Čili
Čili papričky a v nich obsiahnutý kapsaicín majú antimikrobiálne a antimykotické vlastnosti, pôsobia tak v jedle, ale aj v mastičkách a tinktúrach. Rozširujú dýchacie cesty a uľahčia ich uvoľnenie. Kapsaicín má tiež povzbudzujúci vplyv na krvný obeh, zväčšuje krvné doštičky, môžete sa po ňom niekedy aj trochu zapotiť, takže sa skvelo hodí pri nachladnutí.
Kapsaicín natoľko nasýti nervové zakončenia svojimi intenzívnymi vnemami, že sa dočasne ”odpoja”. To sa využíva v mastiach aj náplastiach napríklad na boľavý chrbát a stuhnuté kĺby, dokážu ich príjemne prehriať a uľaviť od bolesti. Ale hodí sa to napríklad pri angíne, kedy ostré čili dokáže pomôcť pri bolesti v krku.
SNÍMKA: Pixabay
"Telo má približne rovnaké výživové nároky v lete či na jeseň. Jediné, čo sa môže meniť, je forma jedla," hovorí Monika Bartolomejová, hlavná nutričná terapeutka z kliniky Svet zdravia pre portál iDnes.cz. V lete máme väčšiu chuť na ľahšie a studenšie pokrmy, v chladnejších mesiacoch je prirodzené, že sa chceme skôr zahriať. Ideálne je dávať prednosť sezónnym potravinám, a to v akomkoľvek ročnom období.
V galérii si pozrite niektoré potraviny, ktoré práve v tomto období stoja za vyskúšanie:
Čierna fazuľa
Fazuľa je zdrojom draslíka, fosforu, železa, zinku, kyseliny listovej a bielkovín. Znižuje zlý cholesterol, krvný tlak, chráni pred hemoroidmi a rakovinou čriev. Čierne sfarbená fazuľa sladkastej chuti spestrí každý šalát. Pochádza z Južnej Ameriky. Okrem Karibskej oblasti sa pestuje v Číne a Thajsku.
Okrem toho, konzumácia strukovín pomáha chrániť pred rakovinou čriev a prostaty. Je navyše bohatá na kyselinu listovú a účinná v pomoci s opravovaním poškodených buniek. Čierna fazuľa sa výborne hodí do mexickej kuchyne. Namáča sa na 8-12 hod a varí sa 1,5 hod (v tlakovom hrnci skrátime dobu varenia ľahko cez 20 min).
SNÍMKA: Pixabay
Farebná jeseň na tanieri
Medzi klasické jesenné - farebné potraviny patrí napríklad mrkva, zeler, kapusta, kel a tekvica. Výhodou týchto potravín sú nielen ich výživové hodnoty, ale tiež to, že ich môžete variť na pare, dusiť alebo "zdravo" grilovať. "V hlavných chodoch k nim nezabudnite doplniť bielkoviny. K restovanej zelenine pridajte kvalitné mäso alebo strukoviny - napríklad fazuľu alebo šošovicu. V prípade strukovín si však strážte ich množstvo, pretože okrem zdraviu prospešnej vlákniny a rastlinných bielkovín sú aj zdrojom sacharidov," radí Bartolomejová.
Inšpirujte sa farbami jesene a zaraďte do svojho jedálnička žltú, červenú aj oranžovú zeleninu. "Farebná zelenina síce zvyčajne obsahuje väčšie množstvo sacharidov a je aj viac kalorická než zelená (listová) zelenina, napriek tomu sa jej nemusíte strániť. Farby na tanieri pôsobia pozitívne a dodávajú energiu, vďaka čomu sa vám bude aj lepšie chudnúť. Navyše každá farba predstavuje iný bonus pre vaše zdravie. Do zeleného šalátu tak pokojne pridajte nejaký druh farebnej zeleniny alebo si pripravte teplú farebnú prílohu k mäsu. Vyskúšajte napríklad tekvicové hranolky," odporúča odborníčka na zdravú výživu.
Chudnite a staňte sa odolnými proti vírusom
Jesenné počasie býva premenlivé, čo spôsobuje rôzne druhy viróz a prechladnutí. Tým sa môžete brániť správnym výberom potravín. "Cesnak, cibuľa, zázvor, kapusta, štipľavé korenie, silný kurací alebo hovädzí vývar a kvalitné zelené alebo bylinné čaje podporia obranyschopnosť a zároveň môžu uľahčiť chudnutie. Neočakávajte zázraky. Žiadne diéty ako zázvorová diéta a podobne nefungujú. Zázvor, cesnak aj ďalšie spomínané potraviny sú telu prospešné, ale len vo forme, kedy ich pridáte do plnohodnotného jedla," vysvetľuje Monika Bartolomějová.
01 - Modified: 2022-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šesť potravín s minimom kalórií, ktoré nemôžu chýbať vo vašom jedálničku
02 - Modified: 2022-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoký tlak: Nenápadná samovražda
03 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postihujú zuby, kosti, kĺby a sú spojené so starnutím. Aká je prevencia zápalov?
04 - Modified: 2022-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta
01 - Modified: 2025-07-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátsko nemusí byť len o mori. Toto je výber michelinských reštaurácií, ktoré rozhodne musíš navštíviť
02 - Modified: 2025-07-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Milovala ho Marie Curie aj Ľudovít XIV. Džem bol výsadou bohatých, k ostatným sa dostal aj vďaka otrokom
03 - Modified: 2025-07-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Chudnete? Týmto piatim bylinkám sa radšej vyhnite, podporujú chuť k jedlu!
04 - Modified: 2025-07-11 05:30:00 - Feat.: - Title: Odborník na bezpečnosť a výživu potravín: Pre toto sa vyhýbam dovozovej paprike a exotickému ovociu
05 - Modified: 2025-07-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Metóda 4:3 prekonáva pri chudnutí neustále počítanie kalórií, hovorí nová štúdia