StoryEditor

Diétne potraviny nefungujú. Je len otázne, kedy to pochopíme

03.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Obe dve veria svojmu návodu na život. Prišli si na neho samé a teraz svoje poznatky odovzdávajú ďalej. Špecialistka na zdravotnú prevenciu Margit Slimáková obhajuje zdravý životný štýl hlavne cez jedlo. Otázky jej v rozhovore kládla mentálna trénerka Petra Krajčinovič, ktorá lieči najmä hlavu a dušu.

1. Recept
Dáte mi nejaký jednoduchý recept na sladkosť, ktorú majú rady vaše deti?
Dám a dokonca je to sladkosť, ktorú si zvládne aj väčšina detí sama pripraviť, alebo aspoň môže pri príprave pomáhať. Doma stále skúšame niečo nové a deti spravidla moje pokusy s nadšením prijímajú. Mojím aktuálnom objavom sú banánové jednohubky. Dve kolieska banánu zlepíme kvalitným orechovým maslom, napichneme ako jednohubku a z polovice namočíme do roztopenej horkej čokolády s trochou kokosového oleja. Poukladáme na tácku s papierom na pečenie a uložíme do mrazničky. Pred konzumáciou stačí na pár minút vytiahnuť a hneď podávať.

2. Človek sedavý
Z človeka behajúceho, vzpriameného, je v 21. storočí tvor sedavý. Niečo viem od svojich klientiek a kamarátok o ich problémoch s bolesťami krčnej chrbtice, chrbta, respiračnými problémami z klimatizácie alebo únavovým syndrómom. Sedavý spôsob života určite ovplyvňuje aj metabolizmus, však?
Áno, štúdie preukazujú, že nadmerné sedenie znižuje aktivitu enzýmu lipoproteínová lipáza, ktorý pomáha spaľovať tuk a znižuje hustotu kostného tkaniva. Tým sa zvyšuje riziko vzniku zlomenín, zužuje priemer ciev a zvyšuje krvný tlak, čo zvyšuje riziko vzniku chorôb srdca, negatívnym spôsobom ovplyvňuje hladinu krvného cukru a cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku nádorov prsníka a hrubého čreva a skracuje život.
Dlhodobé sedenie obmedzuje svalovú činnosť, ktorá je nevyhnutná pre podporu pohybu lymfy. Lymfatický systém, na rozdiel od obehového systému, nemá pumpu a je najviac závislý na svalových sťahoch nôh. Pri sedení sa svalstvo nôh takmer nezapája a činnosť lymfatického systému je obmedzená. Tým sa spomaľuje aj odstraňovanie škodlivých látok z tela.

3. Kompenzácia
Ako by mala vyzerať kompenzácia sedavého života vo forme pohybu a stravy? Napríklad z hľadiska mentálneho tréningu a posilňovania poznávacích funkcií je fajn 20 minút svižnej chôdze denne, nie je to však spásonosné.
Dvadsať minút chôdze je super, ale málo. Pre obmedzenie zdravotných rizík z nadmerného sedenia je potrebné pravidelne niekoľkokrát denne sedenie prerušiť, postaviť sa, pretiahnuť, prejsť, ideálne vystriedať sedenie prácou v stoji. Zmena polohy je potrebná viackrát počas dňa, pretože je dôležitejšie, ako často si staneme, než ako dlho stojíme.
Čo konkrétne odporúčam? Preorganizujte kancelárie tak, že budete nútení počas bežnej práce chodiť, napríklad uložte telefón alebo často používané knihy a šanóny na vedľajší stôl alebo do inej miestnosti. Nahraďte „vysedávacie schôdzky a porady“ mítingami postojačky alebo schôdzkami za chôdze, úplne najlepšie vonku. Výhodu schôdzok vonku skvele vyjadruje anglické „getting out of the box (office) makes it easier to think outside of the box“ (dostať sa z boxu - kancelárie uľahčuje myslieť mimo box, teda inak). Meniace sa prostredie na prechádzke prináša okrem potrebného pohybu aj novú perspektívu a inšpiráciu.

