StoryEditor

Liečil homeopatiou, dnes proti nej bojuje

22.02.2020, 14:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Najskôr pôsobil v Nemecku ako homeopat, teraz pred alternatívnou medicínou varuje celý západný svet.

Narodili ste sa v Nemecku, čo je rodná bašta homeopatie, pracovali ste potom aj v Rakúsku, ale už roky pôsobíte v Británii. Aké sú v týchto krajinách rozdiely v prístupe k alternatívnej medicíne?
V Británii za alternatívnu liečbu považujú napríklad aj masážnu terapiu. Na rehabilitačnej klinike vo Viedni sme mali dvadsať terapeutov, ktorí sa zameriavali na masáže – boli to zamestnanci nemocnice a patrili k môjmu personálu. Na metódy liečby, ktorú robili, pochopiteľne myslia aj verejné rozpočty. Aj v Nemecku zdravotné poisťovne často hradia najrôznejšie nezmysly ako homeopatiu, bylinné liečby alebo potravinové doplnky, pretože sa chcú presadiť v konkurenčnom prostredí. Majú jednoducho pocit, že keby to nepreplácali, tak by prišli o klientov.

Vraj vás prekvapila obľúbenosť homeopatie u nás...
Vaše prostredie nepoznám dosť na to, aby som špekuloval o príčine, ale možno ide o reakciu na obdobie komunizmu, keď v 90. rokoch mnohí vo východnej Európe vítali všetko, čo predtým neexistovalo alebo bolo zakázané.

Vedecké štúdie dlhodobo spochybňujú účinky alternatívnej medicíny. Je však nebezpečnejšia tým, že za peniaze ponúka neúčinnú kúru, alebo môže rovno ublížiť?
Keď niekto minie veľa peňazí za nič, je to, samozrejme, nepríjemné, ale nevnímam to ako veľké nebezpečenstvo. Ľudia majú peňazí alebo dosť, alebo nie dosť, ale potom ich zvyčajne neutrácajú za alternatívne liečenie. Existujú síce liečby, ktoré sú nebezpečné, ako napríklad používanie koloidného striebra, ktoré môže pôsobiť toxicky, alebo chiropraxia, ktorá môže zablokovať prívod krvi do mozgu a spôsobiť človeku mŕtvicu. Najväčšie nebezpečenstvo však spočíva v tom, že pacient si zvolí alternatívnu liečbu a zanedbá kvôli tomu účinnú medicínsku pomoc.

Stretávate sa s takými prípadmi často?
Tieto prípady sú podchytené štatisticky napríklad u pacientov s rakovinou, ale poznám ich aj z osobnej skúsenosti. Pred dvoma rokmi podstúpila manželka liečbu rakoviny vo Francúzsku, kde sa pre ňu ponúkali lepšie možnosti ako v Británii. A zdravotná sestra, ktorá ju po operácii ošetrovala, jej ponúkala, že sa môže nepríjemnej onkologickej terapii vyhnúť, keď využije „zaručenejšie“ metódy alternatívnej medicíny. Manželka sestre povedala, aby sa o tom ešte porozprávala s manželom, teda so mnou, ale nech sa pripraví na konflikt.

Váš otec aj starý otec boli lekári, vaša mama bola laboratórna asistentka, zároveň však u vá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 19:56