Pistácie Strážite si príjem a výdaj? Výberom pistáciovej zmrzliny nič nepokazíte, pistácie v porovnaní so „svojimi druhmi“ majú totiž až štyrikrát menej kalórií. Samozrejme, aj tu platí staré známe pravidlo: všetko s mierou. Hoci sú nízkokalorické a dlhodobo zasýtia, zjedzte ich denne maximálne za hrsť. Rovnako ako ostatné orechy dokážu účinne bojovať so „zlým“ cholesterolom, nie nadarmo ich odborníci odporúčajú ľuďom so zvýšeným cholesterolom ako prevenciu vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Použitie v kuchyni a v kozmetike: Pistácie vyniknú v spojení so slanou chuťou. Skúste ochutnať salámu mortadela, ktorá sa bez pistácií pri výrobe nezaobíde. Pistáciový olej je zas účinný na hojenie rán a pomliaždeniny. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Pomáhajú pri chudnutí, v boji s chorobami aj s únavou. Ktoré orechy nám najviac prospievajú?

05.01.2023, 00:00
  • Milujete sladkastú a jemnú chuť orechov, ale bojíte sa kíl navyše?
  • Orechy sú vhodné aj pri chudnutí a navyše majú mnoho zdraviu prospešných látok.
  • Aké si vybrať a koľko si ich môžete dopriať sa dozviete v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Poznáte to, všade na nás vyskakujú varovania typu: „Pozor, dajte si len malú hrsť orechov denne, inak priberiete!“ Áno, oriešky obsahujú prevažne tuk, ale nie je to také zlé, ako to vyzerá.

Ide o zdraviu prospešné tuky, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Orechy sú kalorické, ale aj pri prekročení obvyklej dennej dávky si nemusíme nič vyčítať.

Pravá kalorická bomba prichádza až vo chvíli, keď zvolíme ich solenú verziu alebo ich ujedáme pri popíjaní litra vína. V skutočnosti majú oriešky veľký prínos pre zdravie tela aj duše, nakoľko obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok.

A dokonca sú prospešnými pomocníkmi aj pri chudnutí. Treba o nich však vedieť základné informácie, benefity a na čo sa jednotlivé druhy najlepšie hodia. To sa dozviete v galérii: 

Čo je dobré vedieť

  • Všeobecne obľúbené arašidy alebo búrske oriešky nie sú v skutočnosti vôbec orechy, ale strukovina.
  • Opatrne s para orechmi. Obsahujú vysoké množstvo selénu, potrebného na fungovanie štítnej žľazy a imunitného systému, vo vyšších dávkach však môže uškodiť. Pokiaľ milujete ich maslovú chuť, stačí denne zjesť jeden až dva.
  • Medzi najtučnejšie patria makadamové orechy. Nezatracujte ich však, obsahujú dosť vlákniny prospešnej pre črevá.
  • Pre niekoho môžu byť orechy horšie stráviteľné. Jednoduchá pomoc. Namočte ich niekoľko hodín pred konzumáciou do vody.
  • Odporúčaná denná dávka orechov je jedna až dve hrsti. Keď však množstvo prekročíte, nič sa nedeje. Lepšie maškrtiť oriešky plné zdravých tukov ako čipsy.
  • Orechy majú tendenciu žltnúť. Čo s tým? Čiastočne tomu predídete ich správnym skladovaním. Uzavrite ich do tmavej nádoby na suché chladné miesto alebo ich dajte do mrazničky, kde vydržia pokojne aj rok.
01 - Modified: 2022-09-03 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umývate pred varením kurča či huby? Škodíte sebe aj jedlu 02 - Modified: 2022-07-06 04:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kávou k zdraviu. Dve či tri šálky denne súvisia s nižším rizikom úmrtia
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:27