StoryEditor

K Cee'd pribudne Sportage

17.04.2007, 00:00

Kórejská automobilka Kia sa začína v Žiline pripravovať na výrobu druhého modelu. Bude ním športovo úžitkové vozidlo Sportage. "Budeme ho vyrábať na tých istých linkách ako Cee´d," vysvetľuje hovorca slovenskej pobočky automobilky Dušan Dvořák.
V žilinskej fabrike už prebehla skúšobná výroba niekoľkých kusov a spoločnosť je pripravená začať od júna so sériovou výrobou. Jej brány by malo tento rok opustiť 45-tisíc áut nového modelu vyššej triedy.
Septembrovou novinkou má byť spustenie výroby predĺženej verzie Cee´d Sporty Wagon a na december kórejský výrobca naplánoval štart trojdverového hatchbacku Cee´d. S výrobou tretieho modelu sa v automobilke počíta po spustení plnej výroby v roku 2009, informáciu, ktorý to bude, Kia zatiaľ nezverejnila.
Automobilke, ktorá mala vždy ambície prinášať športovejšie modely, sa na Slovensku darí a nábeh výroby podľa informácií hovorcu spoločnosti prebieha podľa plánu. Závod kórejského výrobcu má u nás v tomto roku vyrobiť spolu 150-tisíc áut. Export žilinskej továrne ma dosiahnuť 99 percent z celkového počtu vyrobených vozidiel.
Slovenská fabrika zvýšila počas prvého kvartálu svoju výrobu z pättisíc áut mesačne na dvojnásobok a rozbehla druhú zmenu. Jej cieľom je vyrobiť v máji 14-tisíc vozidiel. "Produkcia v Žiline rastie skutočne dobre," konštatoval pri nedávnej návšteve Slovenska viceprezident Kie pre Európu Jean Charles Lievens.
Priebežne stúpa aj počet zamestnancov automobilky, ktorých by malo byť na konci roka 2 400. Už v roku 2008 by mala Kia vyrobiť 225-tisíc vozidiel a s plnou kapacitou fabriky 300-tisíc áut ročne sa počíta od roku 2009, kedy by v nej malo nájsť prácu asi tritisíc ľudí. Celkové investície do výrobného závodu by mali dosiahnuť miliardu eur. Motory by mala Kia Motors po štarte produkcie ostravského závodu Hyundai dodávať aj do kórejských áut vyrábaných v Česku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:04