Problém s pribúdajúcimi kilami majú po zime mnohí. Ako sa však vymaniť zo začarovaného kruhu chudnutia, priberania a odriekania? Občas sa stačí vzdať diét a hladovania a spraviť si poriadok v zložení stravy a v každodennom jedálničku.
Poklady v kuchyni
Súčasťou procesu je zaradiť do neho prírodné spaľovače tuku, pomocníkov pri boji s nadbytočnými kilami. V prvom rade sa však musíte začať stravovať pravidelne. Keď telo nehladuje, nebude mať potrebu robiť si zásoby na horšie časy v podobe tukových zásob, uvádza
portál iDnes.cz.
Pestrý vyvážený jedálniček by mali tvoriť zdravé tuky, ovocie, zelenina, kvalitné bielkoviny a celozrnné pečivo. Prehľad konkrétnych potravín, ktoré pomáhajú pri zdravom chudnutí a zasýtia, si pozrite v galérii:
Fazuľa
Je významným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha nabudiť pocit sýtosti a zabraňuje zbytočnému prejedaniu. Mimochodom, ako začnete fazuľu variť, predtým ju na nejaký čas nechajte namočenú. Zabránite tak nežiaducej plynatosti.
Šošovica zas obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, ktorých máme v strave väčšinou nedostatok, okrem toho sa pýši sacharidmi s nízkym glykemickým indexom. Má vysoký obsah vlákniny, ktorú potrebujeme pre správne fungovanie tráviacej sústavy. SNÍMKA: Pixabay
Zrada v obľúbených potravinách
Ak obľubujete perlivé nápoje, netreba sa čudovať tomu, že máte problém s nadbytočnými kilami. V črevách totiž ich vplyvom vznikajú plyny, ktoré sa tvoria aj vďaka tomu, že prehĺtate vzduch. Oveľa lepšie preto urobíte, keď prejdete na čistú vodu.
Mnohým takisto robí ťažkosti aj pečivo z bielej múky, preto odporúčame zvýšiť podiel vlákniny, ktorá z čriev odstráni škodliviny a ešte vás aj zasýti. Bohatým zdrojom vlákniny je celozrnné pečivo, knäckebrot, otruby, ovsené vločky, celozrnný kuskus, ryža natural, strukoviny, orechy a samozrejme ovocie a zelenina.
Pri redukčných diétach je vhodné zaradiť aj látku zvanú L-karnitín, ktorá podporuje metabolizmus tukov. Zlepšuje ich transport do bunkových mitochondrií, kde dochádza k ich spaľovaniu a využitiu na energiu.
L-karnitín je telu vlastná aminokyselina, ktorú si organizmus dokáže v určitom množstve vyrobiť sám. Menšie množstvo je možné získavať aj zo stravy (červené mäso, avokádo, sója).
01 - Modified: 2022-08-23 11:46:05 - Feat.: 1 - Title: Syrom proti rednutiu kostí? Vedci tvrdia, že tento druh môže zachrániť kosti a „zahnať“ osteoporózu
02 - Modified: 2022-08-31 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skladujete vajíčka na dverách chladničky? Odborníci prezradili, akých chýb sa denne dopúšťame
01 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom
02 - Modified: 2025-05-28 19:30:01 - Feat.: - Title: Dav hladných Palestínčanov vtrhol do skladu potravín OSN, dvaja ľudia zomreli
03 - Modified: 2025-05-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako skrotiť nadúvanie a plynatosť? Osvojte tieto jednoduché a účinné rady pre pokojnejšie trávenie
04 - Modified: 2025-05-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Poklad záhrad aj jedálničkov. Pomôže vám hravo schudnúť, vyhladí pleť a môžete ho jesť koľko chcete
05 - Modified: 2025-05-26 11:00:45 - Feat.: - Title: Spevák Robbie Williams prehráva boj s chudnutím. Chýba mu jedna látka a ničí jeho zdravie