StoryEditor

Pomocník pri reume a bolesti zubov či afrodiziakum. Poznáte skryté benefity týchto bežných bylín?

28.02.2023, 11:38

Rozmarín

Rozmarín je naozajstným životabudičom. Posilňuje srdce a krvný obeh, stimuluje lymfatický systém, uvoľňuje stuhnuté svalstvo a prekrvuje mozog, čím prispieva k dobrej koncentrácii a jasnej mysli.

image

Rozmarín SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay

Takisto podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pomáha liečiť dnu, reumatizmus, pomáha pri problémoch s obličkami. Má antiparazitické účinky, zvyšuje krvný tlak, pôsobí proti celulitíde a napomáha pri problémoch s mastnou, problematickou a unavenou pleťou.

Rozmarínové víno

Dve lyžice čerstvých listov zalejeme litrom kvalitného červeného vína a necháme päť až sedem dní lúhovať na teplom mieste. Nesmieme zabudnúť dvakrát denne poriadne potrepať. Užívame za kalíšok denne, najlepšie ráno.

Je výborný na povzbudenie organizmu, zvyšuje krvný tlak a prekrvuje mozog. Nemal by sa však užívať dlhodobo, ideálna doba je štyri až šesť týždňov.

Rozmarínovo-levanduľový olej

Tento olej je vynikajúci na ošetrovanie boľavých svalov, kĺbov a končatín, ale aj na masáže. Pripravíme si ho tak, že rozmarín a levanduľu nasekáme nadrobno, vložíme do polovice pohára so širokým hrdlom a zalejeme olivovým olejom (bylinky musia byť dostatočne ponorené).

Všetko vložíme do vodného kúpeľa na tri hodiny nevaríme, len občas premiešame. Odstavíme, necháme ešte tri hodiny lúhovať, potom scedíme, poriadne vyžmýkame a olej uložíme na chladné miesto.

Rozmarín v kuchyni

Rozmarín chutí „živicovo“. Pre svoju vôňu a chuť sa táto bylinka hodí na okorenenie mäsa, rýb i hydiny. Neodmysliteľne patrí do zeleninových mís k baklažánu, cukete, zemiakom, paradajkám a strukovinám. Rozmarín si v jedle „rozumie“ s tymianom a cesnakom.

Drevnatú vetvičku rozmarínu zbavíme lístkov a použijeme ju namiesto špajdle alebo grilovacej ihly na „špízy“. Mäso aj zelenina tak získajú nádhernú arómu.

Zemiaky s rozmarínom

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, 2 vetvičky rozmarínu, morskú soľ, korenie, olivový olej

Postup: Zemiaky očistíme a vložíme ich s kúskami cesnaku a rozmarínovými vetvičkami do formy na pečenie. Zmes ešte osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba hodinu. Zemiaky priebežne otáčame. Podávame ich samostatne so zeleninovým šalátom alebo k mäsu.

01 - Modified: 2023-02-24 12:21:25 - Feat.: 0 - Title: Odľahčite svoj jedálniček a chudnite jednoduchšie. Tieto potraviny vám s tým pomôžu a aj skvelo zasýtia 02 - Modified: 2024-02-02 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto 39 potravín a jedál obsahuje minimum kalórií 03 - Modified: 2023-08-18 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paradajky, ale predovšetkým pivo: Tieto bežné potraviny najviac ohrozujú vaše libido aj plodnosť
01 - Modified: 2025-07-14 11:14:31 - Feat.: - Title: Liečba rakoviny bude dostupnejšia. Vedci vyvinuli lacný variant revolučnej terapie 02 - Modified: 2025-07-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátsko nemusí byť len o mori. Toto je výber michelinských reštaurácií, ktoré rozhodne musíš navštíviť 03 - Modified: 2025-07-15 13:29:11 - Feat.: - Title: Milovala ho Marie Curie aj Ľudovít XIV. Džem bol výsadou bohatých, k ostatným sa dostal aj vďaka otrokom 04 - Modified: 2025-07-12 07:55:47 - Feat.: - Title: Boris Bajer: Silný človek má o 200 percent nižšiu šancu, že zomrie. Ako sa dožiť vysokého veku v zdraví? 05 - Modified: 2025-07-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Sedenie aj napriek cvičeniu potichu ničí mozog. Protilátka však existuje
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. júl 2025 23:23