ILUSTRAČNÁ SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Ráno alebo večer? Veda odhaľuje, kedy máme pri sedavej práci cvičiť, ak chceme schudnúť

12.10.2023, 07:30
  • Na načasovaní záleží. Ak máte pracovný deň vyplnený sedením za stolom alebo ak chcete cvičením schudnúť, ideálnym spôsobom sa zdajú byť ranné tréningy.
  • Zistil to rozsiahly prieskum. Vyžaduje potvrdenie, vedci však už k nemu ponúkajú vysvetlenie, prečo v spomenutých prípadoch viac prospieva skorá aktivita.
  • Dôvody súvisia s praktickosťou aj s metabolizmom, uvádza portál iDnes.cz.

Štúdia, ktorú vydal magazín Obesity, mala k dispozícii údaje od viac ako 5 200 mužov a žien. Výskumníci im v rokoch 2003 a 2006 merali index telesnej hmotnosti BMI, obvod pása a vybavili ich aj akcelerometrom.

Všetci účastníci pokusu cvičili. Prvá skupina ráno medzi siedmou a deviatou hodinou, druhá si na aktivitu našla čas medzi deviatou a šestnástou hodinou, večerní športovci si tréning dopriali medzi sedemnástou a dvadsiatou.

Analýza dát pritom odhalila, že tí, ktorí cvičili ráno, mali najnižší index telesnej hmotnosti aj obvod pása. A pritom práve oni mali najčastejšie najsedavejšie zamestnanie. Z tréningu odchádzali do kancelárií, kde pracovný čas strávili na stoličke. Ranné cvičenie však bolo aj tak spojené s najlepšími výsledkami.

Ráno sa tak zdá byť najlepšou dobou na dosiahnutie zdravotných benefitov, zhŕňa portál Medical News Today. „Moje opatrné odporúčanie by znelo, že ak budeme cvičiť skoro ráno, ešte predtým než sa najeme, môžeme stratiť viac kíl, než keď sa budeme hýbať počas inej dennej doby,“ dodáva na portáli NBC News Tongyu Ma z Hongkonskej polytechnickej univerzity, ktorý výskum viedol.

Vedci nepopierajú, že štúdia má limity a nabádajú k upresneniu a potvrdeniu, dokážu však ponúknuť hypotézy, prečo má ranné cvičenie viac výhod.

Cvičenie naštartuje metabolizmus na celý deň

Prvá výhoda je zrejmá a rýdzo praktická. Keď si naplánujete dobu cvičenia hneď na úvod dňa, vyhnete sa tomu, že budú tréningy odsúvané pracovnými mailmi, telefonátmi a schôdzkami natoľko, že k nim vôbec nedôjde, popísala portálu CNN Rebecca Krukowskiová, klinická psychologička so špecializáciou na cvičebné návyky.

Odborník na výživu a cvičenie z McGillovej univerzity Ross Andersen súhlasí: „Je ľahké povedať si, že dnes tréning vypustím, pretože toho mám veľa a niečo vynechať musím.“ Ak však zvládnete cvičenie hneď ráno, jeho dezercia z programu nehrozí.

Nie je to však jediný dôvod. Do hry vstupuje aj spaľovanie tukov. Cez noc sa totiž v spánku postíme, plus keď sa po zobudení a ešte pred jedlom pustíme do cvičenia, čerpáme energiu z tukových zásob, nie zo sacharidov z jedla, ktoré sme už stačili zjesť. A nielen to. Benefity cvičenia trvajú aj počas celého dňa.

„Náš metabolizmus sa po náročnom cvičení nevracia do normálu, stále zostáva trochu vyšší. A keď ľudia trávia deň s vyššou hladinou metabolického výdaja, je to dobre,“ dodáva Andersen. Metabolizmus „nakopnutý“ ranným cvičením do istej miery funguje aj cez deň, dokonca aj pri sedavom zamestnaní.

„Keď si ráno zacvičím, je potom v poriadku ísť do kancelárie a sústrediť sa po zvyšok dňa na prácu bez toho, aby som sa musel strachovať o to, že z toho priberiem,“ dopĺňa Tongyu Ma. Expert na kineziológiu (vedecký výskum pohybu tela) Cameron Mitchell ešte uvádza, že v hre môžu byť aj takzvané molekulárne hodiny, ktoré (najmä vo svalových bunkách) ovplyvňujú aj to, ako metabolizmus tuky v rozličných denných dobách spaľuje.

Prvé dôkazy naznačujú, že cvičenie dokáže tieto hodiny resetovať. Či má rôzny vplyv podľa dennej doby, však ešte jasné nie je. Preskúmať je toho potrebné viac.

Otvorené dvere a faktor menom jedálniček

Aktuálna štúdia bola síce rozsiahla, ale nebola klinická. Až klinická totiž dokáže do experimentálnych skupín zhromaždiť mužov a ženy rovnakého veku, životného štýlu, stravovacích návykov a potom ich výsledky porovnať. Také presne porovnateľné kategórie štúdia vedená Tongyu Ma nemala.

Ľudia oddaní rannému cvičeniu mali sedavejšie zamestnanie ako ostatní, ale aj vyššie vzdelanie a nižšiu spotrebu tabaku a alkoholu. Boli aj menej vystavení práci na smeny. Toto všetko samozrejme mohlo mať vplyv na výsledky.

Štúdia preto podľa lekára Mir Aliho nestačí na zmenu odborných odporúčaní ohľadom cvičenia a chudnutia, aj keď dôraz na ranný tréning je namieste, pretože je praktický. Práca teda otvára dvere ďalším výskumom.

Okrem toho Ali zdôrazňuje, že aj keď sa benefity ranného načasovania potvrdia, nesmieme zabúdať na ďalšie faktory, ktoré sú pre správnu telesnú hmotnosť zásadné. Tým zďaleka najdôležitejším je podľa neho strava. Chudnutie závisí primárne práve od nej, pripomína.

01 - Modified: 2023-09-28 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Papierové slamky a tégliky nás nezachránia. Naopak, sú plné chemikálií a jedov, najhoršie sú „ekologické“ 02 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama vs realita: Porovnanie jedla z fast foodov na fotkách a v skutočnosti, najhoršie dopadlo najdrahšie 03 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrumkavá pochúťka z trucu: Aké boli dejiny čipsov a kto bol ozaj tým prvým, kto ich vynašiel? 04 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadna múka, všetko raw a éra influencerov. Ako sa menia trendy vo výžive a kedy ide len hlúposti?
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 03:22