StoryEditor

O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život

02.07.2023, 00:00
  • Chronický únavový syndróm nemá jasný pôvod, ťažko sa diagnostikuje, neexistuje naň ani špeciálna liečba, napriek tomu vás môže obmedziť či úplne vyradiť z bežného fungovania.
  • Nevyspíte sa z neho, odpočinok nepomôže. Je s vami stále. A hoci najčastejšie prichádza po nejakom infekčnom ochorení, príčin môže byť mnoho.
  • Bohužiaľ nie je ani jednoznačný spôsob, ako chorobu odhaliť. Zatiaľ sa postupuje vylučovacou metódou – postupným vylúčením ochorení s podobnými príznakmi.
  • „Označiť stav stáleho vyčerpania a únavy za chorobu, teda chronický únavový syndróm, sa obvykle darí až po pol roku a dlhšom prežívaní príznakov,“ hovorí pre magazín Téma internista Tomáš  Pluhař z 1. LF UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Je ťažké odlíšiť únavu od chronickej únavy?

Únava, ak vynecháme tú čisto svalovú po fyzickej námahe, je ochrannou funkciou centrálnej nervovej sústavy. A dlhotrvajúca únava je príznakom toho, že buď niečo robíme zle, alebo že v tele niečo nie je v poriadku. Takže najskôr musíme vylúčiť, že by za únavou mohli byť nejaké sezónne vplyvy alebo naša prepracovanosť. Mal som pacienta, ktorý prišiel s tým, že má zrejme chronický únavový syndróm, a nakoniec sa zistilo, že spí tri až štyri hodiny denne. Takému človeku potom musíte vysvetliť, že buď zmení životný štýl, alebo ak má poruchu spánku, mal by s pomocou neurológa či psychiatra prísť na jej príčinu.

Existujú však aj diagnózy ako syndróm vyhorenia, stresová porucha, pseudodemencia... Ako poznáte, že ide o únavový syndróm?

Podľa medzinárodnej klasifikácie je únava symptóm, ktorý patrí k mnohým ochoreniam. Preto máme kritérium šiestich mesiacov trvania príznakov, a až potom môžeme hovoriť o chronickom únavovom syndróme. Počas tejto doby ľudia absolvujú množstvo návštev u doktora – začnú u praktického lekára, kde sa im odoberie krv, aby sa vylúčili choroby ako chudokrvnosť alebo porucha štítnej žľazy. Potom môže praktik pacienta nasmerovať na ďalšie vyšetrenia. Podľa symptómov, aké pacient uvádza. Uvádzajú sa napríklad chrípkové príznaky, v minulosti do kritérií patrilo aj prechodné zväčšenie uzlín. Imunológ sa môže zamerať na vylúčenie poruchy imunity. Ak sa pacient sťažuje na poruchy spánku a sústredenia, mal by ho vyšetriť neurológ. Na to sú spánkové laboratóriá. V poslednej dobe ja častý syndróm spánkové apnoe, ktorého príčinou môžu byť aj genetické dispozície. Mávajú ho ale zväčša obézni ľudia, u ktorých je v spánku sprievodným znakom chrápanie aj časté zastavenie dychu. Mozog je v tej chvíli nedokrvený, telo trpí a únava je potom veľká. Menej častý je syndróm nepokojných nôh, kedy sa človek v noci neprestajne hýbe, a kvôli tomu sa tiež nevyspí. Pokiaľ únavu sprevádzajú príznaky úzkosti alebo nejaké depresívne nálady, pošle sa pacient k psychiatrovi.

Takže lekári hneď nevedia, o aké ochorenie môže pri trvalej únave ísť?

Chronický únavový syndróm je diagnóza takzvane per exclusionem – vylučovacou metódou. Pokiaľ teda nemáme nejaký jednoznačný marker ochorenia (identifikačný znak, pozn. red.), ktorý sa dá určiť z krvi alebo pomocou zobrazovacích metód (magnetická rezonancia, CT, SPECT, ultrazvuk, PET a podobne, pozn. red.), musí pacient prejsť mnohými vyšetreniami. U psychiatra, endokrinológa, neurológa, imunológa... A aj keď sa vylúčia závažné ochorenia, ktoré by mohli trvalú únavu spôsobovať, musí byť naďalej sledovaný, či sa uňho niektorá z tých chorôb nevyvinie. Sú napríklad pacienti, ktorí boli roky vedení ako pacienti s chronickým únavovým syndrómom, a až potom u nich prepukla napríklad skleróza multiplex.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-04 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedkyňa a nutričná expertka: Označiť bielu múku a cukor ako biele jedy je scestné. Som za racionálnosť 02 - Modified: 2023-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s jedným z najuznávanejších expertov na výživu: Chaos je vyvolaný odtrhnutím vedy od praxe 03 - Modified: 2023-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehlušiť bolesť duše bolesťou fyzickou: Ako zvládnuť dospievanie doslova na ostrí noža?
01 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 02 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 14:09