Odborné výskumy potvrdzujú, že môže pomáhať aj pri prevencii rakoviny vďaka prítomnosti síry, ktorá pôsobí proti rakovinovému bujneniu.
FOTO: Pixabay
StoryEditorLacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
- Je dobrá, chrumkavá a vydrží dlho čerstvá, takže ju môžete mať stále po ruke.
- Predstavuje studnicu zdravia, poskytuje množstvo telu prospešných vitamínov i minerálov a chutí v akejkoľvek úprave.
- Prečítajte si o nej viac v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.
Ochraňuje kosti
Kapusta je zásobárňou vitamínu K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri správnom zrážanie krvi a pomáha udržiavať pevnosť kostí, chráni pred osteoporózou alebo nadmerným krvácaním pri zranení. „Káčko“ je rozpustné v tukoch a črevá ho bez tuku nemôžu absorbovať, preto si do kapusty pridajte olivový olej a olejové semienka, napríklad chia či slnečnicové.
- 50 dkg hlávkovej kapusty
- 50 ml slnečnicového oleja
- 2 zarovnané lyžice práškového cukru
- 1 lyžica octu
- soľ
Postup: Kapustu pokrájajte natenko a sparte litrom vriacej vody, cca po piatich minútach zlejte, prepláchnite studenou vodou a nechajte poriadne odkvapkať. Pridajte cukor, olej, ocot a soľ podľa potreby, premiešajte a uložte do chladničky.
Uľahčuje chudnutie
Miska varenej kapusty ukrýva iba 33 kalórií, nízky obsah tuku a hojnosť vlákniny. Podporuje vylučovanie a detoxikáciu, čo vaše snahy o štíhlu líniu len urýchli. Pri chudnutí ho jednoducho oceníte, a to vo všetkých podobách: surovú, nakladanú, kyslú, dusenú.
- kapusta a soľ (20 g soli na 1 kg kapusty)
- podľa chuti rasca
- kôpor
- cibuľa
- jablko
- chren
- cesnak
Postup: Kapustu bez hlúbov nakrájajte, vložte do nádoby a presoľte. Podľa chuti pridajte rascu, kôpor, cibuľu, jablko, chren, cesnak, všetko dobre premiešajte, postláčajte a nechajte dve hodiny odležať. Nakoniec zmes vytlačte, natlačte do pohára cca 2 cm pod okraj a prekryte fóliou upevnenou gumičkou. Nádobky postavte do lavóra a v tme pri izbovej teplote ich nechajte pracovať. Po pár hodinách kapusta začne mierne vypúšťať šťavu. Kvasenie trvá niekoľko dní, po spľasnutí fólie bude proces hotový. Zaváraninové fľaše uložte do chladničky, kde bude kapusta ešte dozrievať, a hneď si môžete začať pochutnávať.
Upokojuje vyrážky
Kapusta má aj ďalšie zdravotné benefity. V podobe obkladu vám výborne poslúži na ekzémy, vyrážky a akné, oceníte ho aj pri bolestiach kĺbov postihnutých dnou a reumatizmom, vo forme inhalácie zase pri chrípke, nádche a kašli.
01 - Modified: 2025-12-08 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadne nízkotučné diéty: Zdravé trávenie a imunitu naštartujete týmito zvykmi a potravinami
02 - Modified: 2025-10-22 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prírodná lekáreň: Čím nakŕmiť kĺby? Tieto bežné potraviny ochránia nielen pred bolesťou, ale i zápalmi
01 - Modified: 2025-12-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Tréning, keď nič nestíhate: V pohodlí domova postačí aj pár minút
02 - Modified: 2025-12-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Pre zdravý život je potrebná absolútna tma, zistila veda. Tu sú štyri pomôcky
03 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Výživové doplnky: Aké zvoliť, prečo si dať pozor na vajcia, nebehať nalačno a ako je to s proteínmi?
04 - Modified: 2025-12-05 14:43:46 - Feat.: - Title: Smartfón vo veku 12 rokov? Súvisí s týmito zdravotnými problémami
05 - Modified: 2025-12-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Invazívne, škodlivé. Štúdia sumarizuje vpád jedného druhu produktov do stravy