Neviditeľné potravinové hrozby SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Neviditeľné potravinové hrozby: Ako si neuškodiť jedlom?

11.02.2023, 00:00
  • Zdražovanie potravín mnohých posúva na kritickú existenčnú hranicu.
  • Riešiť v takej situácii jedlo ako hrozbu sa môže zdať neadekvátne. Je to však presne naopak.
  • Čím sa niečo stáva vzácnejším, tým sme motivovanejší to neznehodnocovať. Na úrovni jednotlivca aj na úrovni spoločnosti.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Ak by sa kríza Západu dala zastrešiť jediným slovom, azda najpriliehavejšie by bolo nadbytok. Akokoľvek platí predchádzajúce tvrdenie – že aktuálne zdražovanie potravín mnohých posúva na kritickú existenčnú hranicu –, podstatne väčšie množstvo z nás má problém skôr preto, že si potravín môže dovoliť až príliš veľa.

Vedecké výskumy čoraz zreteľnejšie svedčia o previazanosti medzi súčasnou environmentálnou situáciou, kvalitou potravín a civilizačnými ochoreniami. Aktuálna kríza o to skôr môže slúžiť aj ako akcelerátor ozdravných procesov, medzi ktoré môžeme zaradiť trebárs znižovanie objemu polotovarov.

image

Koniec mýtom o zdravom jedle: Kedy sa nevyhýbať prílohám, lepku a cukru a kedy je ich vyraďovanie nebezpečné

Nielenže nám podľa vedeckých štúdií v mnohých prípadoch devastujú črevnú mikrobiotu, ale ešte nás aj vyjdú drahšie a zanechávajú masívnejšiu uhlíkovú stopu. Poďme sa teda na potraviny a hrozby v nich ukryté pozrieť cez prizmu súčasnej situácie.

Kontaminanty medzi nami

Zmena podnebia ako hnacia sila nových rizík pre bezpečnosť potravín a krmív, zdravie rastlín, zvierat a výživovú hodnotu. Tak znie názov technickej správy, ktorú v lete 2020 publikoval Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.

A tých hnacích síl sa v skutočnosti objavuje oveľa viac: rast populácie, globalizácia, nedostatok zdrojov a energie, klesajúca produktivita poľnohospodárstva, kolísanie cien, zmena stravovacích trendov, nové technológie či vysoký výskyt rezistencie voči antibiotikám. Isté je jedno: čoraz viac máme do činenia s kontaminantmi, s ktorými sme sa doteraz nestretávali.

Elena Belajová z Výskumného ústavu potravinárskeho vo svojej štúdii Trendy v analýze potravinových kontaminantov vymenúva najvýznamnejšie

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-07 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jete pri diéte nízkotučné jogurty či müsli? Robíte chybu, tieto potraviny vyzerajú zdravo, ale škodia nám 02 - Modified: 2023-07-17 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny by nemali chýbať vo vašom jedálničku: Majú minimum kalórií a pomáhajú pri chudnutí 03 - Modified: 2023-02-07 08:26:29 - Feat.: 0 - Title: Schudnite natrvalo. Tieto rady vám pomôžu vymaniť sa z bludného kruhu priberania 04 - Modified: 2023-01-13 10:33:47 - Feat.: 0 - Title: Nápad, ktorý rozdelil celé Taliansko. Držiteľ Nobelovky vymyslel zlepšovák, ako pri varení cestovín ušetriť
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. december 2025 19:48