StoryEditor

Odborníčka odkryla tajomstvo zdravej stravy: Vyhýbať sa prílohám nemá zmysel

28.01.2022, 23:00
Čo by malo obsahovať vyvážené jedlo? Čoho sa treba vyvarovať a na čo, naopak, nezabudnúť? A koľko ovocia a zeleniny by sme mali denne zjesť.

Čo ste dnes mali na raňajky a na obed?

​Na raňajky som mala ovsené vločky s gréckym jogurtom, banánom a troškou medu, tuším som v nich mala ešte nejaké chia semienka. Raňajky si zvyknem zjesť až v práci, keďže hneď ráno väčšinou nemám až takú chuť do jedla. Potom som mala jablko na desiatu a na obed sme išli s kolegami do hummus baru, kde si väčšinou dávam na polovicu falafel s kuracím mäsom, bol k tomu kuskus, trochu humusu a čerstvý šalát. Poobede som si dala ešte kávu a pred chvíľkou, keď som prišla domov, kúsok koláča, ktorý som piekla včera.

To znie ako takmer predpisový jedálniček...

... tak, sú aj také dni, keď nie úplne stíham (úsmev). Ale dnešok bol taký pokojnejší.

Kým sa dostaneme k tomu, čo to zdravá strava vlastne je, vysvetlime si na začiatok v stručnosti rozdiel medzi nutričným terapeutom a výživovým poradcom?

Nutričný terapeut musí absolvovať vysokoškolské štúdium, minimálne bakalárske. Dôvod, prečo mnohí možno nepoznajú rozdiel je aj to, že na Slovensku sa odbor nutričná terapia študovať zatiaľ nedá. Ja som ho študovala v Brne na lekárskej fakulte ako špecializáciu v zdravotníctve. Okrem nutričných terapeutov poznáme ešte nutričných špecialistov, čo je vlastne nadstavba a sú to ukončení magistri. Takže sú to odborníci, ktorí sa minimálne tri až päť rokov venovali výžive na vysokej škole, prešli rôznymi skúškami, záverečnými prácami a praxou v nemocniciach a klinikách. Výživoví poradcovia naproti tomu vysokoškolské vzdelanie v tejto oblasti nemajú, obvykle absolvujú víkendové kurzy. Čím nechcem povedať, že medzi nimi nie sú aj šikovní ľudia,

ktorí na sebe pracujú a neustále sa vzdelávajú, všade existujú aj výnimky. V každom prípade, pokiaľ klient nerieši len to, ako si mierne upraviť jedálniček, aby napríklad trochu schudol, ale rieši vážne zdravotné problémy s niekým, kto nemá skúsenosti a prax s klinickou výživou, nevie vyhodnotiť vyšetrenia a lekárske správy, môže si skôr uškodiť ako pomôcť.

Viete, koľko nutričných terapeutov alebo nutričných špecialistov na Slovensku reálne máme?

Ja viem o dvoch, okrem mňa je to ešte kolegyňa Judita Tkáčová, ktorá študovala tiež v Brne. Má nutričnú poradňu v Prešove a je nutričná špecialistka. (Nutričné terapeutky pracujú ešte minimálne na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Banskej Bystrici a v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave, pozn. red.). Potom viem ešte o mladých slečnách, ktoré študovali odbor výživa človeka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a ktoré sa venujú napríklad strave športovcov alebo redukcii hmotnosti, ale pokiaľ viem, tak veľmi nezasahujú do klinickej výživy. To znamená, že nepracujú v nemocniciach a nie sú v kontakte s ťažšími diagnózami pacientov.

Vy sa nimi zaoberáte napríklad v rámci nutričnej poradne v Národnom onkologickom ústave. No počula som, že trvalo dosť dlho, kým ste sa tam dostali.

Nuž áno, o túto pozíciu som sa usilovala takmer dva roky. Bol to jeden z mojich veľkých cieľov, môžem povedať až snov, aby sa vytvorila nutričná poradňa pre on...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-25 07:46:00 - Feat.: 0 - Title: Tréner označil najhoršiu potravinu, ktorá vám bráni schudnúť. Kvôli nej sa jedlo netrávi, ale mení na tuk
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:23