StoryEditor

Ako nepremeniť rybu na hrozbu: Poznáte benefity i riziká najzdravšieho mäsa?

24.12.2022, 00:00
  • Jeden deň v roku sa takmer každý Slovák mení na rybožravca.
  • A ten deň nastáva dnes.
  • Či už si doprajete kapra, lososa alebo čosi exotickejšie, poradíme vám, ako si urobiť z ryby častejšiu – a bezpečnú – súčasť jedálnička. Ocení to vaše zdravie aj zmysly.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Uznávame, je to už trochu otravné klišé: jedzte ryby – predĺžia vám život! Popredné priečky v úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a posledné v konzumácii týchto vodných tvorov však spolu skutočne súvisia.

Bojím sa kostí; nechutia mi; neviem ich dobre pripraviť; sú drahé; sú plné ťažkých kovov – argumentov, pre ktoré Slováci zjedia na hlavu len šesť kilogramov rýb ročne (svetový priemer je okolo dvadsať, Portugalci dosahujú hodnotu až 57 kíl), nie je zas tak veľa. V zásade by stačila chuť trošku sa dovzdelať a aspoň máličko si zaexperimentovať, a spomínaná úmera by mohla nabrať radikálne inú podobu.

image

Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál

Odvrátená strana

Ich ceny výrazne poskočili, posledná slovenská potravinová kauza sa týkala tuniakovej nátierky (výrobok z Česka niekoľkotisícnásobne prekročil povolenú hladinu histamínu) a navyše mnohých Slovákov rozčúlilo (inak z hľadiska kvality mäsa aj etiky zmysluplné) obmedzenie predaja živých kaprov.

Objektívne vzaté, hlúpe východisko na rybie chválospevy. No o to dôležitejšie je pripomenúť fakty – a hneď na úvod sa dotknúť aj tých tienistých.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-21 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kríza prináša príležitosť. Liečba drogovej závislosti mu otvorila dvere ku gastru, ktorým teraz pomáha iným 02 - Modified: 2022-12-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alžbetkine medovníčky: V kuchyni šikovnej Slovenky sú zásuvky plné medu a zázraky vznikajú na počkanie
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:08