Juraj Fekete, zmrzlinár, majiteľ a zakladateľ prevádzok TIMI AMO Gelatgo and Coffee SNÍMKA: Pavol FuntÁlSNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Juraj Fekete, zakladateľ TIMI AMO Gelato & Coffee: Nekvalitnú zmrzlinu spoznáte na prvý pohľad

20.08.2022, 00:00
  • Juraj Fekete zanechal svet korporátu a upísal sa zmrzlinárčine a už štyri roky vedie prevádzky v Bratislave a Rovinke.
  • Verí, že najlepšia zmrzlina je z poctivých surovín.
  • Prečo jablková nemá byť nikdy zelená, aký je rozdiel medzi zmrzlinou a gelatom a v čom tkvie alchýmia najobľúbenejšej sladkej letnej pochúťky?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Sme uprostred najobľúbenejšieho obdobia pre všetkých zmrzlinárov. Ako vnímate toto prvé leto bez obmedzení po rokoch, ktoré poznačila pandémia?

Nás korona veľmi nezasiahla, vždy to vyšlo tak, že v sezóne nákaza ustúpila do pozadia a, chvalabohu, toto bol jeden z mála sektorov v rámci gastra, kde sme až tak neutrpeli. Skôr sa nás dotklo aktuálne zdražovanie, všetko šlo enormne hore, napríklad mlieko, smotana, jednoducho produkty potrebné na výrobu. Teraz je to pre nás náročnejšie obdobie, ako bola pandémia.

Máte dve prevádzky, jednu v Rovinke a druhú v Bratislave.

Áno, obe mám štyri roky, tá v Rovinke bola možno o niečo skôr. Pre Rovinku som sa rozhodol aj preto, že rodičia bývalej priateľky odtiaľ pochádzali, a keď sme tadiaľ prechádzali, uvedomil som si, že tam niečo podobné chýba. Okrem toho som tam chcel priniesť nový koncept, keďže tam boli väčšinou jadranské zmrzliny. Nepoužívame zmrzlinové polotovary, ale poctivé suroviny, podobne ako pri kvalitnom varení. V Ružinove šlo o nájdenie ideálneho miesta na prevádzku, bolo to komplikované.

Aký je ideálny priestor pre zmrzlináreň?

S vynikajúci parkovaním, veľkou terasou, malo by to byť miesto, kde môžete mať aj výrobu. Lebo keď ste v bytovom priestore, ľudia väčšinou nesúhlasia s tým, aby ste mali u nich na prízemí nejaké podnikanie, čo aj chápem.

Aký bol ohlas, keď ste nakoniec v Bratislave otvorili?

Myslel som, že to pôjde rýchlejšie, ale zmrzlinu ešte veľa ľudí berie v zmysle, aby to bolo hlavne sladké a studené. Už sa to však lepší, ľudia si viac uvedomujú, čo jedia. Radšej sa prejdú trochu ďalej za niečím kvalitnejším. Na druhej strane sú aj takí, ktorí prídu po dvoch-troch rokoch – pomaly z vedľajšej ulice a sú prekvapení, že tu máme podnik (úsmev). Máme však zákazníkov, ktorí sa vracajú a prídu aj z centra, a ešte stálych, ktorí chodia takmer každý deň, potom už to však na nich vidno, že sú objedení, tak chodia už len každý druhý deň.

Tu v okolí je aj veľká konkurencia, cestou som natrafila na minimálne tri zmrzlinárne.

(Smiech) Áno, v okolí asi jedného štvorcového kilometra je tu zhruba sedem prevádzok, teraz niekedy otvorili ďalšiu.

Nemali ste alebo nemáte z toho obavy?

Keď som otváral, boli tu len dve alebo tri prevádzky, kde sa predávala zmrzlina.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ 02 - Modified: 2022-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Kaznakov, kočovný pivovarník: Za pivom sa vždy snažím nájsť príbeh 03 - Modified: 2022-05-25 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ocenený šéfkuchár: Ideálne varenie? Spotrebovať všetko, akoby ste suroviny kúpili za posledné peniaze
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:04