StoryEditor

4 veci, ktoré sa dejú s mozgom a telom, keď cvičíte

02.06.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Pravidelné cvičenie zlepšuje naše zdravie. Veď všetci vieme, že pohyb je dôležitý. Každý týždeň by mal dospelý človek cvičiť tak 2 až 2,5 hodiny a a venovať sa intenzívnej aktivite ako rýchla chôdza či bicyklovanie. Problémom je však boj s časom a energiou, ktorú po celom, dlhom a náročnom pracovnom dni nemáme. Všetci vieme, že cvičenie pozitívne vplýva na našu fyzickú kondíciu, no to, že je vynikajúce aj na našu psychiku si už pripúšťa len málokto. Pravidelné cvičenie totiž môže zlepšiť náladu aj spánok. A aj pre toto by sme sa mohli do športu vrhnúť častejšie. Existuje aj niekoľko psychologických výhod, ktoré z fyzickej námahy nazvanej šport plynú. Tie spracovali vo výskume z Association for Applied Sport Psychology, píše portál independent.co.uk.  

1. Pozdvihne náladu
Vďaka výskumu vieme, že cvičenie pomáha nakopnúť našu náladu a z niekoľkých nedávnych štúdií tiež vyplýva, že je jedno, či dvíhate závažia alebo si obujete tenisky a bežíte. Hocijaký druh cvičenia totiž pomáha znižovať úzkosť a zlepšuje celkové duševné zdravie. Nedávna štúdia, do ktorej sa zapojilo 8-tisíc Holanďanov vo veku 16 až 65 rokov ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne cvičili, boli so svojím životom spokojnejší než tí, ktorí necvičili,“ uviedli autori v článku. Americká psychologická asociácia tiež hovorí o tom, že cvičenie nám pomáha byť šťastnejšími a v niektorých prípadoch to môže nastať vskutku rýchlo. „Prepojenie medzi cvičením a náladou je veľmi silné,“ povedal Michael Otto, profesor psychológie z Bostonskej univerzity. „Už päť minút po miernom cvičení sa mení naša nálada,“ dodáva.

2. Znižuje stres
Nie je to klišé, ale fakt. Cvičenie prispieva k znižovaniu celkovej úrovne stresu a a zlepšuje schopnosť človeka vyrovnať sa s psychickou záťažou jednoduchšie. Aj je to potrebné, silový tréning sa odporúča aj dvakrát týždenne.

3. Zvyšuje sebadôveru
Okrem toho, že si vďaka cvičeniu zdvihnete náladu a zlepšíte kondičku, pravidelné cvičenie pomáha podporiť aj sebadôveru. Jednak ide o zlepšenie výzoru, s čím sa spája aj vnímanie seba samého a jednak aj zvládnutie niektorých cvikov či druhov cvičenia. Pozitívne účinky spojené s ´pravidelným cvičením na seba nenechajú dlho čakať a v krátkom čase sa odzrkadlí na našom vnímaní.

4. Pomáha spánku
Všetci vieme, že viac spánku znamená viac energie. A to po celý deň. Pravidelné cvičenie pomáha udržať si pravidelný a výdatný spánok, ktorý nás nabije energiou. Nedávna štúdia medzi mladými ľuďmi ukázala, že tí, ktorí si v podvečerných hodinách dali „do tela“, spali lepšie než tí, ktorí necvičili alebo tí, ktorí cvičili v miernom tempe. Tí, ktorí využili ráznejšie cvičenie, mali totiž tendenciu rýchlejšie zaspať a v noci sa budili menej často oproti ostatným. 

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Sprcha po cvičení nie je všetko. Fitká sú plné nebezpečných baktérií, hygiena je tu omnoho dôležitejšia, ako si myslíš
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 01:51