StoryEditor

Okolo zdravej výživy vznikol chaos. Odborník vysvetľuje, kde je problém

29.06.2019, 00:00
Strava ovplyvňuje nielen našu váhu či kondíciu, ale aj náladu a zdravotný stav.

Ako vyzerá váš jedálniček?
Vlastne nepreferujem žiaden štýl. Mám svoje pravidlá, ktoré však zároveň nikomu nevnucujem ako jediné správne. Nejem päť jedál denne, ako radí väčšina mojich kolegov, ale dodržiavam to, čomu sa dnes moderne hovorí prerušovaný pôst.

To je čo?
Zvyčajne mám v pravidelných časoch obed a večeru, výdatnejšie a často aj viacchodové jedlá. A občas len večeru, ale to fakt maximálne raz, dvakrát týždenne. A skladba môjho jedálnička je veľmi ovplyvnená sezónnosťou. Snažím sa jesť jedlo, v ktorom je veľa zeleniny, ovocia a orechov. Nejem takmer žiadne prílohy. Teda všeobecne konzumujem skôr menej sacharidov.

Na raňajky nemáte čas?
Zámerne som ich vyradil, pretože, ako som už povedal, dodržiavam prerušovaný pôst, keď som šestnásť hodín nalačno a osem hodín mám na jedlo. Bez večere sa nezaobídem, takže padla voľba na raňajky. Aj z rýdzo praktických dôvodov – ráno to mám dosť nabité, hoci vstávam skoro. Predtým som raňajky do seba v zhone nahádzal a nebolo mi potom dobre. Dám si radšej hodinovú pauzu na obed. A niekedy sa stíham po jedle aj trochu prejsť.

Ako často jete mäso?
Mäso mám rád, práve pred chvíľou som obedoval teľací steak. Nevyhýbam sa ničomu, čo spadá do kategórie „naozajstná potravina“. To znamená jedlá pripravené zo základných surovín. Oblúkom obchádzam to, čomu sa hovorí vysoko priemyselne spracovaná potravina, medzi ktoré však nepočítam kvalitné a poctivé šunky, syry a jogurty. A ešte k tomu mäsu, keď som sa ešte veľmi dávno venoval kulturistike, konzumoval som ho dva- aj trikrát denne. Dnes sa nepovažujem ani za rekreačného športovca, tak sa, naopak, snažím nejesť mäso každý deň. Nahradzujem ho rybami a mliečnymi výrobkami, hlavne syrmi.

Zo všetkých strán počúvam, že je potrebné sa poriadne naraňajkovať, dať si výdatný obed a večerať striedmo. To je už prekonané pravidlo?
Veľa výživových pravidiel a dogiem je diskutabilných či už prekonaných. Štúdie potvrdzujú, že o výkonnosti metabolizmu nerozhoduje ani tak počet jedál a ich veľkosť, ale skôr celkový priemerný denný energetický príjem. Takže keď svoj energetický príjem neúmerne znižujem, organizmus sa skôr alebo neskôr začne brániť a výkonnosť metabolizmu znižovať. Je naivné si myslieť, že sa môj metabolizmus prispôsobí jednému jablku denne. To však neznamená, že čím viac energie budem prijímať, tým môj metabolizmus „pôjde rýchlejšie“ a nebudem mať problém s váhou. Každý organizmus má svoje živinové požiadavky na to, aby mohol správne fungovať.

No kto môže, tak by asi mal aj raňajkovať, či nie?
Absencia raňajok pravdepodobne nebude znižovať váš výkon, zvlášť ak ste večerný typ. Naopak, ak ste skôr škovránok, budú pre vás raňajky veľmi dôležité. Sovy sa určite zhodnú, že ich raňajky ráno obťažujú, pretože ráno jednoducho nie sú hladní. Keď si dajú ráno jedlo, je im ťažko a cítia sa unavení. Súvisí to hlavne s biologickými hodinami, ktoré máme všetci v sebe.

Dá sa však povedať, že pre bežného človeka je vhodnejšie dodržiavať tri jedlá denne? A ktoré z nich by malo byť najvýdatnejšie?
Tri jedlá denne áno, ale už by som neriešil, ktoré z toho má byť najväčšie. Aj keď človek pracujúci v kancelárii by mal večeru trochu obmedziť. Kedysi sme nejedli pravidelne, trikrát za deň. A podľa niektorých evolučných biológov sme sa vyvinuli tak, aby sme energiu z večerného jedla efektívnejšie využili, teda aby sme z nej vytvorili zásoby na ďalší deň. Hlavne čo sa týka zásoby tuku. To je však výhodné pre človeka ťažko pracujúceho, pre vrcholového športovca či veľmi aktívne dieťa. V tom prípade večera nadobúda na význame. V noci prebieha aj regenerácia organizmu, jeho čistenie a oprava, a na to je potrebná energia a stavebné látky. Preto odmietam vytvárať alebo posilňovať výživové dogmy. Všetci sa zhodnú, že potrebujeme isté množstvo bielkovín, ale je tam nejaký strop? A keď ho prekročíme, bude nás to zdravotne poškodzovať? Aké množstvo sacharidov a tukov? V akom pomere? To sú otázky, na ktoré neexistuje jasná odpoveď.

Ako to?
Jedna strana hovorí: „Obmedzte tuky a pridávajte sacharidy.“ Druhá nesúhlasí, pretože podľa nej sú sacharidy rizikové z hľadiska priberania a vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, celý rad štúdií hovorí, že tuk až tak veľmi neškodí. Ani...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 01:04