Reprofoto, lidovky,cz
StoryEditor

Obľúbený nápoj má problém. Obsahuje priveľa cukru a škodlivých farbív

26.11.2016, 23:00

Bubble tea, ochutený čaj plný pestrých guličiek podávaný v plastovom pohári so širokou slamkou, sa stal neoddeliteľnou súčasťou života mnohých mladých ľudí. Zloženie atraktívne vyzerajúceho nápoja ich pritom nezaujíma. No malo by, píše Jakub Kopřiva pre lidovky.cz.

S každým pohárom bublinkového čaju, oficiálne propagovaného ako „originálny londýnsky čaj z prírodných surovín“, totiž jeho konzumenti príjmu aj veľa cukru, syntetických farbív a konzervačných látok.

Čaj si možno vo väčšine európskych krajín, USA či v Ázii kúpiť v špeciálnych stánkoch, kde si za pultom najprv objednáte príchuť samotného čaju a potom si zvolíte, aké si doň nasypete guľôčky alebo želé. Nápoj sa zákazníkom vďaka veľmi pestrej ponuke chutí a možnostiam ich kombinácií tak skoro neomrzí.

Taiwanský hit
Drink menom Bubble tea vznikol počas 80. rokov 20. storočia na Taiwane, odkiaľ sa rozšíril cez Spojené štáty americké až do Európy. Podľa neoficiálnych informácií sa pôvodne miešal z teplého taiwanského čierneho čaju, kondenzovaného mlieka, tapiokových guličiek a sirupu alebo medu. V súčasnej dobe už je kombinácii nepreberné množstvo.

Zákazníci si do čaju môžu pridať rad dochucovadiel vo forme sirupov s ovocnou príchuťou. Medzi veľmi populárne patrí mango a čučoriedka. Poslednou nevyhnutnou zložkou čaju sú želatínové kúsky a praskajúce guličky naplnené ovocnou šťavou, čím vznikajú ďalšie možnosti chuťových zážitkov. Guličky sa vyrábajú buď zo škrobu z rastliny maniok alebo z morských rias.

Sladký a farebný
Nápoj obsahuje aj glukózu a fruktózu, ktorá dodáva čaju sladkú chuť. Zákazníci, ktorí by mali aj napriek tomu pocit, že ich pitie nie je dostatočne sladké, si môžu do čaju podľa chuti pridať ešte aj klasický cukor.

A je to práve zloženie, ktoré sa stalo Achillovou pätou Bubble tea. V susednej Českej republike nedávno vypukol škandál, že tamojšie čaje, sirupy aj guličky obsahujú škodlivé syntetická farbivá, ktoré môžu viesť až k hyperaktivite a alergiám detí.  

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:39