Po sójových bôboch a konope má tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Poklad našich špajzí: Táto bežná potravina je ideálna pri chudnutí, cvičení, zápche a nabitá vitamínmi

23.12.2024, 00:00

Mať doma v špajze zopár železných zásob, ktoré vás vždy zachránia, keď nie je nič iné poruke, je dobrá stratégia. Medzi takýmito potravinami by mala byť práve šošovica. V našich končinách sa oddávna používa najmä klasická hnedá šošovica.

image

Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?

Pre našich predkov bola nenahraditeľnou súčasťou jedálnička vďaka pomerne nenáročnému pestovaniu a bohatej úrode. To z nej robilo základnú potravinu aj v časoch nedostatku. Vďaka vysokému obsahu bielkovín suplovala aj mäso, ktoré bolo na stoloch len príležitostne.

Šošovicové fašírky

250 g šošovica

1 cibuľa

1 vajce

strúhanka

soľ a koreniny na dochutenie

olej

čerstvé bylinky (petržlen, rukola...)

Šošovicu si najprv uvaríme, precedíme a necháme vychladnúť. Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme ju k šošovici. Vmiešame aj vajce a za menšiu hrsť strúhanky. Doplníme soľ a ľubovoľné koreniny či bylinky. Všetko spolu vymiešame a ak nie je zmes dostatočne hustá, dosypeme ešte strúhanku alebo ovsené vločky.

Zo zmesi vytvarujeme fašírky, ktoré obalíme v hrubej múke alebo strúhanke a upečieme na panvici na oleji alebo v rúre.

Jej ďalšou prednosťou je aj dlhá trvanlivosť – sušená vydržala dlho, čo bolo dôležité pre uskladnenie potravín na zimné mesiace. Zároveň sa z nej dá vykúzliť veľa rôznych jedál – nielen polievky, prívarky a kaše, ale aj chlieb a dokonca aj nápoje.

Ako naši predkovia využívali šošovicu?

  • Kaša: Toto jedlo bolo základným pokrmom, často doplnené zeleninou, slaninou alebo cibuľou.
  • Polievky: Husté, výdatné polievky s rôznymi prísadami, ktoré zahriali a často boli aj hlavným jedlom.
  • Šošovicový chlieb: Šošovica sa pridávala do cesta na pečenie chleba, čím sa zvýšila jeho výživová hodnota.
  • Placky: Tieto placky sa pripravovali z rozmixovanej šošovice, múky, vajec a korenín.
  • Šošovicové nápoje: Z praženej šošovice sa pripravovali nápoje podobné káve.

Šošovicové karí

3 lyžice masla

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

2 cm kúsok zázvoru

2 lyžice kari korenia

1 lyžička kurkumy

200 g šošovice

1 konzerva kokosového mlieka

1 konzerva drvených paradajok

½ lyžičky kajenskej papriky

soľ

mleté čierne korenie

700 ml vody

V hrnci na rozpustenom masle speníme nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak a postrúhaný zázvor. Pridáme karí, kurkumu a pražíme do voňavej kaše. Potom prisypeme suchú, prebratú šošovicu, premiešame a všetko zalejeme kokosovým mliekom. Do hrnca pridáme aj drvené paradajky, vodu, zakryjeme a varíme na strednom plameni približne 30 minút, kým šošovica nezmäkne.

Potom pokrievku zložíme a varíme ešte asi 10 minút, pokiaľ nám karí nezhustne. Servírujeme s varenou ryžou.

Šošovica sa spomína aj v mnohých ľudových zvykoch a poverách. Napríklad, v niektorých oblastiach sa verilo, že prináša

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 20% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-15 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Táto chutná "superpotravina", ktorú máme mnohí doma, pomáha nielen pleti, kĺbom, ale aj pri chudnutí 02 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 03 - Modified: 2024-07-16 07:11:46 - Feat.: 0 - Title: Pomáha pri osteoporóze, funkcii čriev, depresiách, lieči žalúdok. Táto naša potravina má naozaj čo ponúknuť
01 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku 02 - Modified: 2025-06-26 08:04:05 - Feat.: - Title: Pavol Brezina: Hudba formuje atmosféru. Prečo nevhodne pôsobí rádio a čo naopak udrží hostí najdlhšie? 03 - Modified: 2025-06-25 14:00:00 - Feat.: - Title: Inakosť nie je nebezpečná: Naša kaviareň nie je o súcite, ale o príležitosti, znie z trenčianskej kaviarne 04 - Modified: 2025-06-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Proteíny, light a ostatné švindle na potraviny: Sľubujú viac bielkovín, ale.. 05 - Modified: 2025-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nafukovanie, bolesti, pálenie záhy, nadmerná únava: Týmto bojkotujeme trávenie a škodíme žalúdku a črevám
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. jún 2025 12:37