Tofu
Komplexným zdrojom esenciálnych aminokyselín je sója s dôrazom na kvalitný výrobok zo sóje: tofu. Táto prirodzená potravina má veľa rýchlych a jednoduchých kulinárskych využití. Sója je navyše bohatá na arginín, čo je aminokyselina so známym imunostimulačným účinkom.
Často sa ako zdroje bielkovín porovnáva mäso a tofu. Oba zdroje sú bohaté na bielkoviny, mäso však obsahuje aj nežiadúce tuky a rôzne iné škodliviny. Tofu je bezpečným zdrojom bielkovín, neprispieva k nárastu hmotnosti, nezvyšuje hladinu cholesterolu ani krvný tlak (skôr naopak) a ešte má aj výhodnú asi 4-6 týždňovú trvanlivosť.
Rovnako infekcia z potravín je omnoho pravdepodobnejšia pri konzumácii živočíšnych zdrojov ako tých rastlinných. To všetko by sme mali pri výbere zdrojov bielkovín zohľadniť.
SNÍMKA: Pixabay
StoryEditorŽiadne nízkotučné diéty: Zdravé trávenie a imunitu naštartujete týmito zvykmi a potravinami
- V prevencii aj podpornej liečbe infekcií rôzneho druhu má významné miesto aj využitie protizápalových účikov niektorých korenín a byliniek.
- Najmä však niektorých druhov potravín a návykov, ktoré ovplyvnia nielen náš zdravotný stav, ale životný štýl.
- Tento archívny článok vyšiel na základe odporúčaní Alexandry Frolkovičovej, lekárky a odborníčky na výživu.
V zvládaní ochorení a prevencii voči nim je podstatný dobrý stav imunity, zdravá hmotnosť, dostatočný spánok či pravidelný pohybu. A v neposlednom rade strava, ktorá nám zásadným spôsobom môže pomôcť.
Ako často jesť?
Ukázalo sa, že komplikácie obezity ako vysoký krvný tlak a cukrovka zvyšujú riziko ťažkého priebehu koronavírusovej infekcie, čo je silný dôvod pre cieľ číslo 1: normalizáciu hmotnosti. Pre tento účel sa odporúča zvoliť režim tzv. intermitentného hladovania. To znamená, že tri hlavné jedlá rozdelíme do napríklad osem-hodinového intervalu alebo 1-2 dni v týždni vynecháme večeru.
Tí, čo schudnúť nepotrebujú, rozdelia tri jedlá do desať-hodinového intervalu. Jesť medzi jedlami nie je potrebné. Výnimkou je príležitosť ako si zvýšiť príjem zeleniny alebo ovocia.
Ďalšou radou je, aby sme aspoň raz v priebehu dňa pocítili hlad, čím dôjde k hladovým kontrakciám a správnemu očisteniu čreva. Tým môžeme lepšie pripraviť náš imunitný systém na boj. Dobrá črevná mikroflóra zásadným spôsobom ovplyvňuje našu obranyschopnosť voči infekciám.
V galérii si pozrite správny výber potravín pre podporu imunity:
Pľúca obľubujú kvalitné tuky
Nízkotučné diéty už dávno vyšli z módy, omnoho dôležitejšie je vybrať si správne zdroje tukov. Zatiaľ stále vedú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú známe svojím protizápalovým účinkom. Okrem rýb sa omega-3 mastné kyseliny nachádzajú najmä v semenách (ľan, chia a konope), ktoré vedia poskytnúť dennú dávku v dvoch polievkových lyžiciach.
Dôležitý je aj príjem mononenastýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 65% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-10-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako oklamať hlavu, aby jedlo prestalo byť hlavnou témou vedúcou k sústavnému priberaniu?
02 - Modified: 2025-09-30 08:50:12 - Feat.: 0 - Title: Je bežná, lacná a chutná: Táto potravina pomáha pri chudnutí, nachladnutí, ale i pri vážnych chorobách
01 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
02 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom
03 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje
04 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu
05 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov