Med je zložený hlavne z fruktózy, glukózy a vody, obsahuje stopy vitamínov, minerálov, elektrolyty, enzýmy, aminokyseliny a flavonoidy. Tieto látky majú určitý priaznivý vplyv na zdravie, a tým odlišujú med od iných sladidiel, akým je cukor, píše taliansky denník Corriere della Sera.
Med je zdravý, ale...
Hoci Americká asociácia pre srdcové choroby odporúča obmedziť denné množstvo cukru na šesť kávových lyžičiek u žien a na deväť u mužov, priemerný Američan skonzumuje podstatne viac, čím značne ohrozuje svoje zdravie.
"Konzumácia príliš vysokej dávky cukru je spojená so zvyšovaním váhy a s väčším nebezpečenstvom vzniku chronických chorôb, akým je ochorenie srdca alebo cukrovka," zdôrazňuje dietologička Meredith Priceová.
Jedna kávová lyžička medu obsahuje asi 64 kalórií (cukor ich obsahuje 49), ale má väčšiu sladivosť a môže sa ho používať menej. "Chuť medu je tým, čo ho najviac odlišuje od ostatných sladidiel, a preto je vhodné používať ho tam, kde táto jeho zvláštnosť vynikne: do čaju, jogurtu alebo na toast, ale tiež do šalátu," hovorí Friedmanová.
Na čo si dať pozor
Medu je viac ako 300 druhov. Záleží na jeho pôvode, na kvetoch, ktoré včely navštevovali a ktoré mu dodávajú farbu, chuť a nutričné vlastnosti. Napríklad manukový med má výraznejšiu chuť a nie je vhodný na pečenie v rúre, kým tmavší med je bohatší na antioxidanty, má aj intenzívnejšiu a horkastú chuť, ktorá nevyhovuje každému.
Je isté, že je lepšie kúpiť si med priamo od výrobcu ako v obchode. Prírodný med je hutnejší, a hoci sa jeho konzistencia mení podľa spôsobu výroby, steká pomaly.
Nerozlieva sa ako sirup a má obvykle kvetinovú vôňu. Preto je vždy lepšie kupovať ho od miestnej produkcie. Tak si totiž človek môže byť istý, že to, čo si kúpil, je naozaj med.