Jarlsberg je jemný syr s veľkými, pravidelnými okami pochádzajúcimi z Jarlsbergu v Nórsku. SNÍMKA: Mumumío
StoryEditorSyrom proti rednutiu kostí? Vedci tvrdia, že tento druh môže zachrániť kosti a „zahnať“ osteoporózu
Autorom článku je Marek Burza.
Výskumníci z Skjetten Medical Center zistili v štúdii publikovanej
v magazíne British Medical Journal‘s Nutrition Prevention and Health, že konzumácia dvoch plátkov syra Jarlsberg napomáha k pevnosti kostí.
Štúdie, ktorá trvala 12 týždňov, sa zúčastnilo 66 žien, vo veku okolo tridsať rokov. Počas šiestich týždňov mali do svojej bežnej stravy pridávať buď 57 gramov Jarlsbergu denne, čo zodpovedá približne dvom plátkom alebo 50 gramom camembertu.
Kľúčom bol vitamín K2
Syry boli porovnávané navzájom, nakoľko majú podobný obsah tuku a bielkovín. Jarlsberg je navyše bohatý na vitamín K2. Pred experimentom a po ňom boli odobraté vzorky krvi skúmaných žien.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-08 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Nákupu zeleniny a ovocia sa poobedete vyhnite. Čím sa riadiť, aby sme zachovali ich kvalitu a ušetrili?
02 - Modified: 2022-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krásny pivný svet: Spoznajte najbizarnejšie nápoje zo sladu a z chmeľu naprieč zemeguľou
03 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ
04 - Modified: 2022-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychika ako kľúč k chorobám: Na zdravie má zásadný vplyv, najcennejšie lieky však máme v sebe
05 - Modified: 2023-07-14 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Bizarné sťažnosti dovolenkárov: Priveľa jedla, v čase odlivu nie je v mori voda a piesok je príliš jemný
01 - Modified: 2025-06-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Trdelník, alebo odveká bitka medzi nami, Čechmi a Maďarmi, ktorú nakoniec aj tak vyhrávajú Rumuni
02 - Modified: 2025-05-30 08:15:00 - Feat.: - Title: Škoda Favorit sa vracia v modernej podobe: Česká ikona sa zmenila na štýlový crossover
03 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom
04 - Modified: 2025-05-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako skrotiť nadúvanie a plynatosť? Osvojte tieto jednoduché a účinné rady pre pokojnejšie trávenie
05 - Modified: 2025-05-27 11:44:25 - Feat.: - Title: Generácia Z si vie predstaviť manželstvo s AI: Až osem z desiatich mladých by si vybralo partnera ako umelú inteligenciu