StoryEditor

Čím sa v reštauráciách strápňujeme? Známi šéfkuchári prezradili najväčšie prešľapy Slovákov

28.04.2023, 11:54
  • Slušné správanie by malo byť súčasťou nášho života, opak je však často krutou pravdou.
  • Príkladom sú aj zážitky našich šéfkuchárov, ktorí správanie zákazníkov poznajú "z prvej ruky".
  • S redakciou HN sa podelili o chyby a prešľapy slovenských zákazníkov.
  • O ktoré ide, si prečítajte v nasledujúcom článku.

Jaroslav Žídek, šéfkuchár v Grand Hoteli River Park v Bratislave

image

Jaroslav Žídek, šéfkuchár v Grand Hoteli River Park v Bratislave. FOTO: Ondrej Bobek/Kávičkári.sk

“Hosť sa môže samozrejme spýtať na čokoľvek a my vždy spravíme všetko, čo je v našich silách, aby sme mu vyšli v ústrety," hovorí šéfkuchár Grand Hotela River Park. Medzi požiadavky, ktoré niekomu môžu pripadať nevhodné, však zaraďuje nasledovné:

"My, šéfkuchári, ich dostávame pomerne často, a takou požiadavkou je napríklad: nech mi šéfkuchár niečo urobí. Toto je naozaj častá požiadavka a áno, niektorých hostí poznám natoľko, že už viem, čo majú radi, ale často nemôžem tušiť, na čo má hosť práve dnes chuť,“ upozorňuje jeden z najznámejších českých šéfkuchárov pôsobiacich na Slovensku.

Jaroslav Žídek

Ako kuchár a šéfkuchár pôsobil vo viacerých krajinách, ako Česko, Švédsko, Dánsko, Nórsko, Anglicko, Taliansko, Francúzsko, Španielsko a Slovensko. Od roku 2003 do roku 2011 pôsobil v reštaurácii Camouflage v Erdödyho palác na Ventúrskej ulici, ktorá získala viacero ocenení a v roku 2012 si otvoril reštauráciu v hoteli Albrecht.

Od februára 2017 pôsobí ako šéfkuchár reštaurácie Riverbank, ktorá je súčasťou bratislavského hotela Grand Hotel River Park. Na jeho konte sú tri ocenenia ako Gurmán Award, je autorom troch kníh a diváci ho poznajú aj z televíznych obrazoviek. 

Ďalšou takou požiadavkou je, keď od zákazníka počuje požiadavku v znení: “Bol som na dovolenke, napríklad v Japonsku, a tam som jedol toto – urobíte mi to, prosím?”, prípadne poznámky typu: “Ja to robím inak”.

„To je samozrejmé, každý z nás predsa varí inak. No a keďže jedlá v Riverbank Restaurant pripravujeme z čerstvých sezónnych ingrediencií, prekvapí nás aj otázka v decembri: prečo už nemáte marhuľové knedličky?” - dodáva na záver Jaroslav Žídek.

Rady a usmernenia od ďalších známych slovenských šéfkuchárov nájdete na ďalšej strane.

01 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ 02 - Modified: 2022-07-23 06:50:45 - Feat.: 0 - Title: Cola za 13 eur, burger za 30 a lehátko za 500. Ibiza šokuje turistov extrémnymi cenami 03 - Modified: 2022-07-09 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známi šéfkuchári radia, ako si v kuchyni poradiť s infláciou: S týmito zaručenými tipmi ušetríte najviac 04 - Modified: 2022-06-12 15:35:03 - Feat.: 1 - Title: Šéfkuchár Záhumenský: Na Slovensku máme reštaurácie, ktoré si zaslúžia Michelinovu hviezdu. V Taliansku som sa najlepšie najedol v bistre
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Starnutie nás zasiahne najviac v Únii, máme najväčšie náklady z celého bloku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 04:12