Prof. MUDr. Libor Vítek pre časopis Téma. FOTO: MAFRA/Michal Růžička
StoryEditor

Výživové doplnky: Aké zvoliť, prečo si dať pozor na vajcia, nebehať nalačno a ako je to s proteínmi?

06.12.2025, 00:00
  • Ľudské telo je geniálne samostatné, väčšinu živín si dokáže zobrať alebo vyrobiť z pestrej stravy. Len dve látky mu spravidla chýbajú: vitamín D a omega-3 mastné kyseliny.
  • „Väčšina ľudí má pre nedostatočný pobyt na slnku nízku koncentráciu vitamínu D v krvi a nízke hodnoty omega-3 mastných kyselín zase súvisia s malou konzumáciou rybieho tuku. V oboch prípadoch je dobré ich telu nejakým spôsobom dodávať,“ hovorí pre Tému LIBOR VÍTEK (56), zo IV. internej kliniky a Ústavu lekárskej biochémie a laboratórnej diagnostiky 1. LF UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.
  • Ten sa zároveň ako bývalý vrcholový kanoista venuje aj problematike výživy športovcov.
  • Je tiež lekárom českej reprezentácie biatlonistov a rýchlostných kanoistov a ako odborný konzultant v oblasti športovej výživy spolupracuje s Českým olympijským výborom.

Sú omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk) a vitamín D niečo, čo si telo nedokáže v dostatočnej miere zobrať z potraviny?

To nie je úplne presné. Vitamín D si vieme vytvárať prostredníctvom UV svetla. Zhruba 70 % tunajšej populácie má však nízku koncentráciu vitamínu D v krvi, pretože u nás nie je dostatok slnečného žiarenia alebo sa pred ním aktívne chránime. Vitamín D je pritom dôležitý nielen pre metabolizmus (obnovu, pozn. red.) kostí, ale ovplyvňuje aj imunitný systém či hospodárenie s energetickými zdrojmi. Uvádza sa, že ovplyvňuje až dvetisíc génov, čo je zhruba celá desatina ľudského genómu! Pôsobí na špecifické bunkové receptory, takže v podstate funguje ako hormonálna látka. O omega-3 tukoch sa môžete dočítať, že sú to esenciálne mastné kyseliny. Esenciálne znamená, že ich človek dokáže vyrábať. Správny termín by však mal byť semiesenciálne, pretože asi desať percent ich naše telo vytvoriť dokáže. No ten zvyšok mu musíme dodávať formou potravy.

Prečo si ľudské telo nevytvára viac omega-3 mastných kyselín, keď sú také prospešné?

Ľudské telo počas evolúcie stratilo schopnosť syntetizovať to, čoho bol v okolí nadbytok, pretože by muselo vydávať príliš veľa energie. A vytvoriť dve hlavné omega-3 mastné kyseliny – EPA a DHA – je veľmi energeticky náročné. Preto by ich mal človek prijímať najmä z potravy, kde sa vyskytujú v rastlinných olejoch a rybách. Lenže západná strava neobsahuje omega-3 mastné kyseliny v dostatočnej miere. Keď sa pozrieme na správny jedálniček, mali by omega-3 tuky tvoriť 8 až 10 % z celkového kalorického príjmu, čo dokáže málokto.

Preto ste sa pustili do vývoja výživového doplnku, ktorý má najmä športovcom dodávať kvalitné omega-3 mastné kyseliny?

Výživové doplnky nie sú lieky, a preto nepodliehajú žiadnym regulám Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Majú iný status, riadia sa úplne inou legislatívou a je to vlastne džungľa, kde výrobcovia nemajú povinnosť kontrolovať kvalitu produktov. Omega-3 mastné kyseliny sú jedným z preparátov, ktoré sú na tom dosť zle. Existuje publikácia z roku 2013, ktorá sa zamerala na 35 výživových doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami, a testovalo sa, či obsahujú všetko, čo je tam deklarované. A vyšlo,

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-11-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samoliečiteľstvom do hrobu? Ľudia sú schopní spraviť čokoľvek alebo čo prezrádza klinický farmakológ 02 - Modified: 2025-11-21 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrbtica, kríže, kĺby: Ako odhaliť príčiny ich bolesti? Z 20 percent je to detektívka, toto je však jasné
01 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Realitný maklér Andrej Grežďo: Ako nájsť dobrú nehnuteľnosť, dobrého makléra a kupovať či vyčkávať? 02 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 03 - Modified: 2025-12-05 14:43:46 - Feat.: - Title: Smartfón vo veku 12 rokov? Súvisí s týmito zdravotnými problémami 04 - Modified: 2025-12-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Invazívne, škodlivé. Štúdia sumarizuje vpád jedného druhu produktov do stravy 05 - Modified: 2025-12-02 12:29:12 - Feat.: - Title: Eva Pavlíková prehovorila o zdravotných problémoch: Predstavenie odohrala v takomto stave
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. december 2025 00:05