video.iDNES.cz
StoryEditor

Už žiadne vegánske klobásy ani slanina. Francúzsko zakáže zavádzajúce názvy

24.04.2018, 11:00
Autor:
divdiv
Ak potraviny nemajú živočíšny pôvod,mohli by ich názvy zavádzať zákazníkov, tvrdia poslanci.

Výrobcovia potravín vo Francúzsku budú musieť porozmýšľať o nových spôsoboch, ako opísať niektoré vegetariánske a vegánske potraviny. Francúzska vláda im totiž chce zakázať používať výrazy ako "vegetariánske klobásy" či "vegánska slanina".

Poslanci hlasovali za zákaz používania týchto názvov s tým, že uvádzajú zákazníkov do omylu, uvádza iDnes.cz. Ako uviedol britský denník Independent, firmy už nebudú môcť používať slová ako burger, steak, klobása alebo filé, aby opísali potraviny, ktoré neobsahujú žiadne mäso.

Zákaz sa bude vzťahovať aj na alternatívy mlieka. Opatrenia predložil poslanec Jean-Baptiste Moreau, ktorý svoje argumenty založil na rozsudku Európskeho súdneho dvora z minulého roka.

Ten rozhodol, že výrobky z tofu nemôžu byť uvádzané na trh ako "mlieko" alebo "maslo". Moreau, farmár a člen hnutia En Marche! prezidenta Macrona, hovorí, že je dôležité bojovať proti falošným tvrdeniam.

"Naše výrobky budú musieť byť správne označené. Pojmy "syr" a "steak" budú vyhradené len pre produkty živočíšneho pôvodu. Ten, kto sa zákazom odmietne riadiť, môže dostať pokutu až do výšky 300 tisíc eur."

Podľa Wendy Higginsovej zo spoločnosti Humane Society International (ktorá sa zaoberá ochranou zvierat) Francúzsko touto úpravou nezastaví popularitu vegánskych a vegánskych jedál. 

"Je škoda, že namiesto toho, aby Francúzsko prijalo vegánsku a vegetariánsku stravu, tak zaujala pozíciu obrannej paranoje, ktorá ale nárast tohto jedla nezastaví, pretože je lahodné a výživné," povedala Higginsová. "Ekonomické a ekologické výhody prevažujú bez ohľadu na to, ako produkty nazývate," dodala.

01 - Modified: 2017-05-28 21:13:02 - Feat.: 0 - Title: Vegáni vs. mäsožravci. Odborník na rovinu hovorí, čo potrebujete vedieť 02 - Modified: 2017-11-05 10:03:29 - Feat.: 0 - Title: Jedného dňa vegánstvo nebude možnosť, ale nutnosť, odkazuje food blogerka
01 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom 02 - Modified: 2025-05-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako skrotiť nadúvanie a plynatosť? Osvojte tieto jednoduché a účinné rady pre pokojnejšie trávenie 03 - Modified: 2025-05-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Poklad záhrad aj jedálničkov. Pomôže vám hravo schudnúť, vyhladí pleť a môžete ho jesť koľko chcete 04 - Modified: 2025-05-26 06:49:17 - Feat.: - Title: Nejeden Slovák zostane poriadne nahnevaný. Známy web priniesol zoznam našich najhorších jedál, nechýba treska či strapačky 05 - Modified: 2025-05-16 05:31:27 - Feat.: - Title: V Etiópii zakázali činnosť opozičnej strany zo štátu Tigraj
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
31. máj 2025 23:06