Med sa nemôže pokaziť, nemá dobu spotreby. Môžete pokojne jesť aj 3000-ročný med. Med je vynikajúci doplnok k strave, zdravý, ale aj tu platí, že v prípade, ak je uchovávaný v izbovej teplote. Pri nízkych teplotách kryštalizuje a stvrdne. Med sa takmer nikdy neskazí, takže ho bez obáv môžete uskladňovať pri izbovej teplote tak dlho, ako budete chcieť.Pixabay
StoryEditor

Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v EÚ

20.12.2018, 09:47
Autor:
TasrTasr
Možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu, je len málo.

Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii (EÚ). Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Upozorňuje na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.

Spotrebiteľ má podľa Majtána len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. "V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad "zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ"," radí.

Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je podľa neho kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Ako tvrdí, takzvaní "hoby včelári" nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia.

Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku. "Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať," podotkol Majtán.

Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy.

"Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, našou snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sme podporili jeho širšie použitie v modernej medicíne," spresnil Majtán.

01 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia 02 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom 03 - Modified: 2025-10-29 19:23:47 - Feat.: - Title: Cena medi pre obavy o dodávky stúpla na nový rekord. Ovplyvňuje ju aj nádej na dohodu medzi USA a Čínou 04 - Modified: 2025-10-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá výhovorka na prejedanie sa? Tvoj mozog si vyberá jedlo ešte predtým, ako si vôbec uvedomíš, na čo sa pozeráš 05 - Modified: 2025-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Od keltských rituálov a dohôd s diablom až po instagramové šialenstvo: Prečo si tekvice podmanili svet?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. december 2025 02:56