StoryEditor

Naučte sa orientovať v quinoe. A skúste ju v kokosovej polievke

06.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Biela, čierna alebo trojfarebná. Quinoa je bezlepkové zrno, ktoré patrí medzi potraviny najbohatšie na bielkoviny. Obsahuje ale aj železo, mangán či riboflavín, ktorý okrem iného pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi. Aj preto sa radí medzi takzvané superpotraviny, píšu lidovky.cz.

Quinoa obsahuje tiež vysoké množstvo lyzínu, vitamínu E, ktorý pôsobí ako antioxidant, horčíka a vápnika. Vláknina obsiahnutá v quinoe je nerozpustná, takže konzumáciou môžete predísť aj vzniku žlčových kameňov. Zároveň vláknina pomáha z tela vylučovať toxíny.

„Quinoa je bohatá na fytonutrienty ako sú antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Tiež obsahuje antioxidanty ako quercetin a kamferolem - množstvo v quione je podobné ako v brusniciach. Má skvelé protizápalové účinky. Ostatné zrná skôr zápal podporujú,“ hovorí výživový poradca Martin Škába.

Inkovia vraj quinu uctievali ako „matku zŕn“, ktorá dávala mužom silu. Dnes ide o výbornú alternatívu k ryži či kuskusu, ktorú zoženiete v troch farebných variáciách. Najbežnejšia biela má jemnú maslovú chuť a podobá sa bielej ryži. Červená quinoa je chrumkavejšiu a má orieškovú príchuť. Čierna je najchrumkavejšia a chuťovo najvýraznejšia.



Výborne sa dá použiť všade tam, kde má mať pokrm zrnitú konzistenciu. Oceníte ju ako ideálnu prílohu k duseným pokrmom alebo ako súčasť najrôznejších šalátov. Pokojne vám nahradí aj ryžu v mletom mäse, zapekaných paradajkách a paprike alebo rôznych vegetariánskych plackách. Najlepšie chutí v kombinácii s lososom, cícerom, tuniakom, uhorkami a už spomínanými paradajkami a paprikami.

Quinou je pred varením dôležité poriadne prepláchnuť. Každé semienko totiž pokrýva horká vrstva saponínu, ktorá ho chráni pred hmyzom a vtákmi. Ak by ste túto vrstvu pred varením neodstránili opláchnutím, nielenže quinoa bude chutiť horkasto, ale môže spôsobiť aj alergickú reakciu či bolenie brucha. U niektorých značiek je na obale uvedené či je už opláchnutá alebo nie.

Kokosová polievka s kari a quinoou
1 lyžica kokosového oleja
3/4 hrnčeka mrkvy nakrájanej na tenké kolieska
1 čajová lyžička lisovaného cesnaku
4 hrnčeky kuracieho vývaru
1 konzerva kokosového mlieka
2 konzervy cíceru (prepláchnutého a scedeného)
1 lyžica práškového žltého kari
1/4 čajovej lyžičky mletej kurkumy
1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
1/2 hrnčeka bieleho gréckeho jogurtu
1 hrnček varené quinoy

V hrnci rozohrejte na strednom plameni kokosový olej. Pridajte mrkvu a cesnak a restujeme asi päť minút, až zozlatne.
Pridajte vývar, kokosové mlieko, cícer, karí, kurkumu, zázvor, čierne korenie, jogurt a quinou. Všetko zmiešajte. Priveďte do varu a potom na miernom plameni zvoľna varte 30 minút, alebo kým cícer nezmäkne. Polievku podávajte horúcu.

Recept pochádza z kuchárky Superpotraviny do všetkých jedál (Kelly Pfeifferová)

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 05 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 20:03