Čo naozaj platí, aby ste schudli? FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Najväčšie diétne klamstvá aj "svätý grál" všetkých diét

25.12.2025, 00:00
Autor:
TMTM
  • Strava ovplyvňuje nielen našu telesnú hmotnosť či kondíciu, ale aj náladu a zdravotný stav. Napokon až dve tretiny všetkých chorôb majú čiastočne pôvod práve v nevhodnej strave. A hlavne v obezite.
  • Schudnúť chce preto skoro každý, buď kvôli zdraviu, alebo z estetických dôvodov, takže je to aj skvelý biznis.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Liter džúsu denne je to najlepšie

Skutočnosť: Na dodanie dennej dávky vitamínov stačí deci denne. Džúsy sú navyše energetickou bombou. Liter stopercentného pomarančového džúsu s nápisom „bez cukru“ má v sebe rovnakú energiu ako 22 až 25 kociek cukru (teda takmer toľko, ako má Coca-Cola).

Nápis „bez cukru“ pritom znamená, že do nápoja nie je pridávaný cukor navyše. Džúsy však obsahujú hromadu cukru z ovocia (fruktózy). Naopak, neobsahujú vlákninu – a nepomôže ani to, keď sa tam pri výrobe pridá. A mimochodom: väčšina džúsov je robená z koncentrátu. Fruktóza sa tiež veľmi často používa ako sladidlo v nealkoholických sladených nápojoch, sirupoch atď. Dôvodom je výrazne nižšia cena, pretože sa vyrába z kukurice.

Maslo, masť? Jedzte rastlinné tuky

Skutočnosť: Všeobecne to platí, na druhej strane sú aj medzi rastlinnými tukmi veľké rozdiely. Tie tropické (palmový, palmojadrový, kokosový) obsahujú totiž veľmi podobný pomer „nezdravých“ nasýtených kyselín ako živočíšne tuky. Nasýtené kyseliny zvyšujú koncentráciu „zlého“ LDL cholesterolu, čo podporuje ukladanie tukových častíc v stenách tepien, a to ďalej vedie k horšiemu prietoku krvi, a teda k zvýšeniu rizika kardiovaskulárnych chorôb…

Napríklad kokosový tuk, ešte nedávno označovaný za superpotravinu, obsahuje až 90 % nasýtených kyselín, palmový okolo 50 %, teda viac ako bravčová masť – záleží samozrejme na úprave. Ostatné rastlinné oleje majú nasýtených mastných kyselín len 10 až 20 % a prevažujú u nich zdravšie nenasýtené kyseliny…

„Maslo je však na nasýtené mastné kyseliny vôbec najbohatšie. Na druhej strane: ak sa zameriame len na sledovanie nejakej jednej zložky, často prehliadneme kontext,“ upozorňuje internista Michal Vrablík. Inými slovami: záleží hlavne na tom, čo ďalšie jeme.

A tiež na množstve a kvalite daného tuku. Mimochodom, na vyprážanie (pri ktorom v kuchyni používame tuky vôbec najčastejšie) sú za najlepšie považované dva oleje: olivový a repkový. Olivový však nie panenský, teda za studena lisovaný, ten sa používa do šalátov.

Nie je totiž rafinovaný (prečistený), takže v ňom zostávajú zvyšky dužín olív. Keď ho zahrejete k 200 °C, začnú sa pripaľovať, a môžu vznikať karcinogénne látky. Rafinovaný olivový olej je naopak zbavený všetkých prímesí a má bod zadymenia (t. j. keď sa začne prepaľovať) 210 °C.

01 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výživové doplnky: Aké zvoliť, prečo si dať pozor na vajcia, nebehať nalačno a ako je to s proteínmi? 02 - Modified: 2025-11-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samoliečiteľstvom do hrobu? Ľudia sú schopní spraviť čokoľvek alebo čo prezrádza klinický farmakológ
01 - Modified: 2025-12-24 08:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Čo sa stane, ak po 7-mej večer už nebudeš jesť? Simulácia ukazuje, ako sa tvoje telo za 30 dní zmení 02 - Modified: 2025-12-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Do medicíny sa miešajú influenceri a ženy si podrážajú nohy. Ezoterické blbiny idú do extrémov, tvrdí lekárka 03 - Modified: 2025-12-18 10:30:00 - Feat.: - Title: Váš názor mi je ukradnutý, zdravie je prvoradé, odkazuje Christina Aguilera všetkým, ktorí riešia jej telo 04 - Modified: 2025-12-18 10:05:00 - Feat.: - Title: Únosy, mnohoženstvo i krvavé rituály: Ako vyzerali svadby v časoch našich predkov a čo z nich pretrvalo dodnes 05 - Modified: 2025-12-19 10:22:36 - Feat.: - Title: Detí v jedálňach pribúda, dopyt po školskej strave však sprevádza personálny problém
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. december 2025 00:02