StoryEditor

Trápia vás horúčavy? Schlaďte sa správnym drinkom

05.08.2015, 12:32
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Horúčavy dávajú telu zabrať. Lepšie ich zvládnete nielen vďaka chladným sprchám, ale pomôžu aj bylinkové čaje.

Ak si myslíte, že na ochladenie vám stačí karafa ľadovej vody a poriadna dávka zmrzliny, mýlite sa. Na chvíľu pomôžu, ale neskôr vám bude ešte teplejšie. A navyše riskujete podráždené hrdlo. Existujú oveľa múdrejšie riešenia.

Schladí aj preberie

Meteorológovia hlásia vyše 30 stupňov? Ešte prv, ako si pripravíte rannú kávu, uvarte si aspoň liter mätového čaju. Najchutnejší je z čerstvej mäty piepornej, preto si ju vysaďte do záhrady alebo do črepníka. Zbavíte sa aj ďalšieho problému, aromatická bylinka odpudzuje muchy. Na prípravu čaju potrebujete štyri stonky čerstvej mäty, tie nechajte vo vode odstáť desať až pätnásť minút. Ak máte po ruke iba sušenú formu, potrebujete dve lyžice. Sušená mäta má intenzívnejšiu chuť, preto ju lúhujte o polovicu kratší čas.

Chladivý nápoj popíjajte celý deň. Nesladený alebo ochutený lyžicou medu s niekoľkými kvapkami citróna. Mätový čaj vás osvieži, zaženie únavu lepšie ako káva alebo čierny čaj, navyše zlepší trávenie a chuť do jedla. Mäta navyše zastavuje vracanie, odstráni plynatosť a zažehnáva aj žalúdočné či črevné kŕče. Skvelo chutí v kombinácii s rumančekom, medovkou či rozmarínom. Bylinky vždy miešajte v pomere jedna k jednej. Táto bylinka urobí lahôdku aj z černicového, jahodového či z čučoriedkového čaju. Pokojne ňou posypte aj ovocné šaláty, budú mať väčší šmrnc.

Milujete ľadové mojito, ktorým sa schladzujete počas horúcich večerov? V horúčavách buďte s alkoholom opatrní, namiešajte si radšej jeho panenskú verziu s hruškovým alebo s jablkovým džúsom namiesto alkoholu.

Zbaví vás stresu

Reč je o studenom čaji z medovky. Schladí vás, upokojí a napraví škody, ktoré vo vašom tele napáchal dlhotrvajúci stres. Ak môžete, pripravte si ho z čerstvých lístkov, je lahodnejší a má viac citrónovej arómy. Na jednu šálku potrebujete päť až sedem lístkov alebo jednu lyžičku sušenej čajoviny. Bylinky lúhujte päť až desať minút. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a dve kocky ľadu, čaj pite raz až dvakrát denne. Poteší sa nervová sústava, psychika, tiež stresom stiahnutý žalúdok a upokojí sa búšiace srdce. Po medovke siahnite, ak vám život komplikuje nespavosť.

Medovku môžete kombinovať so žihľavou, černicou alebo s ríbezľou. Nepatríte k čajovým milovníkom? Potrebujete liter bieleho vína a päťdesiat gramov vňate medovky lekárskej. Do sklenenej nádoby nasypte sušené rastliny, zalejte ich vínom a premiešajte. Fľašu uzavrite a zmes nechajte štrnásť dní stáť pri izbovej teplote. Nápoj preceďte a víno dajte do chladničky. Konzumujte ho buď chladené alebo prihriate a dochutené medom. Stačí vám deciliter denne, ktorý si doprajte najmä pred spaním.

Rozmarín vám dvihne tlak

Kedysi bol vysadený pri každom dome, dnes dostávajú prednosť iné bylinky. Ak môžete, vráťte sa k tomuto zvyku. Vyplatí sa. Je to jedna z mála bylín, ktorá má schopnosť zvýšiť krvný tlak. Nepoužívajte ho len v kuchyni a pri grilovaní, pripravujte si z neho aj čaj. Popíjanie tohto „drinku“ vás povzbudí a osvieži.

A to nie je všetko! Upokojí vás, zbaví nervového vyčerpania, pomáha pri reumatizme, nespavosti a migréne. Žuvaním čerstvých lístkov sa zbavíte plynatosti a oslobodí vás od pocitu preplneného žalúdka. Trápia vás v lete opúchajúce nohy? Hrsť lístkov zalejte vriacou vodou a do mierne vychladeného kúpeľa si na pätnásť minút namočte nohy.

Prehnali ste to so športom a pre bolesti svalov sa nedokážete ani pohnúť? Pripravte si rozmarínový kúpeľ, po ktorom sa budete cítiť ako znovuzrodený. Silnejší odvar vlejte do vane. Kúpeľ by nemal mať teplotu vyššiu ako tridsaťsedem stupňov a dajte pozor, aby nepresiahol pätnásťminútovú hranicu.

Pozor! Pri rozmaríne obzvlášť platí, že menej je viac. Nepite ho príliš často a ani ho nelúhujte dlhšie, ako odporúča návod.

