Tri veľké porcie denne a medzi nimi len popíjanie vody nám podľa najnovších vedeckých zistení k ideálnej postave, dobrej nálade a prekvitajúcemu zdraviu nepomôže.
Výsledky prieskumu realizovaného na pôde univerzity v Melbourne ukazujú, že častejší prísun menších porcií zaručuje samé zázraky. V prvom rade efektívne zrýchľuje metabolizmus, a to dokonca bez ohľadu na vek. Okrem toho prirodzene reguluje chuť do jedla, najmä toho nezdravého. Taktiež človeka psychicky uspokojuje, napĺňa optimizmom, pozitívnym myslením a pocitmi pohody. A stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Plán plnenia
Štúdia ďalej upresňuje, že k dosiahnutiu vyššie uvedených efektov je potrebné stravovať sa podľa následného harmonogramu: raňajkovať o ôsmej hodine, desiatovať o pol jedenástej, obedovať o jednej, olovrantovať o štvrtej hodine poobede, výdatnejšiu prvú večeru si dopriať o siedmej a doplnkovú malú večeru podľa potreby pridať nie neskôr (ale ani veľmi skôr) ako o deviatej hodine. Potom je nutné naordinovať si nekompromisnú prestávku od akéhokoľvek jedla (ráta sa sem aj mlieko, ktoré býva často mylne považované za nápoj) trvajúcu až do nasledujúcich raňajok. Tráviaci trakt tak bude mať dostatok času na vykonanie svojej práce a následný oddych a vyčistenie sa pred ďalším náporom.
Luxus voľby
Zaujímavosťou výsledkov štúdie je, že o zložení každého chodu hovoria vedci až ako o druhoradej záležitosti. Pokiaľ dodržíte správny časový sled i množstvo jedla, bez akýchkoľvek výčitiek svedomia sa môžete rozhodnúť, či nový deň odštartujete bielkovinovou bombou vo forme omelety so šunkou a syrom, uhľohydrátovo-sacharidovým potešením v podobe croissantu s Nutellou alebo spŕškou blahodarných ľahko stráviteľných cukrov a organických tekutín vo forme ovocného šalátu.