StoryEditor

Šéfkuchár skritizoval našu gastronómiu: Prečo by sem chodil Michelin, kvôli rezňom a haluškám?

24.07.2018, 10:40
Jeden z problémov v slovenskej gastronómii vidí mladý šéfkuchár v tom, že ľudia sú príliš konzervatívni.

Začínajú Slováci rozumieť dobrému a kvalitnému jedlu? Dokážu to rozlíšiť? Aj na toto sme sa v rozhovore v HNtelevízii pýtali šéfkuchára a majiteľa reštaurácie a bistra Baroza Petra Slačku.

„Ja som bol naposledy veľmi zaskočený, že aj edukovaní ľudia veľakrát nemajú pojem o skladbe jedál v jedálnom lístku, respektíve o surovinách a ich cenách,“ vyhlásil Slačka.

„Na Slovensku je problém ten, že ľudia sú veľmi konzervatívni a nechcú príliš, aby sa menilo jedlo,“ vyhlásil. „Lebo sa naučia na niečo a na to chodia a sú šťastní, lebo dostanú ten istý štandard,“ dodal.

Slačka skritizoval aj rozširujúci sa trend takzvaných bio potravín. „Ľudia si veľakrát myslia, že si kúpia bio a v konečnom dôsledku je to rovnako zlé" ako zelenina a ovocie zo supermarketu.

V dnešnom chlebe už podľa neho ani nie je múka. „Veľakrát je chleba tak oklamaný, že ani neviete, čo jete. Je to smutné, že sa ľudia musia klamať už pri základných potravinách, ako je chlieb.“

Na záver Slačka vysvetlil, prečo podľa neho na Slovensku chýbajú reštaurácie s Michelinskou hviezdou. „Prečo by sem chodil? Kvôli čomu? Kvôli rezňom a haluškám? On nemal dôvod sem prísť, lebo sa tu nič zaujímavé neudialo. Lebo každý servíroval len steak, cézar šalát a pastu pomodoro.“

01 - Modified: 2025-12-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Gordon Ramsay má radu, ktorú ocení každý. Toto jedlo by si si v žiadnej reštaurácii nikdy nemal objednávať 02 - Modified: 2025-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo cudzincom neponúkam vepřo – knedlo – zelo a prečo majú Ázijci problém jesť sviečkovú? 03 - Modified: 2025-09-10 07:57:49 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Zdeněk Pohlreich:​ „Dubajská čokoláda? Dôkaz toho, ako ľahko sa dnes dá svet zmanipulovať.“ 04 - Modified: 2025-08-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovák, ktorý obsluhoval aj britskú kráľovnú Alžbetu: Tohto by ste sa mali držať, ak chcete v gastre preraziť 05 - Modified: 2025-08-13 06:59:25 - Feat.: - Title: Zdeněk Pohlreich: Každý tvrdí, že to robí z lásky, ale pre 99,9 percenta je to biznis. Tento svet je falošný
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. december 2025 05:24