Kombucha
Ak ste ešte neochutnali ľahko perlivý fermentovaný nápoj, na ktorého vzniku sa podieľa kolónia baktérií a kvasiniek, tak to určite urobte. Perlivosť dodáva nápoju SCOBY, čo je skratka pre symbiotickú kultúru baktérií a kvasiniek. Okrem toho, že kombucha pozitívne pôsobí na črevný mikróbiom, podľa niektorých štúdií pomáha aj pri liečbe obezity.
FOTO: Pixabay
Sedemdesiat až osemdesiat percent našej imunity majú pod palcom črevá. Presnejšie, ich bakteriálni obyvatelia. Najstarších a najrozšírenejších organizmov našej Zeme – zrodili sa už pred 3,5 až štyrmi miliardami rokov a tvoria viac než 70 percent z ich celkového počtu – žije v útrobách každého z nás okolo 39 až 100 biliónov.
Čiže viac, než máme vlastných buniek. Delia sa do približne tisícky kmeňov a v súčasnosti poznáme len štvrtinu z nich. Často spomínaná paralela medzi črevami a vesmírom teda nie je ani trochu prehnaná. Navzdory mnohým neznámym však vieme to najdôležitejšie. Bez kvalitného mikrobiómu môžeme zabudnúť na kvalitný život. Ako sa k nemu však dopracovať?
Takzvané probiotické bomby spomedzi potravín a ich účinky si pozrite v galérii:
Kombucha
Ak ste ešte neochutnali ľahko perlivý fermentovaný nápoj, na ktorého vzniku sa podieľa kolónia baktérií a kvasiniek, tak to určite urobte. Perlivosť dodáva nápoju SCOBY, čo je skratka pre symbiotickú kultúru baktérií a kvasiniek. Okrem toho, že kombucha pozitívne pôsobí na črevný mikróbiom, podľa niektorých štúdií pomáha aj pri liečbe obezity.
FOTO: Pixabay
O dojčení a sterilite
Všetko podstatné sa začína v detstve. Vtedy sa buduje nielen naša osobnosť – ale i náš mikrobióm. Bolo dokázané, že v prenatálnom období žiadny nemáme, získavame ho od svojej mamy. Teda, v prípade prirodzeného pôrodu. Ak prídeme na svet cisárskym rezom, situácia sa komplikuje, zjednodušene povedané do nás naskáču baktérie z najbližšieho okolia.
Aj preto sa v mnohých krajinách snažia tomu predísť nanesením vaginálneho sekrétu matky na dieťa. Kvalite nášho mikrobiómu dokázateľne prospieva aj dojčenie v prvých šiestich mesiacoch. „Nedojčené dieťa odhadom prichádza asi o 700 rôznych mikróbov, ktoré utvárajú jeho mikrobióm,“ vysvetľuje pre časopis Téma biológ Jaroslav Petr.
„Vo chvíli, keď sa doň nedostanú, vznikne v črevách priestor pre ‘zlé‘ mikroorganizmy, a môže dochádzať k ťažkým črevným infekciám. Okrem ‘dobrých‘ baktérií sú však v materskom mlieku všetky dôležité živiny ako mliečny cukor, bielkoviny ako kazeín či laktoferín, čo je proteín, ktorý zaisťuje prenos iónov železa cez črevnú sliznicu do organizmu a ktorý tiež tlmí rast ‘zlých‘ baktérií.“
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 76% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-12 13:40:42 - Feat.: 1 - Title: Boli sme úplne najhorší v rakovine hrubého čreva, jeme príliš bravčového, varuje lekár. Ako sa tomu vyhnúť?
02 - Modified: 2024-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slané nástrahy pre naše telo: Ako nájsť rovnováhu a prečo nie dobré soliť tou himalájskou?
03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
01 - Modified: 2025-06-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Nároční klienti s pazúrmi a chvostmi: Psie opatrovateľky zažívajú boom. Čo všetko sa od nich čaká?
02 - Modified: 2025-06-07 08:05:00 - Feat.: - Title: Aké je prenajímať svoju tvár. Cítil som neistotu, potom depresiu, spomínal dvojník slávneho britského maršala
03 - Modified: 2025-06-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Trdelník, alebo odveká bitka medzi nami, Čechmi a Maďarmi, ktorú nakoniec aj tak vyhrávajú Rumuni
04 - Modified: 2025-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh bytu Eurovea: Interiéru vtisol podobu praktický minimalizmus a Dunaj, ktorý sa odrazil i vo výhľadoch
05 - Modified: 2025-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajomstvo spokojnosti: Ako ju ovplyvňujú vzťahy, strava či spánok a aké ochorenia súvisia s jej nedostatkom?