archív David Švejnoha
StoryEditor

Budúcnosť zdravej stravy je v hmyze, tvrdí česká odborníčka

08.05.2016, 15:00

Špíz so švábmi? Restované saranče? Alebo skôr škorpión na víne a na cesnaku? Aj tak môže vyzerať trojchodové menu v bežnej reštaurácii. Za niekoľko (desiatok?) rokov. V to aspoň dúfa veľká zástankyňa a propagátorka hmyzu ako potraviny tretieho tisícročia, docentka Marie Borkovcová z Mendelovej univerzity v Brne, píše idnes.cz.

Propagujete hmyzožrútstvo, vydávate hmyzie kuchárky. Vari máme v Európe málo jedla?
U nás máme jedla veľa, ale nemusí byť vždy kvalitné a zodpovedať požiadavkám zdravej racionálnej výživy. Pribúda ľudí a aj hospodárskych zvierat, pôda je vyčerpaná umelými hnojivami a získať nutrične vyváženú potravinu je čím ďalej náročnejšie. A s tým nám môže hmyz pomôcť, pretože je schopný zužitkovať aj menej kvalitné zdroje krmiva. A cvrčky, múčne červy alebo saranče obsahujú minimálne 50 percent bielkovín, z ktorých mnohé patria medzi esenciálne - teda pre človeka nenahraditeľné. Tiež obsahujú zdravé tuky, ktoré sa svojím zložením podobajú rybím tukom. Je tam menej nasýtených mastných kyselín, takže na rozdiel od bravčového mäsa alebo masti sú oveľa zdravšie. Hmyz tiež obsahuje minerálne látky. Každý druh aj každé vývojové štádium je po nutričnej stránke niečím výnimočné.

Prečo teda hmyz z európskeho jedálnička úplne vymizol, keď je tak výživný?
Pretože poľnohospodári začali pestovať viac surovín, než sa zjedlo a veľa ľudí sa navyše presťahovalo do miest. Stratilo sa spolužitie s prírodou. Keď predtým liezol v múke hmyz, tak sa vyhodil, múka sa presila a použila. Ale v nadbytku môžu ľudia všetko, v čom lezie hmyz, vyhodiť. Vzniklo tak zmýšľanie, že potraviny, ktoré sú napadnuté hmyzom, sa nedajú jesť. A toto sa odovzdáva i deťom. Ak im nikto do piatich rokov veku nepovie, že sa dá hmyz jesť, tak ho prirodzene odmietajú.

Ako sa dá prekonať prvotná nedôvera k hmyzu na tanieri?
Hmyz je pre väčšinu ľudí neznáma potravina. Hovorí sa: prvý deň privoňať, druhý deň liznúť, tretí deň kúsok skúsiť a až keď vám to nič neurobí, tak ho môžete jesť. My na prvýkrát robíme takzvanú školu začínajúcich entomofágov, kde sa začína so sušienkami, kde nie je hmyz vidieť, pretože sú upečené s prídavkom cvrčkovej múky. Je to len o "druhej signálnej": Teraz jem hmyz, ale chutí to rovnako ako akákoľvek iná sušienka.

01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. december 2025 08:44