René Redzepi, zakladateľ, spolumajiteľ a šéfkuchár reštaurácie Noma. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Najlepšia reštaurácia na svete končí. Potopilo ju, že stážisti začali dostávať plat

09.01.2023, 15:56
  • Noma bola opakovanie označená za nejprestížnejšiu svetovú reštauráciu, má tri michelinské hviezdy a ponúka špeciality nordickej kuchyne.
  • Stážisti v nej dlhodobo pracovali bez nároku na odmenu, keď pre nich Noma po vlne kritiky zaviedla plat, zistila, že je to finančne neudržateľné riešenie.
  • V roku 2024 luxusná reštaurácia zatvorí pre verejnosť.
  • Jej zakladateľ a spolumajiteľ sa však naďalej plánuje venovať gastronómii, zakladá kulinárske laboratórium spojené s vlastnou farmou.

Luxusná gastronómia sa momentálne ocitá na rázcestí. Mnohé elitné reštauráciie nie sú dlhodobo schopné zaobstarávať unikátne suroviny, prevádzkovať podnik a zároveň adekvátne odmeňovať svojich zamestnancov. Tí nielenže pravidelne pracujú šialené nadčasy, navyše sú neraz nútení čeliť nevhodnému zaobchádzaniu zo strany vedenia. Veľa z týchto prvkov by sme našli aj v príbehu dánskej reštaurácie Noma, ktorá bola štyrikrát vyznamenaná ako najlepšia reštaurácia sveta podľa prestížneho časopisu Restaurant. Podobne ako iné podniky, aj Noma sa rozhodla zatvoriť svoje dvere pre verejnosť. Informáciu ...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-05 17:52:43 - Feat.: 0 - Title: Český televízny prestup roka: Nova uchmatla Zdenka Pohlreicha Prime 02 - Modified: 2022-12-30 16:22:31 - Feat.: 0 - Title: Na obrazovky RTVS prichádza nová súťažná kuchárska šou 03 - Modified: 2022-12-24 10:12:58 - Feat.: 0 - Title: Ako nepremeniť rybu na hrozbu: Poznáte benefity i riziká najzdravšieho mäsa? 04 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 05 - Modified: 2022-12-12 11:22:29 - Feat.: 0 - Title: Pracoval aj 14 hodín denne, raz podpálil kuchyňu: Daniel začínal u Jamieho Oliviera, po prvom dni dostal zaujímavú prezývku
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. december 2025 01:44