Potraviny light? Nepriberiem!
Skutočnosť: Light potraviny majú menej tuku, prípadne cukru, ale obsahujú iné zložky (napr. zahusťovadlá), ktoré energetický príjem zase zvyšujú. Určite preto neplatí, že namiesto jedného klasického jogurtu môžem pokojne zjesť dva light.
Tie síce mávajú na tégliku často veľkými písmenami napísané „0,1 % tuku“, v tých ochutených sa však pod vznešeným názvom „ovocný podiel“ spravidla skrýva marmeláda (či ochutený glukózový sirup a cukor), takže de facto obsahujú rovnaké množstvo kilojoulov ako tučné výrobky.
Navyše spoločne s tukmi sú z diétnych výrobkov odstránené aj vitamíny rozpustné v tukoch… Chuť light jogurtov je okrem toho často trochu mdlá a umelá, takže potom vyvolajú u človeka chuť na niečo naozaj „dobré“. Light potraviny môžu mať aj vysoký glykemický index (rýchlosť vstrebávania glukózy do krvi), u ktorého platí: čím je vyššia, tým skôr máme opäť hlad.
Jedzte len ovocie a zeleninu
Skutočnosť: Ovocie má kopu vitamínov a napospol žiadny tuk, ale obsahuje často hŕbu tzv. rýchlych sacharidov. Fruktóza (ovocný cukor), ktorú hneď nespálime pri výdaji energie, sa premieňa na tuk a ukladá v tukových tkanivách. Napríklad, stredný banán má okolo 17 g fruktózy, čo zodpovedá 4 kockám repného cukru.
Ešte kalorickejšie ako banán sú datle (30 g fruktózy) alebo avokádo (8 g fruktózy, ale 14 g tuku). Na druhej strane – šesť banánov má toľko kilojoulov ako jeden kúsok pizze. Zjete na posedenie šesť banánov? A avokádo obsahuje aj prospešné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Takže ovocie určite áno, ale skôr dopoludnia.
