Ovplyvňuje klimatická zmena plánovanie vašich sezónnych menu?
Určite áno, nemôžem s tým nič urobiť. Môžem to len prijať tak, ako to je. Samozrejme, čo môžem, to sa snažím zmeniť, aj keď len v malom meradle. Učím ľudí, aké sú tie najvhodnejšie riešenia. Reštaurácie, ako aj tá naša, však budú klimatickou zmenou veľmi výrazne postihnuté.
Ak je v lete veľmi teplo, nič poriadne nerastie. Pred pár rokmi sme tu mali sto dní bez dažďa. To je na dánske pomery šialené. Tento rok tu bola veľmi mierna zima, vôbec nemrzlo. To bude mať tiež vplyv na nasledujúce ročné obdobia, predovšetkým jar, a ako všetko bude rásť.
V galérii si pozrite ukážku tvorby šéfkuchára reštaurácie Noma v Kodani, René Redzepiho:
Celkom rýchlo sa tomu dokážeme prispôsobiť – napriek tomu som presvedčený, že potrebujeme mať systém premeny. Bude nevyhnutné, aby sme v širokom rozsahu prijali politické zásahy, krajiny ich musia medzi sebou koordinovať a budú musieť byť harmonicky zladené. Len vtedy to bude mať veľký efekt. A čo sa deje teraz? Všimnite si, že ľudia na seba len navzájom ukazujú prstom, je v nich veľa frustrácie.
Zostáva vám 71% na dočítanie.