzity Karlovej a ďalej epidemiológiu na London School of Hygiene and Tropical Medicine. Pôsobí na Karlovej univerzite, kde okrem výživy vyučuje epidemiológiu a základy evidencie-based prístupu v medicíne.

V súčasnej dobe sa podieľa na príprave mnohých analýz, odporúčaní a stratégií zameraných na prevenciu chronických ochorení a podporu zdravého stravovania. Okrem vedeckej činnosti sa aktívne venuje popularizácii vedy a vzdelávaniu verejnosti.

Aktuálna štúdia vyniká časovou postupnosťou. „Informácie o strave ľudí, ktorých sledovala, zbierala niekoľko rokov pred samotným ochorením či úmrtím. Bolo teda jasné, že človek najprv jedol ultraspracované potraviny a až následne na to ochorel alebo zomrel. Takže sú teda pravdepodobnou príčinou práve tie potraviny,“ poznamenáva Selinger.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-01-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poklad našich špajzí: Osahuje najviac vápnika zo všetkých potravín, môže však zvýšiť aj vašu plodnosť i libido 02 - Modified: 2025-01-02 08:32:31 - Feat.: 1 - Title: Musíte milovať pot a bolesť, aby ste to dokázali. Detská obezita začína doma, príklad sú rodičia, tvrdí Molnár
01 - Modified: 2025-06-13 14:54:29 - Feat.: - Title: Búranie vedeckých mýtov o glutamane sodnom. Je naozaj škodlivý? 02 - Modified: 2025-06-13 14:11:47 - Feat.: - Title: Na Slovensku udrela najsilnejšia inflácia za posledný rok a pol. Nahor ju potiahli ceny základných potravín 03 - Modified: 2025-06-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Ryby pri umieraní nevydajú ani hláska, preto si všetci myslia, že netrpia. Opak je však pravdou, dokazuje nová štúdia 04 - Modified: 2025-06-13 07:36:44 - Feat.: - Title: Inflácia v máji prekročila štyri percentá, bola najvyššia od roku 2023 05 - Modified: 2025-06-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Namiesto sladenia, si kávu ľahko osoľte. A „turka“ nepite, hovorí barista a radí, akým kaviarňam sa vyhnúť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. jún 2025 16:54