4.Tehotenstvo
Z psychologického hľadiska majú dnes ženy veľký problém otehotnieť. Podvedome sú pripravené, vedome sa však bránia. Chcú mať čím ďalej viac vecí pod kontrolou. Keď už sa rozhodnú mať dieťa, nejde to. Ako ovplyvňuje strava počatie? Čím počatie ohrozujeme, čím naopak podporíme?
Príčina neplodnosti u mnohých párov bez zjavnej zdravotnej poruchy je neznáma. Práve v týchto prípadoch môže aj len zlepšenie životosprávy významne zvýšiť šancu pre počatie dieťaťa a jeho úspešné donosenie. Strava predovšetkým ovplyvňuje zdravie a pohodu ženy a žena, ktorá je v pohode má podstatne vyššiu šancu dosiahnuť úplne čohokoľvek.
Popri základných pravidlách zdravej výživy odporúčam overenie možnosti potravinovej alergie a neznášanlivosti, najmä lepku, a v prípade jej potvrdenia prísnu eliminačnú diétu. Zásadný je aj denný príjem potravín s dostatkom kyseliny listovej a obmedzenie sladkostí.
Naopak počatie ohrozuje fajčenie, nadmerný príjem alkoholu, nadbytok cukrov v jedálničku, ktoré zvyšujú riziko kvasinkovej infekcie. Pribúda aj porúch príjmu stravy, počnúc nedostatkom mnohých mikroživín po poruchu tvorby pohlavných hormónov.

5. Hormonálna antikoncepcia a choroby
Jedna moja klientka užívala veľmi silnú hormonálnu antikoncepciu medzi dvoma pôrodmi pätnásť rokov v kuse. Po pôrode druhej dcéry začala mať veľké zdravotné problémy so zažívaním. Opakovaná kvasinková infekcia a veľmi silné bolesti žalúdka. Nasledovalo dramatické obmedzenie rôznych potravín, najmä lepku a laktózy. Môže mať na jej zdravotný stav vplyv hormonálna antikoncepcia?
Áno, určite je to možné a nie som sama, kto pred nutričnými problémami v súvislosti s užívaním hormonálnej antikoncepcie varuje. Trebárs podľa Elson Haase, zakladateľa centra preventívnej medicíny v Kalifornii, je hormonálna antikoncepcia tou najúčinnejšou, ale aj najriskantnejšou formou ochrany pred počatím. K nárastu hmotnosti, výkyvom nálad, obehovým a zažívacom ťažkostiam sa podľa neho pridávajú aj riziká narušenia rovnováhy jednotlivých živín. Ženám, ktoré ju užívajú, Haas odporúča obohatiť jedálniček o vitamíny B6, B12, E, C, kyselinu listovú a zinok. Kvôli zvýšenej záťaži pečene, ktorá lieky pred ich vylúčením z tela odbúravajú, nabáda užívateľky, aby dodržiavali pečeňovú diétu. Konkrétne to znamená maximálne obmedzenie až vylúčenie konzumácie alkoholu a iných drog, pesticídov, vyprážaných jedál, zníženie príjmu jednoduchých cukrov a priemyselne upravovaných potravín celkovo. S takou prísnou diétou majú problém aj ťažko chorí a samozrejme nie je bežnou stravou dievčat a žien!

