StoryEditor

Recepty, ktoré vám prečistia organizmus. A budú vám chutiť

03.02.2015, 23:00
Autor:
stlstl
Štyri chutné jedlá sú diétne, no pritom zasýtia. Pripravte si pečenú cviklu s čimičuri alebo kel s jablkami.

Hoci je tu ešte čas fašiangového prejedania sa, nezaškodí niekedy zvoľniť. Nasledujúce recepty vám vďaka surovinám pomôžu odľahčiť a prečistiť organizmus. Okrem toho vyzerajú aj chutia vynikajúco.

Pečená cvikla s čimičuri

Rýchly a chutný recept je (nielen) vďaka bohatej porcii petržlnovej vňate bohatou nádielkou železa a vitamínov A, C a K. Jedna porcia má len 199 kalórií, k tomu 2 mg železa, 5 g vlákniny a 41 mg vápnika.

Suroviny:
7-8 malých cvikiel (použite rôzne farebné odrody, okrem klasických červených napríklad zlaté alebo pôsobivá chioggia, ktoré má vo vnútri biele krúžky)
1/4 šálky extra panenského olivového oleja
2 lyžice červeného vínneho octu
1 malá šalotka
1/2 šálky nahrubo nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
1 lyžice najemno nasekaného čerstvého oregana
soľ, korenie, červená pálivá paprička

Príprava:
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Oškrabte cvikly, popichajte ich vidličkou a zabaľte do alobalu. Pečte, kým nie sú mäkké, trvá to 45- 60 minút. Upečené vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Zatiaľ si pripravte omáčku čimičuri: v miske zmiešajte olej, ocot, na jemné plátky nakrájanú šalotku, petržlen a oregano. Dochuťte soľou, čiernym mletým korením a podľa chuti nadrvenou červenou papričkou. Poriadne premiešajte. Cvikly vybaľte a olúpte. Nakrájajte na asi polcentimetrové plátky. Prelejte čimičuri a jemne premiešajte. Podávajte ihneď.

 


Krájaný kel s jablkami a horčičným semienkom

Horčičné semienko je výnimočné nielen pikantnou chuťou, ale aj látkami, ktoré pomáhajú s prevenciou proti rakovine pľúc a črevného systému. Porcia má len 231 kalórií, 7 g vlákniny a 80 mg vápnika.

Suroviny:
1/2 šálky pekanových orechov
450 g ružičkového kelu
2 lyžice jablčného octu
1 lyžička medu
1 lyžička hnedých horčičných semienok
1 malá šalotka
3/4 lyžičky soli
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica extra panenského olivového oleja
1 väčšie sladké červené jablko

Príprava:
Na panvici alebo v rúre orestujte dozlata pekanové orechy. Nechajte vychladnúť a posekajte nahrubo. Ružičkový kel podľa potreby opláchnite, potom ho priečne rozrežte na štvrtiny. Odstráňte eventuálne zhrubnuté časti a prstami ich roztrhajte na tenké pásiky. Urobte dresing: vyšľahajte ocot, med, horčičné semienka, najemno nasekanú šalotku spolu so soľou a korením.Vo veľko kastróle alebo panvici rozohrejte na strednú teplotu olej. Pridajte kel a premiešavajte, kým nezmäkne, ale stále si zachová chrumkavosť (trvá to asi 5 minút). Pridajte dresing, zamiešajte a ešte minútke-dve povarte. Posypte s na kúsky nakrájaným jablkom a pekanovými orechami.

 

Jogurtovo-paprikové kurča s citrónom

Ani „mäsožravci“ nezostanú skrátka. Paprika dodá kuraciemu mäsu chuť a telu vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí. Jedna porcia má prijateľných 400 kalóri a dodá vám 32 gramov proteínov.

Suroviny:
3/4 šálky bieleho gréckeho jogurtu
1 lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžica červenej sladkej mletej papriky
1 lyžička mletej rasce
2 väčšie strúčiky cesnaku
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžička soli
1 kg kuracích stehien (môžu byť aj s kosťou)
2 bio citróny
sekaný koriander na ozdobu

Príprava:
Vo väčšej mise si urobte marinádu na mäso: zmiešajte jogurt, papriku, zázvor, pretlačený cesnak, rascu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Mäso zo všetkých strán obaľte v marináde a dajte do chladničky na hodinu odpočinúť. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na papier na pečenie naukladajte namarinované kuracie stehná, medzi ne poklaďte na polovice prekrojené citróny. Pečte, kým kura nie je zlatisté a mäkké asi 30 minút. Podávajte s restovanými citrónmi a bohato zasypané koriandrom.

 


Dvakrát zapekané sladké zemiaky

Jeden pečený sladký zemiak má takmer 4 gramy vlákniny a pokryje asi štvrtinu dennej dávky vitamínu C. Jedna porcia má pritom iba 239 kalórií a až 219 g vápnika.

Suroviny:
2 stredne veľké batáty (sladké zemiaky)
1 lyžica olivového oleja
1/2 cibule
3/4 šálky kelu
1/4 šálky bieleho gréckeho jogurtu
1/4 šálky strúhaného parmezánu
2 lyžičky nasekaného tymianu
1/2 šálky fety

Príprava:
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Opláchnite sladké zemiaky a popichajte ich vidličkou. Nechajte piecť, kým nezmäknú asi 45 – 60 minút. Nechajte asi 20 minút vychladnúť. Kel nakrájajte na tenké plátky a nechajte spariť vriacou vodou alebo krátko oblanžírujte. V kastróli rozohrejte olej a orestujte cibuľu, kým nie je mäkká. Pridajte kel a ešte minútu-dva restujte, kým nezmäkne. Vychladnuté zemiaky pozdĺžne prekrojte na polovicu. Jemne vydlabte dužinu a dajte do misky. Pridajte kelovú zmes, jogurt, parmezán, tymián a opatrne premiešajte. Naplnte zmesou vydlabané zemiaky, posypte rozdrobenou fetou a zapekajte do zlata ešte asi 15 až 20 minút.
 

01 - Modified: 2007-03-06 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: Silné zemetrasenie v Indonézii si vyžiadalo najmenej 34 obetí
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 03 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 11:07