Tekvica hokkaidó
Tekvica Hokkaidó je typicky jesennou potravinou, ktorá má málo kalórií, ale predovšetkým je zásobárňou vitamínov a mnohých prospešných látok. „Obsahuje vitamíny A, B, C, vápnik, horčík, draslík, betakarotén a fosfor. Pre svoj nízky energetický obsah a vysoký obsah vlákniny je ideálna aj pri redukčných diétach. Výhodou tohto druhu tekvice je aj to, že sa nemusí pred úpravou šúpať a dajú sa z nej pripraviť slané i sladké jedlá alebo napríklad stopercentný prírodný tekvicový kečup,“ dáva svoje tipy Martin Kudera.
SNÍMKA: Pixabay
StoryEditorŠesť potravín s minimom kalórií, ktoré nemôžu chýbať vo vašom jedálničku
- Na chudnutie je potrebný kalorický deficit. To však neznamená, že máte držať hladovku.
- Pri snahe o nižšiu hmotnosť, jej udržanie a pre zlepšenie kondície vám môžu pomôcť aj potraviny.
- Hovoríme o tých, ktoré sú nielen zdravé a majú minimum kalórií, ale aj chutné. O ktoré ide?
- Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.
Mnoho ľudí sa domnieva, že akonáhle je potravina označená ako nízkokalorická, bezlepková, bez cukru alebo so zníženým obsahom tuku, znamená to automaticky, že je diétna a zdraviu prospešná.
„Skutočnosť je taká, že tými najzdravšími potravinami sú tie úplne základné. Pokiaľ je vyššie uvedenými nálepkami označený vysoko priemyselne spracovaný produkt, obvykle obsahuje veľa aditív, fosforečnanov a ďalších látok,“ varuje pre
portál iDnes.cz odborník na výživu Martin Kudera, zakladateľ spoločnosti Farma Živina.
Ktoré potraviny sú teda naozaj nízkokalorické a zdravé? Dočítate sa v galérii:
SNÍMKA: Pixabay Čučoriedky
Čučoriedky sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsahujú draslík, železo, horčík a ďalšie minerálne látky. Ďalej obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín C. Z hľadiska chudnutia je ich výhodou aj ich vysoký obsah vlákniny a nízky počet kalórií. Čučoriedky si môžete dať na desiatu, pridať ich do kaše na raňajky alebo z nich pripraviť smoothie.
SNÍMKA: Pixabay
01 - Modified: 2023-05-05 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký test energetických nápojov: samý cukor a sklamanie. Tie najznámejšie prepadli
02 - Modified: 2022-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta
03 - Modified: 2022-09-03 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umývate pred varením kurča či huby? Škodíte sebe aj jedlu
01 - Modified: 2025-07-28 08:23:06 - Feat.: - Title: Mladí Slováci priznávajú emocionálne prejedanie, starší slabú disciplínu, ukazuje prieskum
02 - Modified: 2025-07-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Dáta hovoria, že obchodníci nemôžu za ceny potravín
03 - Modified: 2025-07-26 22:00:00 - Feat.: - Title: (Ne) bezpečná soľ: Milovníci párkov a klobás, majte sa na pozore
04 - Modified: 2025-07-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Spisovateľka, kuchárka o výhodách i nástrahách soli: Na čo si dať pozor na etiketách a akej šunke sa vyhnúť?
05 - Modified: 2025-07-22 14:11:23 - Feat.: - Title: Najväčší záujem o prácu v gastre či cestovnom ruchu je na východe Slovenska, ukazuje analýza