Jej podnikateľské korene siahajú k starým rodičom, rodičia boli, naopak, celý život verní jednému zamestnaniu. Vyštudovala marketingovú komunikáciu v Trnave. SNÍMKA: Ondrej Bobek
StoryEditor

V biznise začala v 18, v mínuse a na 20 štvorcoch. Teraz majú osem úspešných prevádzok v dvoch štátoch

04.06.2022, 00:00
  • Andrea Palušková má aj s manželom pod palcom osem prevádzok zameraných na bytový dizajn, módny dizajn, doplnky a gastro.
  • Podnikať začala už ako osemnásťročná a, ako sama tvrdí, nebolo to od nuly, ale dokonca od mínusu. 
  • Korona im podlomila kolená paradoxne najmä v oblasti dizajnu, napriek tomu sa im počas zaťažkávajúcich dvoch rokov podarilo udržať všetkým osem prevádzok. 
  • Jej podnikateľské korene siahajú k starým rodičom, rodičia boli, naopak, celý život verní jednému zamestnaniu. 
  • V rozhovore pre HN prezradila, aké boli začiatky podnikania, ako sa im s manželom podarilo vybudovať niekoľko módnych značiek, čo ju v rámci podnikania ženie vpred a čo ju, naopak, sklamalo. 

Podnikať s terajším manželom ste začali na prahu dospelosti. Od koho prišla táto iniciatíva?

Myslím, že odo mňa. Keď som ešte chodila v Trnave do školy, často som navštevovala obchody, kde som si kupovala rôzne bytové doplnky. Bola som však aj obchodnícky typ, pochádzam z obchodníckej rodiny: babka pracovala ešte pre Baťu, dedko predával pre Židov, robil so zlatom, mala som to v krvi. Od 15 rokov som potom brigádovala v dámskom butiku na Michalskej, vedľa mal ateliér aj Fero Mikoško, každé leto nasledujúce štyri roky. Vždy som mala potrebu mať vlastné peniaze, obdivovala som majiteľku butiku a sama som túžila po niečom podobnom. 

A to sa vám splnilo. 

Áno, prišlo to, keď sa v Petržalke, pod domom mojich rodičov, uvoľnil jeden priestor. Mal len 20 štvorcových metrov, napadlo mi však, že by sme v tomto prípade nepotrebovali ani veľa financií na tovar, nemohla som si totiž dovoliť ísť do niečoho nákladného. Manžel (spolumajiteľ a vtedy ešte priateľ, pozn. red.) ihneď súhlasil, lebo aj jemu sa podnikanie páčilo, keďže to videl u svojej mamy. Vedel, čo to všetko zahŕňa a mal s tým skúsenosti. 

image

Hľadá sa vášnivý profesionál: Ako nepostaviť životopis na klišé?

A čo vaši rodičia, tiež podnikali?

Nie, oni boli zamestnanci a nedôverovali tomu. Zo začiatku ma až tak nepodporili, podpora prišla skôr z rodiny manžela.

Je to paradox, lebo práve na vašej strane bolo viac toho podnikateľského „podhubia“... 

Áno, ale to boli starí rodičia. Rodičia boli skôr poctiví zamestnanci. Mamina bola učiteľka v škôlke a potom pracovala pre Úrad vlády, kde mala na starosti ekonomické veci a vlastne bola verná dvom zamestnávateľom. Teraz už však robí v butiku a je u nás najdlhšie pracujúcou zamestnankyňou (úsmev). Otec pracoval v štátnej sfére, tam ostal a nezmenil to. Počas celého života je v jednej práci. 

image

Ukrajinci nám pomôžu len dočasne, hovorí šéf hotelierov

Niektorým zo staršej generácie vyhovuje istota jedného a trvalého zamestnania, asi teda patrí k nej. 

Sú (rodičia) iní a ja som sa z toho úplne vymanila. Bola som vedená k tomu, aby som sa zamestnala niekde tu a držala si jednu prácu. No mňa lákalo niečo úplne iné. 

 Ako to hodnotia teraz, s odstupom rokov?

Otec do dnešného dňa prevracia očami, ako takto môžeme fungovať. A ešte keď počuje, že si berieme nejaký úver… To by on nikdy neurobil. Keď na to nemá, tak si to nekúpi. A keď vidí, ako celé to podnikanie prebieha, len krúti hlavou, nerozumie tomu. Mamina tým, že s nami pracuje, do všetkého vidí, takže u nej máme stopercentnú podporu. Je to o tom, že keď s tým človek nerobí, nevidí do toho a nepochopí to. 

Aby sme si ujasnili vaše začiatky... začínali ste od nuly.

Skôr od mínusu (smiech). 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-02 10:15:37 - Feat.: 1 - Title: Z učiteliek masérky. Vzdelané Ukrajinky sa uskromňujú, montujú na Slovensku aj autá 02 - Modified: 2022-06-05 09:15:41 - Feat.: 1 - Title: Život u niekdajšieho spojenca Československa sa zhoršil. Mlieko je za polovicu platu 03 - Modified: 2022-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenka, ktorá tkala pre Chanel a Dior: Kedysi mali ľudia pár odevov a dedili sa, v tom vidím zmysel 04 - Modified: 2022-05-30 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenka si podmanila Barcelonu. Pred jej reštauráciami stoja rady
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:40