Jahodové lístky

Čaj z jahody lesnej nielen chutí, ale aj vzpruží. Obstarajte si ho v lekárni alebo si bylinku nazbierajte od mája do septembra a usušte. Na šálku potrebujete lyžičku byliniek, ktoré nechajte lúhovať päť až desať minút.

Jahodový čaj vám daruje draslík, ktorý napomáha správnu činnosť srdca, vitamín C, antioxidačné flavonoidy a triesloviny. Ich zásluhou sa na koži a na slizniciach vytvorí ochranný film, cez ktorý neprenikajú škodliviny. Výsledkom je aj rýchlejšie hojenie rán. Jahodový nápoj osoží aj pri dne a močových kameňoch, pretože má mierny močopudný účinok. Zlepšuje látkovú premenu, pomáha pri hnačkách a cievnych chorobách.


Čo ešte pomáha?

- Počas horúčav vynechajte alkohol, kávu a čierny čaj. Zrýchlia vám pulz a výsledkom bude viac potu.

- Počas dňa vypite aspoň dva litre tekutín, vyhnite sa ľadovým drinkom. Provokujú zvýšenú tvorbu potu.

- Nečakajte, kým vysmädnete. Vtedy už telu chýba štvrť litra tekutín. Dehydratácii predídete tak, že každú hodinu vypijete pohár čistej vody alebo minerálky.

- V lete si obstarajte rutín. Posilňuje cievne steny, ktoré ľahšie odolajú náporu tropických teplôt. Pred prehltnutím tabletky zjedzte jablko alebo broskyňu. Aby ho telo dokonale využilo, potrebuje vitamín C.

- Jedzte veľa potravín bohatých na obsah vitamínov skupiny B - celozrnné pečivo, vajíčka, zelenú listovú zeleninu, bravčové mäso či droždie. Vitamíny skupiny B zlepšujú termoreguláciu a obmedzujú potenie.


Môžete ho piť samostatne, ale chutí aj v kombinácii s usušenými malinovými či černicovými listami. Túto zmes si vyrobte zmiešaním troch dielikov jahodových listov a po jednom dieliku černicových a malinových listov. Na prípravu pollitra čaju potrebujete dve lyžice zmesi, lúhujte štvrťhodinu. Čaj pite neochutený alebo zlepšený citrónovou šťavou a hnedým cukrom.

Bazalka vás rozveselí

V lete vám pomôže aj čaj z bazalky. Nekrúťte hlavou, nepatrí iba na špagety či pizzu. Čaj z nej rýchlo schladí rozhorúčený organizmus, ale aj ochráni pred nepríjemným úpalom. Na prípravu potrebujete dve polievkové lyžice bazalkových listov, pollitra vriacej vody a pätnásťminútové lúhovanie. Zápar dochuťte citrónom a konzumujte vychladený.

Pravidelné popíjanie bazalkového čaju zažehná aj žalúdočné a črevné kŕče, pôsobí proti plynatosti a hnačkám. Bazalka rýchlo obnoví stratený apetít, odoženie migrénu a vďaka nej budete aj pokojnejší a veselší. Bazalka totiž patrí do skupiny prírodných antidepresív.

Na krásu

Hľadáte čaj, ktorý vás osvieži a mäta vám už nevonia? Skúste rooibos. Má sýtočervenú farbu a neobsahuje kofeín, preto ho pokojne popíjajte počas celého dňa. Napriek tomu vás veľmi povzbudí. Zároveň vás zásobí železom, vápnikom či draslíkom, tiež flavonoidmi, ktoré účinkujú ako antioxidanty a majú protirakovinové účinky.

Vďaka nemu budete mať krajšiu pleť, zlepšíte si trávenie, čaj navyše zaženie depresiu, posilňuje imunitu, blahodárne pôsobí na pečeň. Má močopudné účinky, pomáha rýchlejšiemu spaľovaniu tukov v tele a mierne ovplyvňuje centrum hladu v mozgu. Popíjať ho môžete nesladený alebo ochutený medom a troškou citrónu.

Biely čaj vás ochladí

Aj biely čaj vás v lete poriadne osvieži. A možno vás prvý dúšok sklame, zvyčajne chutí ako prevarená voda. Nedajte sa odradiť. Ak môžete, pred čajom v nálevových vreckách uprednostnite sypanú formu. Je účinnejšia. Na rozdiel od čierneho a zeleného čaju, bielu verziu smelo konzumujte celý deň. Teínu je v ňom minimum.

Za to obsahuje veľa antioxidantov a polyfenolov, ktoré chránia bunky pred škodlivými vplyvmi a postarajú sa aj o silnejšiu imunitu. Zbaví vás nervozity, podráždenosti a pomáha pri chudnutí. Na jeho prípravu potrebujete dve čajové lyžičky bieleho čaju a tri decilitre vriacej vody. Nechajte ju ochladiť na 85 až 90 stupňov a čaj lúhujte maximálne päť minút. Odmenou vám bude mladší vzhľad.

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:37