Keď mlieko či syr, potom rastlinné
Skutočnosť: Napr. rastlinné imitácie syrov sú najčastejšie zložené z kokosového tuku, zahusťovadiel, škrobov a solí. Neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, zato majú vysoký podiel sacharidov a nasýtených mastných kyselín – práve kvôli použitiu kokosového tuku.
Nutrične nejde o príliš kvalitnú potravinu. Napríklad v Turecku výrobu rastlinných imitácií syrov už zakázali. A rastlinné „mlieka“ (od mandľových cez sójové až po makové)? Na mlieko sa iba hrajú. Preto tiež na obaloch nesmie byť uvedené „rastlinné mlieko“, ale len „rastlinný nápoj“.
Zloženie je totiž diametrálne odlišné. Kravské mlieko je významným zdrojom vápnika, plnohodnotných bielkovín, ktoré sú základným stavebným kameňom našich svalov, a obsahuje aj mnoho vitamínov (A, D, E a K) rozpustných vo vode, ale aj v tukoch.
Výživová hodnota rastlinných nápojov taká ani zďaleka nie je. Aj rastlinných zložiek v nich býva pramálo. Napríklad v mandľovom nápoji býva mandlí často len 1,5 %. Ich cena je však oveľa vyššia ako skutočného mlieka, hoci náklady na ich výrobu sú oveľa nižšie.
A bielkoviny? V lepšom prípade aj rastlinné „mlieka“ nejaké obsahujú (vďaka sóji alebo inej strukovine), potom sú však v nich spravidla aj zahusťovadlá plus látky na dosiahnutie požadovanej farby, chuti a vône. A zvyšok je voda. Kúpite si vlastne zafarbenú vodu. Do pasterizovaného mlieka, bielych jogurtov či kefírov sa naopak žiadne „éčka“ ani zahusťovadlá pridávať nesmú.
Pri zhadzovaní pomáha stres...
Skutočnosť: Každé telo síce reaguje na stres trochu inak, ale u väčšiny ľudí platí, že v období stresu majú väčšiu chuť na sladké, a navyše sa im v tele zvyšuje aj hladina hormónu kortizol. Ten podporuje ukladanie tuku.
