Bielkoviny. Základné stavebné látky, ktoré sa podieľajú na obnove buniek, podporujú tvorbu svalov, tvoria súčasť enzýmov a pomáhajú pri chudnutí. Skladajú sa z aminokyselín, ktoré sa delia na esenciálne a neesenciálne.
Zrýchlia stlmený metabolizmus
A ak sa snažíte schudnúť, jednou z najdôležitejších diétnych požiadaviek pre udržanie svalovej hmoty je dostatočný každodenný príjem bielkovín. V opačnom prípade zhodíte nielen kilá, ale aj svaly.
Odborné štúdie dokonca preukázali, že aj keď nebudete cvičiť a posilňovať, ale zvýšite príjem bielkovín, stratíte viac tuku a naberiete svalovú hmotu. A mať svaly je výhoda. Zrýchli sa tým bazálny metabolizmus (množstvo energie vydané v kľudovom stave), čo v praxi znamená, že vaše telo bude lepšie spaľovať aj vo chvíľach, keď budete v kresle sledovať televíziu.
Podporia imunitu
Bielkoviny by mali predstavovať 10 až 30 percent celkového denného energetického príjmu. Vyššiu potrebu bielkovín majú deti, tehotné a dojčiace ženy a športovci.
Skupinou ohrozenou nedostatkom proteínov sú aj seniori, ktorí majú málo svalovej hmoty a oveľa nižšiu odolnosť. Množstvo bielkovín v tele totiž priamo súvisí aj s imunitou. Optimálny pomer bielkovín rastlinného a živočíšneho pôvodu v strave je 1:1.
Kvalitné bielkoviny z rastlinnej ríše nájdete v nasledujúcich potravinách:
- Spirulina: Ide o biomasu siníc, ktorá sa zo 60 percent skladá z veľmi kvalitnej, ľahko stráviteľnej bielkoviny, navyše má zásaditý charakter. Obsahuje komplex vitamínov B, veľké množstvo betakaroténu, chlorofylu, železa a vzácnu kyselinu linoleovú.
- Chlorela: Chlorela je zelená sladkovodná jednobunková riasa, ponúka 58 percent veľmi hodnotnej bielkoviny, veľké množstvo vitamínov, betakarotén, vitamíny B6 a B12 a biotín, ktorý zabraňuje lámaniu nechtov a vlasov. Má najvyšší obsah chlorofylu.
- Tablety z jačmennej pšeničnej slamy: Obsahujú 25 percent kvalitných bielkovín, betakarotén, vitamín C, B6 a B12, kyselinu listovú, biotín a selén.
- Mandle: Poskytujú 19 percent veľmi hodnotnej bielkoviny, veľké množstvo zdravých tukov, vysoký podiel vitamínu E a C, fluór, biotín, kyselinu listovú či komplexné B vitamíny.
- Sezamové semienka: Predstavujú 18 percent vysoko hodnotnej bielkoviny, zdravé tuky a meď, ktorá je dôležitá pri chronických zápaloch.
- Slnečnicové semienka: Ukrývajú 22 percent hodnotnej bielkoviny, vysoký podiel zdravých tukov, železo, meď, zinok a mangán.
- Mak: Obsahuje 20 percent veľmi kvalitnej bielkoviny a veľa zdravých tukov. Nájdeme v ňom zinok, železo, vápnik, meď, horčík a mangán.
- Ďalšie zdroje: Sója, naklíčená pšenica, fazuľa, ryža, zemiaky, cícer, kukurica, hrach.
- Živočíšne zdroje bielkovín: chudé bravčové a hovädzie mäso, králik, hydina, šunka, zverina, tučné ryby, vajcia, nízkotučné syry, nízkotučné alebo polotučné mliečne výrobky, tvaroh.