Soľ zvýrazňuje senzorické vlastnosti jedla. Aké postavenie má pri vašom varení a príprave receptov?
Babka ma učila, že štipka soli sa má pridať aj do každého sladkého pokrmu, aby harmonizovala chuť. Bez soli sa žiť nedá. Jej nadmerný príjem je však škodlivý a presolené jedlo bez chuti nie je chuťovým zážitkom. Preto je dôležité soliť s rozumom. O to sa snažím pri varení.
Doma varíte každý deň a receptami na sociálnych sieťach inšpirujete ostatných. Prečo byť opatrní najmä pri príprave a dosáľaní jedál pre deti?
Do dvoch rokov sa dieťaťu vyvíjajú obličky, soliť im jedlo by sme vôbec nemali. Prislaným pokrmom by sa deti mali vyhýbať ideálne do troch rokov. Žiaľ, realita je odlišná. Najbežnejšie detské menu v reštauráciách sú kuracie nugetky s hranolkami bez akejkoľvek zeleniny. Absolútne nevhodné je podávať deťom polotovary, v ktorých neviete regulovať soľ. Vhodnejším variantom je čerstvé kuracie mäso na prírodno či na šťave a s ryžou. Dieťa je nepopísaná kniha. Aby si vytvorilo zdravé stravovacie návyky už v detstve, potrebuje mať príležitosť vychutnávať si jedlo prirodzene také, aké je.
Tam, kde chýba chuť, pomôže soľ. Aké chyby pri varení často robíme?
Toto je všeobecný problém pri varení. Keď nevieme vytvoriť základ chuti, jedlo je nevýrazné a len dosáľame. Namiesto poctivého základu používame dochucovadlá,
Zostáva vám 69% na dočítanie.
