Jeden z problémov v slovenskej gastronómii vidí mladý šéfkuchár v tom, že ľudia sú príliš konzervatívni.
Začínajú Slováci rozumieť dobrému a kvalitnému jedlu? Dokážu to rozlíšiť? Aj na toto sme sa v rozhovore v HNtelevízii pýtali šéfkuchára a majiteľa reštaurácie a bistra Baroza Petra Slačku.
„Ja som bol naposledy veľmi zaskočený, že aj edukovaní ľudia veľakrát nemajú pojem o skladbe jedál v jedálnom lístku, respektíve o surovinách a ich cenách,“ vyhlásil Slačka.
„Na Slovensku je problém ten, že ľudia sú veľmi konzervatívni a nechcú príliš, aby sa menilo jedlo,“ vyhlásil. „Lebo sa naučia na niečo a na to chodia a sú šťastní, lebo dostanú ten istý štandard,“ dodal.
Slačka skritizoval aj rozširujúci sa trend takzvaných bio potravín.
„Ľudia si veľakrát myslia, že si kúpia bio a v konečnom dôsledku je to rovnako zlé" ako zelenina a ovocie zo supermarketu.
V dnešnom chlebe už podľa neho ani nie je múka. „Veľakrát je chleba tak oklamaný, že ani neviete, čo jete. Je to smutné, že sa ľudia musia klamať už pri základných potravinách, ako je chlieb.“
Na záver Slačka vysvetlil, prečo podľa neho na Slovensku chýbajú reštaurácie s Michelinskou hviezdou. „Prečo by sem chodil? Kvôli čomu? Kvôli rezňom a haluškám? On nemal dôvod sem prísť, lebo sa tu nič zaujímavé neudialo. Lebo každý servíroval len steak, cézar šalát a pastu pomodoro.“
01 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku
02 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom
03 - Modified: 2025-05-05 09:19:20 - Feat.: - Title: Takmer 100-ročný šéfkuchár v Japonsku celý život varí jedno jedlo. Podnik patrí rodine už päť generácií, aj za čias samurajov
04 - Modified: 2025-01-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Niekoľkonásobný michelinský šéfkuchár pre HN: Čo na neho urobilo u nás dojem a ako hodnotí tunajšiu úroveň?
05 - Modified: 2024-12-11 12:45:06 - Feat.: - Title: Chystáte sa na Maldivy? Tieto jedlá by ste mali určite ochutnať