Lucia Ratkovská, prevádzkarka Vershu, majiteľka Wasabi.stro FOTO: Dominika Noskovičová/Kávičkári.sk
StoryEditor

Nemá ani 30 a šéfuje u nás trom prevádzkam. V tomto nás Japonci porážajú, hovorí úspešná Slovenka

09.11.2022, 00:00
  • V Japonsku ohromila slovenským krojom, na Slovensku kvalitnou ázijskou kuchyňou.
  • Mladá Slovenka už niekoľko rokov pôsobí v gastronómii a úspešne prevádzkuje viacero podnikov. Je majiteľkou ázijského bistra neďaleko Bratislavy. 
  • Svoje skúsenosti načerpala aj v Japonsku, kde pracovala a žila niekoľko mesiacov.
  • Ako sa z mladej absolventky stala v priebehu pár rokov úspešná podnikateľka? V čom by sme si od Japoncov mali brať príklad a aký bol jej najväčší kultúrny šok v novej krajine?
  • Lucia Ratkovská nám v rozhovore porozprávala aj o tom, aké sú jej plány, prečo by Slovensko nemenila za žiadnu inú krajinu a ako reagovali zarytí Japonci na to, keď sa na ich tradičnej svadbe objavila v slovenskom kroji. 

Začnime zľahka. Čo ste si naposledy varili? 

Práve teraz som si pripravovala cestoviny, keďže som nemala veľa času. Je to najrýchlejšia voľba a celkovo som milovník cestovín a talianskej kuchyne. To by som mohla jesť stále, je to aj rýchle aj dobré. 

U mnohých, ktorí pracujú v gastre, je to tak, že doma si už veľmi nevaria, ako je to u vás? 

Rovnako. Tým, že som v jednej alebo v druhej práci, som rada, keď mi doma niekto uvarí a nemusím to robiť sama. Alebo sa idem niekam najesť, či už sama alebo s priateľmi, a dám sa obslúžiť (úsmev). Ideálne v cudzej reštaurácii, nechodím tam, kde pracujem, lebo je to pre mňa vždy forma akéhosi stresu – akoby som ešte stále bola v práci. V iných podnikoch vypnem, zrelaxujem a načerpám inšpiráciu. 

Už ste to aj načrtli – prevádzok, ktoré máte na starosti, je viac. Prvú dvojicu Versh máte v Senci.

Tam pôsobím ako manažérka a prevádzkarka a mám na starosti kaviareň s vlastnou výrobou koláčikov, druhou je cigarovo-rumový bar plus máme ešte koncept potravín, kde sa zameriavame na kvalitné slovenské potraviny, a onedlho budeme otvárať bistro – v rámci Vershu. V rámci neho to nebude klasické „vyprážané menu“, ale skôr niečo zdravšie a ľahšie, čo v Senci aj chýba. Druhou mojou prácou je Wasabi.stro v Ivanke pri Dunaji, ktorého som majiteľkou. Mám toho teda celkom dosť. 

Ako sa dá vedenie troch – už takmer štyroch – prevádzok skĺbiť aj so súkromím?

Odkedy som prevzala Wasabi.stro, čo je od polovice augusta tohto roka, voľna som mala veľmi málo, ale s tým vedomím som do toho aj išla. Je trochu náročné zladiť jednotlivé práce, ale snažím sa zmanažovať ľudí tak, aby všetko bežalo bez problémov. Vtedy môžem ísť aj domov, kde som „na telefóne“, keby sa niečo udialo, alebo idem pozrieť do Ivanky, či je tam všetko v poriadku. Keď je, idem domov a dospávam, lebo spánok je to, čo mi v poslednom čase chýba. Je to však príjemné, nesťažujem sa, a dá sa to skĺbiť. Hlavne si musím veľa vecí písať, lebo sa mi stáva, že zabúdam. A hlavne, povedala som si, že to dokážem. 

Ktorá časť v rámci vedenia všetkých týchto prevádzok je najnáročnejšia? 

Asi Versh v Senci, keďže nejde o jednu prevádzku a ešte sa otvára ďalšia, takže je okolo toho veľa práce. A, samozrejme, je tu viac zamestnancov. V Ivanke mám menší tím ľudí a je tam aj prevádzkar, čím sa odbremením. Mám tam vyskladaný skvelý tím ľudí, na ktorých sa ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta 02 - Modified: 2022-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Juraj Fekete, zakladateľ TIMI AMO Gelato & Coffee: Nekvalitnú zmrzlinu spoznáte na prvý pohľad 03 - Modified: 2022-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V biznise začala v 18, v mínuse a na 20 štvorcoch. Teraz majú osem úspešných prevádzok v dvoch štátoch
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:34