StoryEditor

Tieto špeciality miluje svet. A uvaríte ich za pár minút

02.08.2014, 19:07
Autor:
iDnesiDnes

Ak si pod pojmom občerstvenia na ulici predstavíte iba vyprážané mastné jedlá a párok v rohlíku (hot-dog), je na čase sa niečo nové priučiť. Ochutnajte špeciality pouličných stánkov s jedlom z celého sveta, zahryznite do šťavnatého mäsa alebo chrumkavých rezancov. Očaria vás rýchlosťou prípravy aj skvelou chuťou. 

Thajský kurací Satay 
kuracie prsia 
lyžička medu 
olivový olej 

Satay omáčka: 
3 lyžice orechovej pasty 
2 lyžice sójovej omáčky 
1 lyžica olivového oleja 
čerstvá čili paprička 
čerstvý koriander (pol zväzku) 
5 strúčikov cesnaku 
čerstvý zázvor 
kôru z dvoch limetiek a šťavu z jednej 

1. Kuracie prsia nakrájame na väčšie kusy a prepichneme špajdľami, až vytvoríme špízy. 

2. Všetky suroviny na Satay omáčku vložíme do mixéra a rozmixujeme na pastu. Väčšou časťou pripravenej pasty potrieme pripravené špízy a zvyšok pripravíme do misky k hotovému jedlu. 

3. Špízy vložíme do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme na gril alebo do rozohriatej rúry aspoň 220 ° C a opekáme osem minút zo všetkých strán. Pri obracaní potierame medom.  

4. Mäso podávame s omáčkou Satay, do ktorej ho namáčame. 

Pad Thai 
350 gramov ryžových rezancov 
cibuľa (rozkrojíme na polovicu, potom na tenké plátky) 
3 jarné cibuľky na tenké hranolčeky 
1 mrkvu na tenké plátky 
2 strúčiky cesnaku nadrobno 
3 hrste nasekaného čerstvého koriandra 
2 lyžice oleja 
lyžicu rybacej omáčky 
čerstvá chilli paprička - nasekaná 
podľa chuti kuracie mäso, krevety alebo tofu 

1. Ryžové rezance pripravíme podľa návodu na obale.  

2. Rozpálime panvicu WOK, vlejeme do nej olej a rýchlo orestujeme cesnak s cibuľou a mrkvou, tak aby zelenina zostala chrumkavá.  

3. Následne pridáme kuracie mäso (prípadne krevety alebo tofu) a restujeme, kým nie je mäso hotové.  

4. Prihodíme jarnú cibuľku, koriander a ešte párkrát v panvici prehodíme. Pridáme ryžové rezance, chilli papričku, rybaciu omáčku a niekoľkokrát prehodíme. Servírujeme s kúskom limetky k pokvapkaniu. 

Obrie krevety s domácimi hranolkami a šalátom 

olúpané obrie krevety 
olivový olej 
citrónová kôra 
soľ 
korenie 
estragón 
pol strúčika cesnaku 
prečistené maslo 
biele víno 
vývar z kreviet alebo ryby 
koňak alebo whiskey 
muškát 
oriešok masla  

1. Z olivového oleja, citrónovej kôry, soli, korenia, estragónu a pol strúčika cesnaku urobíme marinádu, do ktorej krevety naložíme. 
2. Na panvici na prepustenom masle osmažíme krevety približne minútu až dve po každej strane. Polejeme vínom, vyberieme cesnak a výpek necháme odpariť. 
3. Polejeme koňakom, oflambujeme, krevety vyberieme a zabalené v alobale uchováme v teple. 
4. Pridáme trochu vývaru, zredukujeme a pridáme štipku muškátu a oriešok masla. Potom vrátime späť do panvice krevety a obalíme ich vo výpeku.  

Domáce hranolky 
zemiaky 
olivový olej 
rozmarín 
soľ  

1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolčeky a vysušíme. V mise premiešame s olejom, soľou a rozmarínom a pol hodiny necháme stáť. Vysušíme, na plechu na pečenie papieri pofŕkame olejom, osolíme a premiešame.  

2. Pečieme na 200°, občas premiešame.  

Šalát 
miešané lístky šalátu 
stonkový zeler nakrájaný na tenké plátky 
zálievka: 
olivový olej 
citrón 
ustricová omáčka 
sójová omáčka 
med 
zázvor 
čerstvý korenie  

Premiešame zeleninu so zálievkou a necháme chvíľu zvädnúť.

Spaghetti alle vongole 

špagety 
mušle srdcovky 
cesnak 
feferónka 
biele víno 
petržlen s veľkými listami 
extra panenský olivový olej 

1. Mušle vyperte v slanej vode. S každou kliknite o hranu a tie, ktoré sa otvoria vyhoďte. V panvici na olivovom oleji osmažte do zlatista strúčiky cesnaku, ktorý potom vyberte.  

2. Do panvice vložte mušle, nasekanú feferónku a zalejte vínom. Nechajte pár minút restovať, až sa mušle otvoria, potom pridajte petržlen a nechajte mierne prehriať. Na tanieri pokvapkajte olivovým olejom. 

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-31 16:45:23 - Feat.: 0 - Title: Koľko stojí ruské bezplatné školstvo
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 03 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 18:04