StoryEditor

Spisovateľka, kuchárka o výhodách i nástrahách soli: Na čo si dať pozor na etiketách a akej šunke sa vyhnúť?

26.07.2025, 00:00
  • Spisovateľka, kuchárka, autorka siedmich kuchárskych kníh a receptáru tinkinerecepty.sk, Tina Karmažín, inšpiruje ľudí k zdravému nakupovaniu a zdravému vareniu.
  • Prezradila, akými jednoduchými a zdravými trikmi dochutiť jedlo tak, aby ste ho nemuseli toľko dosáľať.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Soľ zvýrazňuje senzorické vlastnosti jedla. Aké postavenie má pri vašom varení a príprave receptov?

Babka ma učila, že štipka soli sa má pridať aj do každého sladkého pokrmu, aby harmonizovala chuť. Bez soli sa žiť nedá. Jej nadmerný príjem je však škodlivý a presolené jedlo bez chuti nie je chuťovým zážitkom. Preto je dôležité soliť s rozumom. O to sa snažím pri varení.

Doma varíte každý deň a receptami na sociálnych sieťach inšpirujete ostatných. Prečo byť opatrní najmä pri príprave a dosáľaní jedál pre deti?

Do dvoch rokov sa dieťaťu vyvíjajú obličky, soliť im jedlo by sme vôbec nemali. Prislaným pokrmom by sa deti mali vyhýbať ideálne do troch rokov. Žiaľ, realita je odlišná. Najbežnejšie detské menu v reštauráciách sú kuracie nugetky s hranolkami bez akejkoľvek zeleniny. Absolútne nevhodné je podávať deťom polotovary, v ktorých neviete regulovať soľ. Vhodnejším variantom je čerstvé kuracie mäso na prírodno či na šťave a s ryžou. Dieťa je nepopísaná kniha. Aby si vytvorilo zdravé stravovacie návyky už v detstve, potrebuje mať príležitosť vychutnávať si jedlo prirodzene také, aké je.

Tam, kde chýba chuť, pomôže soľ. Aké chyby pri varení často robíme?

Toto je všeobecný problém pri varení. Keď nevieme vytvoriť základ chuti, jedlo je nevýrazné a len dosáľame. Namiesto poctivého základu používame dochucovadlá,

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-07-15 13:31:34 - Feat.: 0 - Title: Odborník na bezpečnosť a výživu potravín: Pre toto sa vyhýbam dovozovej paprike a exotickému ovociu 02 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku
01 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Výživové doplnky: Aké zvoliť, prečo si dať pozor na vajcia, nebehať nalačno a ako je to s proteínmi? 02 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Realitný maklér Andrej Grežďo: Ako nájsť dobrú nehnuteľnosť, dobrého makléra a kupovať či vyčkávať? 03 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 04 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 05 - Modified: 2025-12-01 09:25:00 - Feat.: - Title: Zvieratá v uniforme. Nemé tváre zohrávali vo vojnách dôležitú úlohu, viaceré si vyslúžili aj vyznamenania
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. december 2025 05:28