Karfiol FOTO: Pixabay
StoryEditor

Poklad záhrad aj jedálničkov. Pomôže vám hravo schudnúť, vyhladí pleť a môžete ho jesť koľko chcete

26.05.2025, 18:00
Autor:
redred

Obľúbenou prílohou v našich končinách (a nielen u nás) je ryža. Či už s mäsom, v kari, v klasických jedlách alebo v šaláte. Bohužiaľ jej mnohokrát jeme až príliš. Najmä biela ryža totiž zvyšuje hladinu krvného cukru, čo prináša nevýhody a jednou z nich je, že telo s vysokou hladinou inzulínu nemôže odbúravať tuk.

Skúste však nahradiť ryžu nastrúhaným karfiolom. Áno, čítate správne. Aj keď to znie zvláštne, pri dodržaní správneho postupu chutí karfiolová ryža výborne, obsahuje minimum kalórií a udrží vám nízku hladinu krvného cukru.

To znamená, že si jej môžete pridať podľa ľubovôle. Skombinujte túto "ryžu" s potravinami s vysokým obsahom bielkovín, ktoré vás na dlho zasýtia  a vašej vytúženej postave už nebude stáť nič v ceste.

Prečo jesť karfiolovú alternatívu?

Áčko na tanieri: Keď na trhu uvidíte červený alebo fialový karfiol, rozhodne by ste si ho mali kúpiť. Má totiž mimoriadne vysoký obsah vitamínu A, ktorý je prospešný pre zrak a pleť a je štedrou zásobárňou flavonoidov. Tieto rastlinné farbivá chránia telesné bunky pred škodlivými voľnými radikálmi.

Príjemná chuť: Na rozdiel od iných druhov hlúbovej zeleniny má karfiol veľmi jemnú chuť a nezaťažuje tak trávenie. Môžu ho teda bez problémov jesť aj ľudia s citlivým žalúdkom.

Preč s tukom: V 100 g karfiolu sa vyskytuje priemerne až 70 mg vitamínu C, čo je podstatne viac ako v rovnakom množstve pomarančov s iba 50 mg. Céčko priaznivo aktivuje metabolizmus a urýchľuje úspešné spaľovanie tukov.

Hladká pokožka: Zásluhou bohatého podielu draslíka sa karfiol pomáha aj s vyváženým hospodárením s telovými tekutinami – a vďaka tomu vyzerá pleť vypnutejšie. Táto minerálna látka tiež napomáha odbúravaniu sacharidov a významnú úlohu zohráva pri tvorbe proteínov v tele.

Stop zápalom: Karfiol je prirodzeným zdrojom antioxidantov, ktoré telu prospievajú pri ochrane pred zápalovými procesmi a voľnými radikálmi poškodzujúcimi bunky.

Karfiolová ryža

Na štyri porcie potrebujeme:

  • 800 g karfiolu
  • 2 červené cibule
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 g nelúpaných mandlí
  • 400 g zelených fazuliek (môžu byť mrazené)
  • 200 g malých šampiňónov
  • 2 lyžice kvalitného rastlinného oleja
  • štipka sušeného chilli
  • listový petržlen
  • soľ

Postup: Karfiol rozoberieme na ružičky a po častiach ich v robote s nožmi rozmixujeme na drobné kúsky podobné ryži. Zelené fazuľky očistíme, vložíme do osolenej vriacej vody a asi 4 minúty povaríme domäkka. Očistené šampiňóny pokrájame a v menšej panvici opražíme na lyžici oleja.

Na veľkej panvici zahrejeme zvyšný olej a opražíme na ňom nasekanú červenú cibuľu. Pridáme karfiolovú zmes, štipku chilli, podľa chuti osolíme a restujeme domäkka. Pridáme blanšírované fazuľky, orestované šampiňóny a nakrájanú jarnú cibuľku. Servírujeme posypané mandľami a nakrájanou petržlenovou vňaťou.

1 porcia: 1100 kJ/263 kcal

Karfiolové rizoto

Na štyri porcie potrebujeme:

  • 1 menší karfiol
  • soľ
  • 100 g masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g ryže arborio
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 zväzok pažítky
  • 60 g jemne strúhaného parmezánu
  • mleté čierne korenie

Postup: Karfiol uvaríme v osolenej vode domäkka, vyberieme ho a nasekáme. Na polovici masla speníme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Do rizota pridáme karfiol a nasekanú pažítku. Hrniec zložíme zo sporáka a necháme v ňom rozpustiť zvyšné maslo.

01 - Modified: 2025-04-21 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Paradoxy zníženia hmotnosti: Tieto techniky chudnutia môžu paradoxne viesť k nadváhe 02 - Modified: 2025-03-20 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bolesti hlavy, únava, zlé trávenie? Nepodceňujte tieto príznaky, môže ísť o syndróm priepustného čreva
01 - Modified: 2025-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nafukovanie, bolesti, pálenie záhy, nadmerná únava: Týmto bojkotujeme trávenie a škodíme žalúdku a črevám 02 - Modified: 2025-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy je nebezpečný aspirín či Ibalgin. Riziká, ktoré číhajú v liekoch, a čo všetko môže zmeniť ich účinok 03 - Modified: 2025-06-13 14:54:29 - Feat.: - Title: Búranie vedeckých mýtov o glutamane sodnom. Je naozaj škodlivý? 04 - Modified: 2025-06-13 14:11:47 - Feat.: - Title: Na Slovensku udrela najsilnejšia inflácia za posledný rok a pol. Nahor ju potiahli ceny základných potravín 05 - Modified: 2025-06-13 07:36:44 - Feat.: - Title: Inflácia v máji prekročila štyri percentá, bola najvyššia od roku 2023
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. jún 2025 00:02