archív Margit Slimákovej

6. Ultra výživové smery
Vrátim sa k dôsledkom hormonálnej antikoncepcie na ženský organizmus. Už spomínaná klientka sa rozhodla pre raw stravu. Svet sa v posledných rokoch vyžíva na ultra výživových smeroch ako je paleo, sacharidové vlny, raw, strava miešaná iba ľudskými rukami. Čo si myslíte o tomto spôsobe výživy?
Podľa mňa ide o extrémne výživové smery, aj keď môžu spĺňať všetky výživové požiadavky. Sú typy ľudí, ktorým extrémy vyhovujú (minimálne po obmedzenú dobu) a dokonca niekomu môžu aj pomôcť riešiť určité zdravotné ťažkosti. Úplne všeobecne som zástancom minima reštrikcií vo výžive a vystačím s jediným odporúčaním: jedzte kvalitné prirodzené potraviny a jedlá z nich. Ale nie som proti skúšaniu i týchto extrémnejších spôsobov výživy, a to najmä v čase, keď klient rieši moderné, medicínou neliečiteľné ťažkosti, ako sú napríklad niektoré autoimúnne ochorenia.
V prípade, že niekto z etických, alebo iných nezdravotníckych dôvodov, chce skúšať extrémnejšie výživové smery, je to tiež možné, ale je potrebné zmenu kriticky vyhodnocovať. Poznám napríklad prípady, keď dievča zvolila vegánstvo, ale ani zvýšená únava alebo zhoršenie kvality vlasov a diagnostikovaná anémia ju o úprave jedálnička nepresvedčili. Ľahko sa môže stať, že síce chráni život zvierat, ale za cenu ubližovania vlastnému zdraviu.

7. Ideál
Viem, že ideál hlásal a hlása všetko s mierou. Nie je jednoduchšie nakombinovať všetko tak, aby naše telá dokonale šliapali a hlavne, aby sme boli spokojní a nedržali sa v nejakých neprirodzených pózach? Práve všetko s mierou môže zahŕňať napríklad jeden hamburger denne ...
Tu pozor. Všetko s mierou je presne motto fast food priemyslu. S odporúčaním dopriať si občas úplne čokoľvek nesúhlasím. Som pre kvalitné prirodzené potraviny a jedlá z nich. Kvalitná môže byť domáca sviečková alebo makové buchty. S takýmito jedlami a sladkosťami nemám problém. Nevidím však vôbec žiadny dôvod odporúčať - a to ani občas - nápoje s aspartamom, vysoko priemyselne upravované margaríny s trans tuky, jahodové jogurty bez jahôd alebo lupienky, ktoré obsahujú nad 40 percent cukrov.

8. Ako je Margit
Ako ste na tom so stravou vy? Nevyzeráte ako „obuvníkova žena, čo chodí bosá“, naopak, ste ultra štíhla. Niekde som čítala, že vám stačí jesť dvakrát denne?
Je pravda, že som v jednom článku písala, že je možné a niektorým môže stačiť jesť aj len dvakrát denne alebo iným vyhovuje a prospieva až 5 jedál. Sama jem denne tri hlavné jedlá a podľa potreby a chuti môžem medzi ne vkladať desiaty. Jem s nadšením, ale dbám na kvalitu. Také jedlá, vrátane napríklad aj kváskového chleba s maslom alebo horkej čokolády, si bežne doprajem a nepotrebujem sa nijako obmedzovať. Na druhej strane v okamihu, keď by okolo mňa boli len biele rožky a ja si celkom výnimočne nevzala svoju desiatu, budem pokojne radšej hladovať, než jesť takú hlúposť.

9. Lieky
Poznám váš postoj k liekom a tiež súčasnej paradigme - bolí vás hlava, prehltnite prášok. Máte silnú menštruáciu, dajte si hormón. Mne dokonca gynekologička odporučila v 44 rokoch odstrániť ženské orgány, aby som mala pokoj. Myslela som, že odpadnem! Ako si žena topiaca sa v informačnom mori môže pomôcť, keď ju sužujú nepríjemné stavy a bolesti?
Odporúčam sa pred bezmyšlenkovitým prehltnutím tablety zastaviť, popremýšľať, čo sa skutočne deje, čo ma bolí, čo problémy zhoršuje a čo mi uľaví. Spravidla zistíme, že prechádzka, striedanie sedenie s prácou v stoji a zdravšia strava menej závažné problémy zmierni, ak nie dokonca vyrieši. Závažnejšie ťažkosti môžu vyžadovať aj zásadnejšie zmeny v živote, ale vždy sa dá začať tými menšími krôčikmi. Sama v prípade ťažkostí, ktoré neohrozujú priamo na živote, odporúčam začínať terapiu neriskantnými prirodzenými metódami. Farmakoterapia by mala byť až možnosťou poslednej voľby. Teda presne naopak, než je dnes bežná prax.

