Prichádza chrípková sezóna. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Hrozba silnej epidémie. Imunita proti chrípke pravdepodobne poklesla

29.09.2022, 16:15
Autor:
TASRTASR
  • Aliancia proti chrípke predpokladá, že slovenská populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia.
  • Očkovanie je podľa nej najúčinnejšou prevenciou ochorenia, najideálnejšie je v jesenných mesiacoch.
  • Očkovanie tehotných proti chrípke je u nás zatiaľ na začiatku cesty.

Aliancia proti chrípke spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským vyzvala Slovákov, aby sa dali proti chrípke zaočkovať.

image

Ako posilniť imunitu a vyhnúť sa na jeseň chorobám. Prinášame desať rád

Odstrašujúci príklad Austrálie

„Zem má dve hemisféry, a teda dve obdobia chrípkových epidémií. Preto napríklad austrálska sezóna, ktorá sa práve končí, indikuje, čo sa môže udiať v našich zemepisných šírkach,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková.

Austrália podľa nej zažila najhoršiu chrípkovú sezónu za posledných päť rokov, pričom počet prípadov bol podľa oficiálnych údajov trikrát vyšší ako očakávaný.

„Prípady chrípky vyvrcholili asi o dva mesiace skôr ako zvyčajne, čo poukazuje na skorý nápor chrípky v krajine,“ doplnila Krištúfková.

Aliancia proti chrípke vzhľadom na nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne a nedostatočnú zaočkovanosť ľudí predpokladá, že slovenská populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia. Zvýšený výskyt chrípky by podľa nej mohol vyústiť do silnej chrípkovej epidémie.

„Čím viac ľudí absolvuje očkovanie, tým menej budú ohrození tí, ktorí sa očkovať nemôžu,“ poukázala viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková.  

Očkovanie je možné kombinovať aj s inými vakcínami

Očkovanie proti chrípke je podľa Aliancie najúčinnejšou prevenciou ochorenia. „Vakcínu proti chrípke je možné aplikovať súčasne s vakcínou proti covidu alebo inou neživou vakcínou, napríklad proti pneumokokom,“ poradili odborníci z Aliancie. Najideálnejšie je podľa nich očkovanie v jesenných mesiacoch.

Zároveň poukázali na očkovanie tehotných, ktoré je podľa nich v mnohých krajinách samozrejmosťou. „Hoci je očkovanie tehotných proti chrípke Svetovou zdravotníckou organizáciou odporúčané už od roku 2012 a v mnohých krajinách je samozrejmosťou, u nás sme zatiaľ na začiatku cesty,“ vyhlásil gynekológ Miroslav Kotek.

Na Slovensku sa môžu podľa neho tehotné ženy zaočkovať proti chrípke u všeobecného lekára aj gynekológa. Doplnil, že očkovanie je pre pacientku plne hradené.

„Rovnako je veľmi dôležité, aby zdravotné poisťovne umožnili očkovať proti chrípke všetkým špecialistom akýchkoľvek pacientov a verejným prísľubom toto očkovanie aj hradili ako u všeobecných lekárov,“ zdôraznil Kotek.

Práve dlhodobá nízka dôvera v očkovanie, podceňovanie chrípky a odmietanie aktívnej prevencie viedli k sformovaniu projektu Aliancia proti chrípke.

„Je dôležité počúvať hlas odborníkov a špecialistov, je potrebné sa pred chrípkou zodpovedne chrániť a pomôcť zvládnuť chrípkovú sezónu bez dodatočného tlaku na zdravotný systém,“ dodal Lengvarský.

01 - Modified: 2022-07-29 22:30:00 - Feat.: 0 - Title: Bylinky namiesto liekov. Na ktoré choroby naozaj zaberajú? 02 - Modified: 2022-09-23 07:16:30 - Feat.: 0 - Title: Tieto potraviny vám na jeseň pomôžu s imunitou, ale aj s chudnutím či prechladnutím 03 - Modified: 2022-09-14 09:43:59 - Feat.: 0 - Title: Môže vypnutie kúrenia ohroziť zdravie? Izbová teplota by mala dosahovať 18 stupňov 04 - Modified: 2022-09-08 09:21:31 - Feat.: 0 - Title: Ako posilniť imunitu a vyhnúť sa na jeseň chorobám. Prinášame desať rád
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 16:29