StoryEditor

Liek alebo jed? Strava vie poškodiť telo bezprostredne a spôsobiť okamžité ťažkosti, tvrdí odborník

07.08.2023, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • Stravovať sa tak, aby to bolo chutné, no zároveň prospešné pre náš organizmus, je hotová veda a mnohých to veľmi neláka.
  • „Človek nemusí jesť slaninu, veď máme aj rastlinné oleje, orechy a semiačka. Aj napriek tomu, že fyzicky vyťažený človek energiu zo slaniny pri práci spáli, častý príjem problematických nasýtených mastných kyselín a aj karcinogénne látky v mäsových údeninách ovplyvňujú negatívne zdravie aj u drevorubača,“ tvrdí pre magazín Téma odborník na výživu Peter Minárik (66).
  • Ako teda na to?

Vedeli by ste podľa tvaru postavy aspoň približne odhadnúť, ako sa dotyčný človek stravuje?

Presne do detailu sa to nedá. Je pravdepodobné, že zdravý štíhly človek bude mať minimálne z hľadiska energetickej rovnováhy vyváženejšiu stravu než obézny človek. Musíme však vziať do úvahy aj dedičné faktory, ktoré spolurozhodujú nielen o postave človeka, ale i o jeho zdraví, perspektívach, dĺžke prežitia, o tom, či niekto dostane alebo nedostane zhubný nádor, či je náchylný na koronárnu chorobu srdca a tak ďalej. Okrem neovplyvniteľných hereditárnych vplyvov (dedičných – pozn. red.) je veľmi veľa faktorov, ktoré má človek vo svojich vlastných rukách. Musí však chcieť, musí byť edukovaný, informovaný. Lenže okrem vzdelania treba mať aj správne postoje a správanie. Strava neovplyvňuje zdravie človeka výlučne cez príjem energie, teda kalorický príjem. V strave sa vyskytujú živiny, ktoré majú pozitívny alebo negatívny vplyv rovnako na zdravie obéznych, ako aj štíhlych ľudí.

image

Téma, č. 32 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Ktoré sú to?

Napríklad častá konzumácia potravín s potvrdenými karcinogénnymi účinkami, ako sú napríklad údeniny z červeného mäsa, môžu u ľudí s obezitou a rovnako aj u štíhlych ľudí zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. No človek s obezitou má okrem toho zvýšené zdravotné riziká, ktoré sú dôsledkom nadmerných zásob dysfunkčného telesného tuku (dysfunkcia je porucha činnosti, funkčná porucha – pozn. red.). Existuje ešte jeden pojem, a to fyzická zdatnosť, ktorý funguje ako nezávislý ochranný faktor vo vzťahu k srdcovo-cievnym a k viacerým nádorovým ochoreniam. To znamená, že aj človek s nadváhou, pokiaľ je telesne zdatnejší, môže mať oproti štíhlemu, avšak fyzicky slabému, „cintľavému“ jedincovi výhody, vyplývajúce práve z vyššej fyzickej zdatnosti.

Čiže napríklad manuálne pracujúci človek s nadváhou je na tom fyzicky lepšie, hoci si dá niečo mastné, než nejaký astenický človek, ktorý celé dni sedí za počítačom?

Pri často používanom pojme „niečo mastné“ treba rozlišovať, o aké konkrétne jedlo alebo potravinu ide. Rád by som upozornil na mýtus, podľa ktorého je kaloricky výdatná potravina automaticky „nezdravá“. Človek nemusí jesť slaninu, veď máme aj rastlinné oleje, orechy a semiačka. Aj napriek tomu, že fyzicky vyťažený človek energiu zo slaniny pri práci spáli, častý príjem zdravotne problematických nasýtených mastných kyselín a takisto aj karcinogénne látky prítomné v mäsových údeninách ovplyvňujú negatívne zdravie aj u drevorubača.

Ako pôsobí strava na náš organizmus, čo sa týka psychiky? Prečo nás často lákajú práve „nezdravé“ jedlá?

Jedlo nie je len zdrojom energie a živín, ale aj veľkým pôžitkom. Hedonické – pôžitkárske pocity a nálady vyhľadávame nielen v jedle. Všetko však môže byť raz dobré, inokedy zlé. Na oheň alebo na vodu hovoríme: dobrý sluha, zlý pán, a toto isté môžeme povedať aj o jedle. Ak má niekto pocit neustáleho nadmerného duševného napätia v dôsledku dlhotrvajúcich stresov, či už pracovných, alebo domácich, a opakovane si znižuje úroveň tohto napätia jedlom, tak je samozrejmé, že pravdepodobne bude priberať. Platí to predovšetkým, no nielen, pre tých jedincov, ktorí na to majú dedične predisponovaný „pomalý“, resp. „úsporný“ metabolizmus. Ľudia vyhľadávajú jedlo, ktoré im chutí, ktoré býva väčšinou slané alebo sladké a takmer vždy kaloricky výdatné.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kokteilový efekt: Aké riziká v sebe nesú tetovania, teflónové panvice či kombinácia kávy a alkoholu? 02 - Modified: 2023-07-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa vyrába krása: Všetky hriechy nám koža spočíta okolo štyridsiatky, odkazuje odborníčka 03 - Modified: 2023-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zázračná čistička tela: Slovensko má najvyššiu úmrtnosť na cirhózu pečene na svete, hovorí odborník 04 - Modified: 2023-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 18:27