Je oveľa variabilnejší ako brokolica.Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
StoryEditor

Zabudnite na brokolicu. Trendom (nielen) šéfkuchárov je karfiol

29.02.2016, 16:15
Objavte chuť karfiolu nanovo. Skúste ho pečený či grilovaný.

Po skúsenostiach s vareným karfiolom je čas na zmenu. Trendom je pečený či grilovaný karfiol na mnoho spôsobov. Táto báječne premenlivá zelenina opäť boduje a v rámci zdravej výživy a vegetariánstva sa karfiol vezie na vlne obľuby, píše pre portál lidovky.cz odborníčka na jedlo Dagmar Heřtová.

Aj najväčšia kuchárska hviezda v Británii Yotam Ottolenghi sa prihlásil k svojmu najmilšiemu jedlu z detstva, smaženému karfiolu, takému, ako ho poznáme u nás.

Nezabudlo sa tak trochu na karfiol?
Túto otázku si položíte v okamihu, keď vidíte, ako väčšina nakupujúcich inštinktívne siahne v regáloch so zeleninou skôr po brokolici alebo po extrémne výživnom kele kučeravom. Karfiol je však rovnako nutrične nabitý, má vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listovej, draslíka a vlákniny a navyše jeho použitie v kuchyni je nepochybne všestrannejšie ako u jeho brokolicového dvojčaťa. Vo Veľkej Británii však už predaj karfiolu opäť raketovo stúpa. Znovu objavili nielen tradične obľúbenú národnú pochúťku, ktorou je krémovo zapečený karfiol so syrom (cauliflower cheese) či unikátnu pikantnú horčicu s kurkumou a kúskami karfiolu, nazvanú veľmi roztomilo piccalili, ale aj jeho rozmanito nové spôsoby prípravy.

Nové chute, nové trendy
Novinkou v príprave karfiolu je pečenie a príprava na grile. Karfiolu táto úprava mimoriadne svedčí, podporí jeho orieškovú chuť a pevná štruktúra bielych, tesne spätých ružičiek zostane rovnaká aj po tepelnej úprave. Súčasne s rozpoznaním, že karfiol pojme veľa chutí, najmä orientálne indických, ktoré majú v Británii tradíciu, sa objavili nové recepty s orientálnymi príchuťami teplých a najmä veľmi voňavých korenín. Napriek tomu na vrchole záujmu o karfiol sa drží obľúbená karfiolová pizza bez múky, kedy karfiol ľahko nahradí cestový korpus. Karfiol je tiež obľúbenou alternatívou namiesto ryže alebo kuskusu. Jednoducho povedané, karfiol je báječne premenlivá zelenina.

Ideálnou surovinou je aj do šalátov, kedy sa podáva buď surový, alebo len krátko povarený, kedy jeho pobyt v horúcej vode počítate na minúty, respektíve aj napríklad len na 1 minútu. Novinkou sú orientálne šaláty s vôňou diaľok blízkeho i ďalekého východu a Perzie, takže sa do šalátov aj k pečeniu pridávajú nielen tradičné pochutiny ako ančovičky a kapary, ale aj teplé korenia ako napríklad šafran. Nové chute jednoducho veľmi lákajú.

Napriek tomu vás veľmi poteší, keď najväčší súčasný zeleninový guru, britský kuchár s izraelskými koreňmi Yotam Ottolenghi sa úprimne vyzná, že najlepšie pripravený karfiol je nepochybne ten obalený vo vajíčku a strúhanke, vypražený, podávaný s domácou majonézou. Vyprážaný karfiol mu robieval jeho otec a Yotam nemôže na túto chuť spojenú s detstvom zabudnúť. Sám hovorí, že je to preto, že vyprážaný karfiol je sakramentsky lahodný!

Varenému karfiolu je odzvonené?
Nie tak celkom, napriek tomu existujú pokrmy, kedy karfiol musíte chvíľku povariť, ale príliš dlhé varenie mu nesvedčí. Zvoľte nové spôsoby prípravy karfiolu, vyskúšajte zdravé recepty na chuťovky, ktoré máte za chvíľku a milovať ich budú aj vaše deti. Ako hlavné jedlo si pripravte zapečený karfiol so šafranom, cícerom, hrozienkami a granátovým jablkom. Báječne alternatívny spôsob, ako si obľúbiť karfiol!

Karfiolové chuťovky s parmezánom a pikantnou paprikou

1 karfiol
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica masla
morská soľ, čerstvo namleté ​​korenie
1 šálka plocholistého petržlenu
malá šálka strúhaného parmezánu
2 lyžičky údenej alebo pikantnej papriky
2 lyžičky sušeného granulovaného cesnaku

Karfiol umyjeme, odstránime zelené listy a rozoberieme na väčšie ružičky. Nakrájame na plátky. Rozohrejeme rúru na 180 ° C a vyložíme si dva plechy papierom na pečenie. Do misky dáme roztopené maslo a olivový olej. Nakrájaný karfiol rozdelíme na dve rovnaké porcie. Prvý poukladáme na plech a pokvapkáme zmesou masla a oleja. Posolíme a okoreníme a dáme do rúry asi na 15 minút piecť. Vyberieme a posypeme nastrúhaným parmezánom a necháme ešte 5 minút dopiecť do zlatista. Posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame.
Druhú časť nakrájaného karfiolu obalíme v miske, kde sme zmiešali papriku a sušený cesnak. Poukladáme na plech a pokvapkáme zmesou masla a oleja, osolíme a okoreníme. Pečieme 20 minút do zlatista. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

Pečený karfiol so šafranom, cícerom, hrozienkami a granátovým jablkom

1 väčší karfiol
1 červená cibuľa
1 plechovka cícera
malá lyžička sušeného šafranu
5 lyžíc olivového oleja
2 hrste hrozienok
1 sušený bobkový list
morská soľ a čerstvo namleté ​​korenie
1 granátové jablko
hrsť plocholistej petržlenovej vňate

Najskôr si predhrejeme rúru na 180 ° C. Karfiol umyjeme, odstránime zelené listy, rozoberieme na ružičky a dáme do misy. Pridáme na kolieska nakrájanú červenú cibuľu, hrozienka, odkvapkaný cícer a odkvapkaný šafran, ktorý sme predtým zaliali trochou horúcej vody. Pridáme bobkový list a dobre osolíme a okoreníme. Zalejeme olivovým olejom a všetko dôkladne premiešame, karfiol v oleji doslova vykúpeme. Preložíme zmes do ohňovzdornej misky, rovnomerne rozprestrieme a prikryjeme alobalom.

Vložíme do rúry piecť na 40 minút, v polovici pečenia zmes pretrepeme a opätovne zakryjeme a dáme dopiecť. Medzitým si rozkrojíme granátové jablko, polku jablka otočíme zrniečkami nad väčšiu misu a poklepeme rázne na jeho šupku vareškou a necháme vyzerať granátové zrniečka. Odstránime z misy prípadnú bielu dužinu. Upečený karfiol hojne posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme granátovým jablkom. Podávame ako hlavné jedlo alebo ako sýtu prílohu.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:24