StoryEditor

Špeciality, ktoré si pripravíte do 20 minút. A nie sú to cestoviny

18.03.2015, 08:54
Autor:
stlstl
Prinášame vám tri chutné recepty, ktoré pripravíte raz - dva.

Cuketovo-kelová quinoa s tahini

Prísady:
1 šálka quinoy
2 šálky vody (alt. zeleninového vývaru pre výraznejšiu chuť)
1 lyžica kokosového tuku
1/3 cibule, nasekanej
1 strúčik cesnaku, mletý
1 šálka mrazených edamame (zelená sója, kúpite v obchodoch so zdravou výživou)
1 cuketa, nasekaná
2 šálky kelu, odstopkovaného
soľ a korenie, podľa chuti
1/4 šálky tahini
1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy (asi 1 citrón)
1 lyžica javorového sirupu (alebo agáve nektáru)
morská soľ, podľa chuti
Ako na to:
Uvarte si quinou, podľa návodu. V samostatnej panvici restujte cibuľu a cesnak – asi 2 minúty. Pridajte zamrznuté edamame a cukety a duste asi 5 minút, naposledy pridaje kel a varte asi minútu, kým nezmäkne. Dochuťte soľou a korením, podľa chuti. Tahini, citrónovú šťavu, javorový sirup a štipku soli zmixujte dohladka. Hotový dresing vylejte na quinou a pridajte zeleninovú zmes.


Hovädzia špecialita s brokolicou

Prísady:
2/3 šálky sójovej omáčky
pol šálky kuracieho vývaru
1/4 šálky medu
2 lyžice ryžového vínneho octu
2 lyžice hnedého cukru
3 strúčiky cesnaku, mleté
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžica kukuričného škrobu
1 lyžička Srirachy (pálivej čili omáčky)
1 lyžička mletého zázvoru
1/4 lyžičky paprikových vločiek
1 lyžica olivového oleja
pol kila hovädzieho bôčiku, nakrájaného na tenké plátky
1 brokolica, nakrájaná na ružičky
Ako na to:
V stredne veľkej miske rozšľahajte sójovú omáčku, kurací vývar, med, ocot, hnedý cukor, cesnak, sezamový olej, kukuričný škrob, Srirachu, zázvor, paprikové vločky a 1/4 šálky vody.
Rozohrejte vo veľkej panvici olivový olej vo veľkej panvici, pridajte hovädzinu a restujte, kým nezhnedne, asi 3 - 4 minúty. Vmiešajte brokolicu a pripravenú omáčku a duste asi 3-4, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.


Ryžovo-rybia misa

Prísady:
2 lyžičky čili
2 lyžičky rasce
štipka kajenského korenia a cesnakového prášku
3 - 4 filety tresky (alebo inej bielej ryby)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej
1 červená cibuľa, nasekaná
1 červená paprika, nasekaná
1 šálka rozmrazenej alebo čerstvej kukurice
konzerva tmavej fazule, opláchnutá a zbavená vody
2 šálky varenej hnedej ryže
avokádo, koriander a limetková šťava na ozdobu
Ako na to:
V malej miske zmiešajte čili, rascu, kajenské korenie a cesnakový prášok. Vzniknutou zmesou rovnomerne posypte obe strany rýb, podľa chuti pridáme soľ a korenie. Ryby zľahka opečte na olivovom oleji, pár minút z každej strany. (Nepriehľadnosť je jedným zo znakov, že už sú hotové.) Dajte ryby bokom. Ak je potrebné, nalejte na panvicu ďalších pár kvapiek olivového oleja a pridajte cibuľu, korenie a kukurica. Varte na stredne vysokom plameni, za občasného miešania, asi 7 minút. Na záver pridajte čiernu fazuľu a prehrejte. Servírujte s ryžou a na vrch ryby uložte avokádo, koriander a pokvapkajte limetkovou šťavou.

 

Zdroj: buzzfeed.com

01 - Modified: 2007-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K Cee'd pribudne Sportage
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:45