10. Jedlo a energia
Ženy mi pripadajú v poslednej dobe uštvané. Vidím to nielen na svojich klientkách, ale aj moje kamarátky rieši detox, terapiu, úteky do prírody. Nespokojnosť a frustrácie pramenia hlavne v nedobre nastavených prioritách a zahlcovaní sa povinnosťami. Môžete poradiť, ako si pridať energiu pomocou stravy?
Energiu zo stravy môže paradoxne pridať skôr znížením jedla. Je bežné, že sme uponáhľaní, ale súčasne sme aj veľmi často prejedení. Odporúčam skúsiť nahradiť hlavné bežné jedlo nejakou odľahčenou verziou, napríklad krémovou polievkou s kúskom kváskového pečiva a čas ušetrený hodovaním venovať kratšej prechádzke v priebehu dňa. Oboje - striedmosť aj pohyb na čerstvom vzduchu - nás môžu len nabiť energiou.

11. Jedlo a nálada
Je známe, že vlašské orechy zvyšujú mozgovú činnosť. Existujú potraviny, po ktorých sme napríklad veselé, ktoré upokojujú, alebo naopak nabudzujú náš organizmus?
Upokojujú nás prirodzene sacharidové jedlá ako sú napríklad banány, ktoré obsahujú aj dostatok protistresového horčíka. Povzbudzujúce môžu byť potraviny s kofeínom v podobe kvalitnej kávy alebo čokolády. Povzbudzujúci je však aj teín v zelenom čaji. Podľa najnovších štúdií káva väčšine z nás prospieva, predlžuje život, chráni pred chorobami srdca i cukrovkou a denne môžeme vypiť až päť šálok. Sama napriek tomu odporúčam aj tu umiernenosť a zo všetkého najviac dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré nám len môžu prospieť. Pre dobrú náladu potom je najlepšie kvalitné jedlo podporiť aj pobytom vonku a pohybom.

12. Ľudstvo za 50 rokov
Ako bude podľa vás ľudstvo jesť za päťdesiat rokov?
Zdravá výživa sa už dnes posúva od „alternatívcov k mainstreamu.“ Čím ďalej viac z nás hľadá domáce, lokálne a farmárske produkty. Skvele sa rozbiehajú komunitné záhrady, pestovanie na balkónoch a mnohé školy obnovujú jedlé školské záhrady. Preto si myslím, že o päťdesiat rokov bude normálne jesť kvalitne, mať svojho farmára a tiež si každý opäť budeme aspoň niečo sami pestovať. A s tým všetkým tiež pochopíme, že jedlo nie je o odriekaní ani nepriateľ, ktorého treba neustále strážiť. Bude nám jasné, že zázraky neexistujú, diéty a diétne potraviny nefungujú a ani ich nepotrebujeme.

Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.
Narodila sa v roku 1969.
Vyštudovala Strednú zdravotnú školu v Brne, potom Farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové.
Absolvovala mnoho kurzov o výžive, navštívila mnoho biofariem v rôznych krajinách sveta.
10 rokov žila v Nemecku a v Číne s manželom, technikom, ktorý pracuje v Škodovke.
Žijú v Prahe a majú spolu tri deti (15, 13, 8 rokov). Viac nájdete tu: http://www.margit.cz/margit/

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:41